fredag 7 augusti 2009

The bottom is nådd

Allt fler signaler tyder på att det nu bara finns en väg från rådande lågkonjunktur och finanskris, nämligen upp.
Igår var det Anders Borg som hittade positiva siffror, idag är det arbetslöshetssiffror från USA.

Det känns bra, det känns riktigt bra. Jag tror nämligen att positiva nyheter är en viktig del i arbetet för att ta oss ur krisen. Man ska inte underskatta de psykologiska effekterna.
Dessutom har vi också fått statistik som visar att de som har jobb och inte drabbats av varsel eller annat insett att de faktiskt har fått en hel del tillskott i kassan tack vare Alliansens jobbskatteavdrag. Nu börjar de våga konsumera vilket också det leder till en positiv rundsmörjning av ekonomin.

Nu har vi landat i det klassiska ”gasa-och-bromsa-samtidigt-läget” där det å ena sidan gäller att stimulera den försiktigt spirande ekonomin och å andra sidan fortsätta slimma utgiftskontot. En grannlaga uppgift. Jag har ännu inte sett den senaste skatteprognosen för Tyresö men misstänker att den inte är så munter.

Jag håller dock inte med Timbros Thomas Idergard som i en debattartikel igår hävdade att kommunerna lätt kan gå runt om man i princip lade ner kultur- och fritidssektorerna.
Redan de gamla romarna var klara över att folket behövde ”både bröd och skådespel” och så är det än idag om än i modernare form. Jag tror att vi kan klara av både och. En sak håller jag dock med om, vi ska inte subventionera vuxnas fritidsaktiviteter med skattepengar i form av aktivitetsbidrag!
Däremot kan man med förhållandevis små medel även i lågkonjunktur stimulera friluftslivet genom att exempelvis bygga motionsspår eller fixa belysningen på bra cykelvägar. Det gör vi i Tyresö och det kan fler göra!

Relaterat: AB, DN, SvD, SvD, SvD.

Andra bloggar om ,, , , .

Inga kommentarer: