tisdag 20 december 2011

Den Svältande Ledaren

Kim-Jong-Il, även känd som ”Den Käre Ledaren”, även känd som Nordkoreas diktator, är död. På TV-bilder ser man storgråtande medborgare som hyllar hans storverk. Kanske är det äkta tårar eftersom befolkningen är så hjärntvättad att de faktiskt tror att han var en stor ledare.

Inte ett ord om den kuvade, och ibland svältande befolkningen. Inte ett ord om att stora delar av landets knappa inkomster gått till krigsmakten och till att utveckla egna kärnvapen. Nej, bara sorg, tårar och hyllningar.

Kim-Jong-Ils far, Kim-Il-Sung, grundade den kommunistiska dynastin, och kallade sig själv blygsamt för ”Den Store Ledaren”.

Nu väntar alla spänt på vem som blir efterträdare på tronen. Troligen blir det yngste sonen Kim-Jong-Un som tar över. Enligt vissa uppgifter har han redan fått tillnamnet ”Den Store Efterföljaren”.

Det kan inte bli lätt att ta över efter Kim-Jong-Il, eftersom han uppenbarligen kunde allt. Han var allt från modeikon till golfstjärna med bl a en runda innehållande fem hole-in-one utan att ens träna.

Men det finns faktiskt saker som Kim-Jong-Un skulle kunna göra. Han skulle kunna föda sitt svältande folk, han skulle kunna öppna upp för kontakter med omvärlden, han skulle kunna låta splittrade familjer återförenas.

Men det är nog att hoppas på för mycket. För i så fall skulle folket inse att de blivit lurade och manipulerade i generationer och den arabiska våren skulle få en efterföljare i Asien.

Jag får nöja mig med att vördsamt föreslå ett annat tillnamn för Kim-Jong-Un. Vill han vara ett med sitt folk kan han kalla sig ”Den Svältande Ledaren”, även om bilderna på honom säger motsatsen.

Relaterat: AB, AB, AB, AB, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD.


Inga kommentarer: