måndag 10 januari 2011

Men arbetsgivaravgifterna då?

Statsministern öppnar i en intervju upp för ytterligare skattesänkningar för dem som jobbar och för pensionärerna. Det är jättebra och precis rätt väg att gå, att leda diverse skatteligor är inget vi ska sträva efter.

Utöver detta talar han om en sänkning av restaurangmomsen för att stimulera till fler arbeten i servicesektorn. Där tycker jag att han är fel ute. Visserligen är, som sagt, de flesta skattesänkningar av godo, men varför gynna endast en bransch?

Enligt min mening måste en generell sänkning av arbetsgivaravgifterna komma högre i prioriteringen. Det är för dyrt att anställa idag och en generell sänkning, vilken såklart även skulle gynna restaurangbranschen, skulle kännas mycket mer rättvis.

Att vi har lägre arbetsgivaravgifter för ungdomar är bra, men det finns många människor i högre ålder, inte minst 55 +, som skulle gynnas av en generell sänkning och därmed få lättare att bryta ett utanförskap.

Till sist en kort kommentar kring inkomstgarantierna för fd partiledare och andra riksdagsledamöter. 
Det är tyvärr ett pris som vi måste betala för att få kompetenta människor att vilja engagera sig politiskt. Sedan kan man alltid diskutera konstruktionen, men för att få duktiga människor att våga satsa på politiken, och därmed också det demokratiska samhällets utveckling, tror jag att vi måste ha dessa regler eller liknande.

Relaterat: DN, DN, SvD, SvD, AB, AB, E24.

4 kommentarer:

cissan sa...

Sänkt arbetsgivaravgift= sänkt lön. Arbetsgivaravgifterna är nämligen arbetstagarnas, de anställdas, avstådda lön, som ska gå till det gemensamma skyddsnätet. Så sänker de arbetsgivaravgifterna så ska rent krasst detta tillbaka till oss arbetare. INTE ges som bidrag till arbetsgivarna. Eller rättare inte knyckas från oss arbetare.

Klippt från länken nedan: "Företagens arbetsgivaravgifter betalas för de anställda som en andel av lönen. Den största delen är lagstadgad men för företag som är anslutna till ett kollektivavtal tillkommer ytterligare procent, vilket innebär att arbetsgivaren tar ett ansvar utöver vad som regleras i lag. " Länk: http://www.ekonomifakta.se/sv/Fakta/Arbetsmarknad/Arbetsgivaravgift/Arbetsgivaravgifter-tjansteman/

Dick Bengtson sa...

#cissan# Nej, sänkta arbetsgivaravgifter=lägre kostnader för att anställa.
Det i sin tur stimulerar inte minst småföretag att våga ta det ansvar det innebär att ge någon ett arbete.

Du får inte glömma vilka det är som genererar arbetstillfällen!

Blir det flera i jobb förbrukas det inte lika mycket i våra sociala skyddssystem, vilket i sin tur finansierar en sänkning av avgifterna.

cissan sa...

Okej, vi har olika syn på om sänkt arbetsgivaravgift ger sänkt lön för arbetstagaren eller lägre kostnader för arbetsgivaren. Men du tycker det är okej att det löneutrymme som avstods ska gynna arbetsgivaren, men inte arbetstagaren? Jag vet mycket väl vilka som anställer. Det gör de som har behov av personal. Ingen anställer för att det blir billigare. Behovet styr, inget annat.

Sänkta arbetsgivaravgifter ger mer i vinst till arbetsgivaren helt enkelt, som inte arbetstagaren får del av eftersom den avstådda lönen inte går dit den enligt överenskommelse skulle.

Dick Bengtson sa...

#cissan# Mer vinst, kanske, men mer troligt gör en sänkning att små arbetsgivare faktiskt har råd att anställa.
Många småföretagare lever på marginalen, där varje procent blir viktig.