måndag 7 februari 2011

Hur mycket tjänar du då, Wanja?

LO har gjort en jämförelse som enligt dem visar att inkomstskillnaderna i samhället ökar. Som måttstock använder man VD-lönen för de 50 största bolagen och jämför med en industriarbetare. En VDs lön i det fallet sägs motsvara 41 industriarbetares.

Jag kan hålla med om att det i vissa fall utbetalas orimliga ersättningar till höga befattningshavare inom näringslivet. Jag kan också hålla med om att vissa bonusprogram ger, och har gett, skyhöga utfall på grunder som inte gynnar företagens långsiktiga tillväxt, t ex aktiekursers kortsiktiga utveckling.
Men i de flesta fall tycker jag att det är rimligt med höga löner för stort ansvar. Dessutom är det ju faktiskt en fråga för aktieägarna att avgöra, inte LO och inte staten.

Vad LO ”glömmer” att ta upp är hur mycket den disponibla inkomsten ökat de senaste åren för en industriarbetare genom Alliansens jobbskatteavdrag. Alla som arbetar har fått ett rejält tillskott i plånboken vilket ökat den ekonomiska friheten mycket mer än vad LOs arbete någonsin gjort. Det är viktigt för industriarbetaren.

Jag kan inte heller låta bli att kommentera LO-topparnas egna löner. Wanja Lundby Wedin tjänar som 3,6 industriarbetare. Är det rimligt? Det kan ju bara hennes medlemmar svara på, och där kommer min huvudinvändning mot LOs resonemang.

Detta borde alltså vara en fråga för aktieägarna i de berörda bolagen och då inte bara de stora investmentbolagen, utan alla vi vanliga människor som är delägare, direkt via aktieinnehav, eller indirekt via fonder. Det är vi som i så fall borde agera och reagera.

Relaterat: AB, DN, SvD, SvD, SVT.

8 kommentarer:

Lars sa...

Visst är det viktigt att diskutera elitens ersättningar.
Jag tror att LO kör detta med VDar primärt för att blanda bort korten.

LO vill inte ha en seriös diskussion om hur mycket skatt vi betalar. När det blir uppenbart skulle förmodligen många LO medlemmar med rätta bli förbannade.

Vi behöver en seriös diskussion om hur mycket skall vi skall pröjsa.
Det cirkulerar diverse sagor om att de rika kan betala för olika bethjärtansvärda reformer. Kanske inte helt sant. Den optimala lösningen är givetvis att betala ut hela lönen och sedan be att få ca 60 % återbetalt. Då tror jag medvetenheten om skatten skulle öka. Och förmodligen också antal ärenden hos Kronofogden.

Dick Bengtson sa...

#Lars# Jag håller med. När skattetrycket lättar en aning via jobbskatteavdraget, omvandlas detta till ett hot mot LOs inflytande över medlemmarnas ekonomi. Nästa steg kan ju bli att samma medlemmar börjar fundera på vad deras medlemsavgifter gör för nytta egentligen (föutom att göda (S)).

Tacka *** för att LO inte vill ha en diskussion om skatter. Bortsett såklart från hur man ska beskatta dem med allra högst inkomst.

Anonym sa...

Gunnar Nilsson, Arne Geijer, Stig Malm och Bertil Jonsson tjänade ca 7 gånger en industriarbetare... Wanja som du skriver 3,5...
Fast det är ju klart hon är ju en kvinna så då blir det väl rätt...
eller....

Anonym sa...

"vi vanliga människor" alla äger inte aktier alla kan inte påverka, alltså måste organisationer påverka

Dick Bengtson sa...

#Anonym 2# Nej alla äger inte aktier, men tillräckligt många.

Skulle många fler engagera sig, gå på bolagsstämmorna och ställa "obekväma" frågor, finns möjligheten att påverka ändå. Inget företag vill ha negativ publicitet i längden.

Alternativet är naturligtvis att inte köpa vare sig aktierna eller fonder som investerar i dessa företag.

"anonym 2" sa...

"skulle" och "möjlighet" det du säger är i och för sig sant, men det gäller för alla påståenden som innehåller liknande ord. Det är en skillnad på teoretisk och faktisk möjlighet detta gäller även för din alternativa lösning. Vad gäller denna så verkar det vara, till och med, praktiskt svårt eftersom att pensionsvalet tvingar befolkningen att investera sina förtjänade pengar i fonder och aktier.
Jag respekterar ditt politiska ställningstagande men skulle vilja se en aning mer ärlighet. Ett företag styrs av majoriteten och majoriteten vill tjäna på sina aktier, den stora majoriteten av den majoriteten vill dessutom tjäna pengar inom en överskådlig framtid inte om 50 eller 100 år. Detta betyder att inget börsnoterat företag idag agerar långsiktigt. Det skulle vara oärligt mot dagens aktieägare. Eftersom samhället är beroende av företaget och vice versa är det helt legitimt för intresseorganisationer att försöka påverka dess företag. Sen att VD löner är ett av de mindre problemen i det stora sammanhanget, visar bara på LO:s inkompetens som fack

Anonym sa...

Hej Dick

Det är väl bra att ta upp diskussionen men varför hela tiden försöka hitta andra ledare inom organisationer som tjänar mer än en idustriarbetare. Viktigt att vi vet vad vi får för skatten och är det rimligt att vissa kan få ofantliga löner och bonusar för sitt jobb där det trots allt är andra som skapar lönsamheten. "Kakan" kan säkert delas mer rättvist. Samma med personer i olika organisationer, hur mycket kan de tjäna utan att det blir orimligt. Sen är jag övertygad om att vi kommer att ha löneskillnader p.g.a att vi utför olika arbetsuppgifter.

Ha det1
/Jensa

Dick Bengtson sa...

#Anonym 2 & Jensa# Att aktieägarna vill tjäna pengar är väl inte så konstigt? De riskerar ju sitt kapital som företagen behöver för sin utveckling.

Jag har inga problem med att införa bonus för alla anställda, det har ju t ex Scania gjort med framgång.

Vad man dock måste komma ihåg att det fortfarande måste vara ägarnas ansvar att sätta både VD-lönen och att besluta om generell bonus. Vill man inte arbeta på ett företag pga höga chefsbonusar kanske man ska se sig om efter något annat?