söndag 30 januari 2011

Vad är det som händer?

För några veckor sedan började det i Tunisien. Nu är det läget i Egypten som skapar rubriker.

Två länder som av de flesta av oss svenskar betraktats som solsäkra resmål, men som ur politiskt perspektiv inte gjort så mycket väsen av sig.

Båda länderna söder om Medelhavet har för en utomstående betraktare framstått som någon slags ”snälla” diktaturer. Kanske för att media inte uppmärksammat medborgarnas situation särskilt mycket. Speciellt inte om man jämför med andra oroshärdar i området.

Nu undrar man hur detta kommer att utvecklas? Tunisiens diktator har redan lämnat in och öppnat möjligheten till en demokratisk utveckling. Egyptens Mubarak klamrar sig, ännu så länge, kvar med näbbar och klor.

Vad man kan hoppas på är nu en kontrollerad utveckling mot demokrati med flera alternativ. Där borde EU och USA kunna spela nyckelroller genom att hjälpa till att bland annat organisera val under ordnade former.

Risken finns alltid att en typ av diktatur ersätts av en annan. Inte minst är risken överhängande att makten kan hamna hos ett ledarskap med religiösa förtecken. En annan risk är att militären utnyttjar situationen för att själva gripa makten. Det skulle i så fall inte vara första gången.

Nu vilar ett tungt ansvar på de demokratiska krafterna i världssamfundet att med fredliga medel hjälpa Tunisien och Egypten på den svåra vägen mot demokrati.


Relaterat: AB, AB, AB, AB, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, SvD.

5 kommentarer:

Oscar sa...

Frågan är hur det egyptiska folket ser på en inblandning av USA och eu då vi aktivt stöttat dom sittande diktatorerna. Både politiskt och med vapen och bistånd med mera.
Jag tror det kan vara lite känsligt att blanda sig i deras inrikespolitik med en gång.

Dick Bengtson sa...

#Oscar# Du har en poäng där, men åtminstone Mubarak har trots allt hjälpt till en del i det komplicerade läget mellan Israel och Palestina.
Jag är, som jag skrev i mitt inlägg, annars lite orolig för att en diktatur ersätts med en annan som kanske är ännu värre.

Magnus Johansson sa...

Så fort Obama eller USA spelar en roll i något sammanhang (och vilket sammanhang skulle det inte vara?) bör man vara medveten om att det numera är en totalt korrupt nation med en motsvarande korrupt och olaglig president. Vill man försöka säga något om vad som kan hända i dessa sammanhang bör man alltså lämna all hederlighet och förnuftigt tänkande bakom sig och försöka tänka som en bandit och bedragare.

Dick Bengtson sa...

#Magnus# Man skulle kunna tro att du talar om Mubarak.
Att påstå massa nonsens om Obama är inte ens värt att kommentera.

Magnus Johansson sa...

Dick: "Att påstå massa nonsens om Obama är inte ens värt att kommentera."

Det där var antingen en uselt feg eller korkad kommentar, Dick. Vet du vilket det första av tre krav i USA:s grundlags artikel 2, avdelning 1 är?