torsdag 27 januari 2011

Inte bara kvantitet

Riksidrottsförbundet har tagit fram siffror som visar hur mycket landets kommuner satsar på sina föreningar. I Stockholm ligger Tyresö i täten tillsammans med Danderyd.

Att vi ligger i topp är ingen slump utan beror på en medveten satsning på barn och ungdomar i Tyresö.  Detta tillsammans med massor av ideellt arbetande ungdomsledare skapar en positiv spiral som ger goda resultat.

Höga bidrag är i och för sig inget självändamål utan lika viktigt är att pengarna hamnar rätt. I Tyresö prioriterar vi och styr också våra bidrag mot barn och ungdomars aktiviteter. Att inte ta ut hyra för hallar, lokaler och anläggningar som nyttjas av den målgruppen, den s k nolltaxan, gör att skattebetalarnas pengar hamnar rätt.

Ännu roligare är att i de årliga jämförelser som görs mellan kommunerna på Södertörn har vi hittills fått högst betyg även när det gäller nöjdhet, d v s vi gör rätt saker för pengarna och eldar inte för kråkorna.

Vilka utmaningar finns då i framtiden? Massor, naturligtvis. 

Hur får vi till exempel tonårstjejer att inte lägga av med idrott så tidigt som många gör? Tankarna på ”idrottsbonus” kanske kan användas i det fallet?

Finansieringen av nya satsningar på anläggningar är en annan. Kan man tänka sig en treenighet mellan kommunen, föreningslivet och näringslivet? Kan man tänka sig samarbete över kommungränserna?

Vi står inför stora behov av utökad service till den snabbt växande gruppen pensionärer, det kommer att kosta pengar att ge våra äldre den vård och omsorg de så väl förtjänar. 
Detta är en anledning till att vi i framtiden behöver vara ännu mer kreativa för att kunna fortsätta vår satsning på barnen och ungdomarna i Tyresö.

Relaterat: SvD, SvD, DN.

Andra bloggar om, , , , .

2 kommentarer:

Anonym sa...

Du har ju tidigare visat prov på kreativa idéer, som att ta betalt för att åka skidor i Alby frilutfsområde. Det är ju sånt som uppmuntrar för såväl unga som gamla att röra på sig.

Dick Bengtson sa...

#Anonym# Jag förstår att du är ironisk nu, men mitt syfte med det inlägget var att få igång en debatt, och det lyckades ju uppenbarligen...

Sedan har det aldrig varit aktuellt att ta betalt av barn och ungdomar. Det är ju en grupp som vi verkligen värnar om, som du säkert vet.