onsdag 22 maj 2013

Föräldralösa?

Det både skrivs och debatteras mycket om det som har hänt i Husby, och andra förorter, de senaste nätterna. Man träter om vems fel det är och vad som ska göras. Vem sa vad till vem och varför? SD yrar i vanlig ordning om att allt löser sig bara vi stoppar invandringen…

En dimension som jag inte noterat i debatten är föräldrarnas roll.

De flesta våldsverkarna och mordbrännarna är ungdomar. Förmodligen är de flesta under 18 år, d v s omyndiga. Med andra ord är föräldrarna fortfarande ansvariga för dem.
Enligt vissa reportage är vissa så unga som 12-13 år. Vad gör de ute på nätterna överhuvudtaget?

Om jag hade en 12-åring skulle jag se till att han var hemma i sängen långt före midnatt!

Det finns säkert en del föräldrar som har problem med sig själv, men jag är övertygad om att de allra flesta både bryr sig om och älskar sina barn. Varför agerar de då inte?

Jag kan inte tro att det finns 2-300 föräldralösa killar i Husby.

I närtid måste nu området återgå till någon slags vardag, om det är nödvändigt med bestämda tag från polisen och sociala myndigheter. Att leva i utanförskap är på inget sätt någon ursäkt för våld och vandalisering.

Sedan tycker jag att en viktig insats är att ta tag i ungdomarnas föräldrar, inte minst papporna. Om de har sagt upp sitt föräldraskap av någon anledning är det hög tid att samhället ger dem det stöd de behöver för att återta sitt ansvar.

Relaterat: AB, AB, AB, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD.


Bloggkollegor i samma ämne: Mats Gerdau, Antonsson.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Det är inte majoriteten välartade barn från välartade familjer som blir kriminella. Vad vi troligen ser är hur unga kriminella tränas för framtida insatser i den undre världens tjänst.
Det är som vanligt, med andra ord.

Micke sa...

Nej Dick, troligtvis kommer det att bli mycket bättre om vi ökar invandringen.
Att "yra" om att problemområdens antal ökar varje år och detta beror på a; minskad invandring
b; ökad invandring
Måste ju vara fel eller hur.
Det spelar ingen roll att man öser in pengar när intresset och viljan inte finns.

Anonym sa...

AB har nämnt två familjer. En mamma till en riktigt ung och hon hade försökt hindra honom från att sticka ut. Osagt varför han misslyckats. En annan familj berättade att killen var på behandlingshem för narkotikarelaterat och till deras stora besvikelse hängde han på upplopp det första han gjorde då han hade någon slags permis.

Intressantast var 18-åringen som släpptes men hade efterräkningar att vänta. Ostraffad tidigare och ångrade sin dumhet. Han hade inte pratat med sina föräldrar alls, men trodde de var besvikna på honom.

Anonym sa...

Osagt varför HON misslyckats (med att hålla grabben inne) skulle det vara!