torsdag 24 februari 2011

Nordafrika brinner

Efter att ha sett utvecklingen i Tunisien, Egypten och inte minst Libyen och andra arabstater de senaste veckorna, ställer man sig återigen frågan: Vad händer nu?

Naturligtvis har ingen något facit, men jag kan se några uppenbara alternativ:

**Den demokratiska utvecklingen

**Den islamistiska utvecklingen

**Den anarkistiska utvecklingen

**Den diktatoriska utvecklingen

För oss i Sverige kan man tycka att det demokratiska alternativet borde vara det självklara, men antagligen är det inte så enkelt.

I de länder, som exempelvis Egypten och Libyen, där man länge levat i en diktatur finns inte den demokratiska traditionen som vi fått med modersmjölken
Detta faktum öppnar tyvärr upp för de övriga alternativen som vi sett exempel på i flera forna kolonier i mellersta Afrika. Ett kaos där den starkes rätt gäller och där lokala krigsherrar styr med vapenmakt och terror.
En sådan situation kan i sin tur leda till nya former av diktaturer, militära eller religiösa, för att folket till slut accepterar vad som helst för lite ordning och trygghet.

Därför är det extra viktigt att världssamfundet, inte minst EU, snabbt, kraftfullt och effektivt stöder den demokratiska utvecklingen i dessa länder.

Om detta inte lyckas finns en uppenbar risk att vi på andra sidan Medelhavet har framför oss en lång period av politiskt mörker.

Relaterat: AB, AB, AB, AB, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD.

2 kommentarer:

DNME sa...

Visst är det viktigt att "världssamfundet snabbt, kraftfullt och effektivt stöder den demokratiska utvecklingen i dessa länder."

Bara vi är noga med att själva respektera den demokratiska processen. Det innebär att vi hjälper den bygga upp den samhällsapparat, de institutioner, som behövs för en demokrati, men att vi sedan tillåter dem rösta fram precis vem de vill.

Hade väst bara accepterat Hamas i valet 2006 hade vi nu haft ett omval, istället valde vi att krossa det demokratiska frö som fanns.

Det finns en hel del ekonomiska intressen i området och vi måste se till att inte våra eller andras rovföretag stjäl kakan från folket.

En demokrati, helt enkelt, på deras villkor, inte på våra.

Dick Bengtson sa...

#DNME# Bortsett från det där med Hamas håller jag med dig till fullo.