söndag 5 maj 2013

Rapport från Mittens Rike 3 – Hongkong

I Nanning splittrades vår grupp. Några drog till Hainan för bad och sol, några åkte hem och vi tog flyget till Hongkong.

Flygtiden var bara en dryg timme, men skillnaden mellan ”vanliga” Kina och Hongkong kändes mycket större än så. Här är alla skyltar både på engelska och kinesiska, här talar de flesta engelska. Skönt att kunna kommunicera och orientera sig på egen hand.

Via Airport Express gick det snabbt, billigt och smidigt att ta sig till hotellet. Vi hade valt att bo i Kowloon, och det ångrade vi inte. Här var man s a s mitt i smeten bland shopping, de flesta sevärdheter och många roliga och prisvärda restauranger.
Hongkong Island
Alternativet hade varit att bo på Hongkong Island, ön som är känd för sin häftiga skyline med skyskrapor där finans-branschen huserar. Dit åkte vi också och tog lokalbussen (ett mycket bra och prisvärt sätt att se närområdet) både till den berömda utsiktspunkten Victoria Peak och till Stanley Market, på södra delen av ön. Tyvärr var det lite dis och duggregn så utsikten blev inte vad vi hoppats.
Det sägs f ö att Hongkong har fler än 120 byggnader som är högre än 60 (!) våningar. I hela Hongkong bor det ca 7 miljoner, men eftersom de s k Nya Territorierna är bergiga och därför dyra att bebygga, försöker man klämma ihop sig så gott det går.
Mellan Kowloon och Hongkong Island åker man snabbt och lätt med de berömda Star Ferrys.
Rent allmänt fungerade kollektivtrafiken mycket bra, inte minst tunnelbanan som gör att man slipper bilköerna som är nog så påtagliga som i Beijing. Många fina bilar ser man, men inte en enda Volvo eller SAAB. En möjlighet för Geely, kanske?

Hongkong, liksom Macau, var brittiskt fram till 1997, men lyder nu under diktaturens Kina. Man har dock fått behålla sitt eget ekonomiska och politiska (!) system. Man kan på vissa håll se lokala politiker på banderoller, men frågan är hur fria de faktiskt är? När jag vill fotografera några som motdemonstranter till några som hyllar Falun Gong, så rullar de snabbt ihop sin banderoll.

Lokal politiker gör reklam.
"Motdemonstranter"

Många människor i Hongkong är buddhister. Förmodligen därför finns det flera fantastiska sevärdheter på det temat. Vi besökte ”Klostret med de 10 000 buddhafigurerna”.   Ett jättehäftigt, lite svårt att hitta, ställe där man avbildat Buddha i massor av gestalter.
Kulturbuddha
Dessutom åkte vi till Tian Tan, Lantau Island, i de Nya Territorierna, där man kan se världens högsta sittande Buddha, 27 meter hög. Riktigt majestätiskt mot horisonten.  Även där åkte vi lokalbuss bland bergen, ett intressant sätt att färdas. Mannen jag satt bredvid, ägnade den bergiga resan åt att utforska insidan på sina näsborrar…
Tian Tan
Annars är det mycket shopping i Hongkong. Här hittar man de exklusiva märkesbutikerna på rad. En rolig episod var när jag blev tilltalad av en man som ville sälja ”fake Rolex”. Det gjorde han precis utanför den ”äkta” Rolexbutiken…
Det finns flera roliga marknader, Temple Street Night Market och Ladies Market är de största. men kommer man från Kina känns produkterna igen, och är lite dyrare. Prutar gör man här också, rejält, och det är riktigt kul att bara gå där.
Däremot är de flesta elektronikprodukterna, som datorer och mobiltelefoner, inte billigare än i Sverige. Uppenbarligen ger vår konkurrenssituation resultat.
Ladies Market
Hongkongs Oscarsgala

Sammantaget är Hongkong ett riktigt häftigt ställe som jag kan varmt rekommendera. Sista dagen ramlade vi in i galan där de hyllar filmen som konstform. Entrén kanske är något för Kultur- & Idrottsgalan i Tyresö nästa år?

De andra inläggen om Kina hittar du här och här.

Relaterat: DN, SvD, SvD, SvD, AB.

Inga kommentarer: