onsdag 21 december 2011

Bästa julsillen

Så här till jul ska man ju vara snäll, har jag hört. Ok, då även jag ska vara det.

Därför bjuder jag er, kära bloggläsare på mitt allra bästa sillrecept. En krämig dröm som passar lika bra på julbordet som till vickning på nyårsnatten. Håll tillgodo!

Dicks Dragonsill (6 portioner)

½ kg sillfiléer (2-3 burkar inläggningssill)

Lag
5 dl vatten
1 dl ätiikssprit (12 %)
1 tsk salt

Dragonsås

2 dl majonäs
2 dl gräddfil
3 dl creme fraiche
2 msk sötstark senap (typ Västerviks)
2 vitlöksklyftor
4 tsk torkad dragon
1 dl finhackad persilja

1)      Lägg sillfiléerna i lagen. Täck över skålen och låt stå i kylen ett dygn.
2)      Ta upp sillen och låt den rinna av på hushållspapper. Skär sillen i smakbitar.
3)      Blanda majonäs, gräddfil, creme fraiche, senap, pressad vitlök, finsmulad dragon och persiljan. Salta om du vill.
4)      Varva dragonsås och sill i en skål. Översta lagret ska vara sås.
5)      Låt sillen stå övertäckt i kylen ett dygn.

Servera med nykokt potatis och nymald svartpeppar. Är man lagd åt det hållet så är inte en välkyld Östgöta Sädes fel som tillbehör.

Smaklig måltid och en riktigt  GOD JUL!

Relaterat: AB, DN, DN, SvD, SvD.

Andra bloggar om, , , .

2 kommentarer:

Erik Almling sa...

Hej
Sillen blev god men smakade för mycket salt och ättika.
Skulle det inte vara socker i lagen?

Dick Bengtson sa...

#Erik# Nej, inget socker. Antar att du inte hade med något av inläggningslagen i såsen?
Jag brukar oftast skölja sillfiléerna i vatten och sedan låta dem rinna av på hushållspapper innan de läggs i såsen.
Viktigt också att smaka av såsen och göra justeringar utifrån sin egen smak, innan man blandar in sillbitarna.