söndag 23 januari 2011

Orörliga juniorer

En studie visar att barn och ungdomar har betydligt sämre fysik idag än för 20 år sedan. På sikt kan det leda till en ökning av bl a hjärt- och kärlsjukdomar.

Mer tid framför datorn, fler föräldrar som skjutsar sina barn överallt är förmodligen några tunga orsaker till den försämrade konditionen.

Hur kan vi då vända trenden?

Att våra barn tillbringar allt mer tid framför datorn är i grunden bra. Däremot kräver det större kontroll och aktivitet från föräldrarna så att det inte blir för mycket. Kanske en TV- och datorfri timme per dag?
Det låter kanske lite tråkigt, men jag tror att de flesta barn faktiskt gillar att röra sig om de bara får lite stöd att komma igång. Varför inte prata ihop sig med kompisarnas föräldrar?

Den ständiga skjutsningen beror sannolikt på att många barn startar sina aktiviteter i mycket yngre åldrar än tidigare. Redan i 6-7 år ålder är man igång med idrott och andra fritidsaktiviteter, och då är man ofta för liten att transportera sig på egen hand.

Summa, summarum tror jag att huvudansvaret, här också, vilar på föräldrarna, även om skolan såklart kan hjälpa till med att stimulera rörelseglädje och kanske ta dagliga promenader. Det sistnämnda har ju även visat ger positivt resultat på inlärningen.

Till föräldraansvaret för goda kostvanor kan man alltså addera goda kostvanor.

Relaterat: DN, DN, Exp, AB, AB, AB.

Andra bloggar om, , , , .

Inga kommentarer: