onsdag 29 januari 2014

Hamnar Jimmie på ”Skurkbase” nu?

I veckan lanserades en tjänst på nätet där man kan få reda på om grannen eller någon annan man är nyfiken på, är dömd för brott.
Tjänsten utnyttjar vårt öppna samhälle genom att publicera offentliga handlingar. Det enda man gör är att samla in informationen och göra den sökbar. I grund och botten en smart affärsidé som påminner om forna tiders "Taxeringskalender".

Om det inte vore för innehållet! Har man inte sonat sitt brott när straffet är avtjänat? Borde samhället inte ge människor en andra chans? Ur både etiskt och moraliskt perspektiv kan man starkt ifrågasätta tjänsten.
Dessutom har det visat sig att både avlidna personer och sådana som har frikänts i högre instans, fortfarande står med. Sidan publicerar nämligen bara information från våra tingsrätter.

Utgivaren gömmer sig bakom ett s k utgivningsbevis, vilket ger dem i princip samma grundlagsskydd som en tidning.

Grundlagen om yttrandefrihet stiftades för länge sedan, långt före den tekniska utvecklingen som stavas Internet. Därför kan det vara en god idé att se över lagen utifrån dagens förutsättningar. Nu kommer det inte att stoppa den här tjänsten, men jag tror inte den kommer överleva särskilt länge ändå. När nyfiken lagt sig, kommer kundunderlaget sina och därmed bolagets intäkter.

I veckan har även Sverigedemokraterna anklagats för att ha sökt, och fått, bidrag till ett kvinnoförbund som, enligt uppgift, inte existerade vid ansökningstillfället. Det vore inte första gången bidrag delades ut på felaktiga grunder.
De politiska ungdomsförbunden har ofta anklagats för att frisera antalet bidragsgrundande medlemmar.

Uppenbarligen krävs en bättre kontrollprocess innan den här typen av bidrag betalas ut. Vi får väl se hur det har slutar, men en sak skiljer SD från övriga partier.
En sådan här ”affär” skulle i övriga partier leda till dålig PR och i förhoppningsvis en intern skärpning. I SD:s fall riskerar det tyvärr bara att späda på partiets martyrgloria som säger att ”alla är emot oss”.

Därför är det så viktigt att vi faktiskt tar debatten med SD kring politiska frågor, och inte nöjer oss med tystnad och att säga fy skäms, när sådana här saker inträffar.

Relaterat: SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, DN, AB, AB.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Dick.

Det känns lite märkligt att du måste blogga och poängtera att man skall diskutera med andra partier på ett politiskt sätt. Skall jag ta det för intäkt att ni inte har gjort så i all tid?

Må gott i vårvärmen Dick, jag återkommer när andan faller på.

PS Tror du att Kent Persson av alla männsikor kan vända valvinden? DS

Dick Bengtson sa...

#Tugga# Med just SD har inte vi, eller övriga partier, debatterat alls. Och har det varit diskussioner så har de uteslutande handlat om deras favoritämnen, invandring och integration.

Det ska vi såklart också debattera, men även övriga politikområden, där de inte har särskilt mycket att komma med.

Om du menar opinionsvinden, så måste vi hjälpas åt allihopa. Du också :)