Stefan Fölster och Nima Sanandaji från Svenskt Näringsliv pekar i en debattartikel på att de kommuner som ökat sina utgifter mest inte nödvändigtvis lagt dessa pengar på vad de kallar för välfärdens kärna, skola, barnomsorg och äldreomsorg. Istället har dessa kommuner använt pengarna till diverse idrottsanläggningar, campingplatser eller liknande.
Artikeln är i princip en fortsättning på Timbros debattinlägg om att kommunernas kultur- och fritidsnämnder borde läggas ned för att få bättre kontroll på ”onödiga kostnader”.
Alla tankar och idéer i detta ämne är välkomna och ska inte avfärdas utan eftertanke. I min kommun Tyresö har vi under många år ökat skolpengen samtidigt som vi faktiskt byggt idrottshallar och satsat på kulturen och dessutom lämnat ett ekonomiskt överskott.
Jag tror att vissa kommuner inte riktigt har förstått det gamla talesättet: ”Det är inte de höga intäkterna som gör att man blir rik utan de låga kostnaderna.”
De har satsat för att öka intäkterna istället för att ge sig på det mödosamma arbetet att skära i kostnaderna och effektivisera verksamheterna, ett inte alls lika roligt arbete men tyvärr nödvändigt i både hög- och lågkonjunktur.
En poäng som de faktiskt har vore samtidigt en utmaning för regeringen, nämligen att hitta ett system för statliga pengar till kommuner och landsting där man faktiskt belönar effektiviseringar och mest valuta för skattepengarna.
Relaterat: SvD, SvD.
Andra bloggar om skolan,skolpolitik, Tyresö, ekonomi.
tisdag 18 augusti 2009
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar