måndag 2 december 2013

(S) vässar klorna

Socialdemokraterna har presenterat sin valstrategi inför 2014. Man kommer att satsa 70 miljoner på reklam och målet är att få 35 procent av rösterna i riksdagsvalet. Planen är att kontakta väljarna genom att knacka dörr eller via telefon.

Intressant att man nu uppenbarligen inser att det inte längre kan förlita sig på att t ex LO-medlemmarna av slentrian ska ge sin röst till S.

Fokus i kampanjen kommer föga förvånande ligga på jobben, välfärden och skolan.

Mitt råd till dig som eventuellt kommer att bli besökt eller uppringd av någon valarbetare från (S) under 2014 är att ställa några frågor till dem:


  • Med hur mycket kommer skatterna att höjas om ni vinner valet?
  • Hur får ni ihop ekvationen med höjd restaurangmoms och minskad ungdomsarbetslöshet
  • Med vilka andra partier vill ni bilda regering om ni skulle vinna valet?
  • Hur kan höjda skatter motivera människor att arbeta mer och längre upp i åren?
  • Vad är skillnaden mellan att tjäna pengar på att bygga vägar och leverera hemtjänst?
  • Vilka bidrag kommer ni att höja och hur kan det bidra till ökad tillväxt?
  • Kommer ni fortsätta att ta hjälp av SD för att få igenom era förslag?
  • Varför gör ni skillnad mellan ROT-jobb och RUT-jobb? Är det skillnad mellan branscher som domineras av män vs kvinnor?


Är du dessutom med i ett LO-förbund kan du komplettera med frågor om varför dina medlemsavgifter hjälper till att finansiera (S) valkampanj.

Om du överhuvudtaget får några tydliga svar, gissar jag att din slutsats blir att valet 2014 kommer stå mellan arbetslinjen och bidragslinjen. Sedan är valet ditt.


Relaterat: DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Med hur mycket kommer skatterna att höjas om ni vinner valet?

Medleklassupproret vill inte sänka skatterna för att på så sätt säkra välfärden. Jag tror inte att kommer att vinna något i skattefrågan ... ärligt talat. Tyvärr.

Hur får ni ihop ekvationen med höjd restaurangmoms och minskad ungdomsarbetslöshet?

Hur många nya jobb gav den sänkta restaurantmomsen? Det var några 100 vah? Problemet med ungdomsarbetslösheten anser jag ligger mest hos Jan Björklund. Vem anställer en obildad ungdom?


Med vilka andra partier vill ni bilda regering om ni skulle vinna valet?

Stackars socialdemokrater som släpar på två tunga ryggsäckar.


Hur kan höjda skatter motivera människor att arbeta mer och längre upp i åren?

Hehe, det ger sig självt. Folk måste arbeta mer och längre upp i åren för att ha råd att gå i pension. Är det ett sådant samhälle vi eftersträvar? Ja, vissa vill ha det så - för andra.


Vad är skillnaden mellan att tjäna pengar på att bygga vägar och leverera hemtjänst?

En människa är betydligt mer komplicerad än en väg. Här gjorde du en generalisering jag inte gillar.Vilka bidrag kommer ni att höja och hur kan det bidra till ökad tillväxt?

Alliansen justerar bidrag upp och ner själva. Vi kan nog utgå ifrån att bidragssverige kommer att öka i omfång med en sosseregering. Tillväxt, vad är det? Kan man äta det? Det finns banker man kan låna av. <- detta skall ses som sossarnas svar på din fråga.


Kommer ni fortsätta att ta hjälp av SD för att få igenom era förslag?

Om SD röstar med Alliansen eller regeringen till 90% under nästa mandatperiod får vi väl se.


Varför gör ni skillnad mellan ROT-jobb och RUT-jobb? Är det skillnad mellan branscher som domineras av män vs kvinnor?

Ledsen Dick, detta har jag missat fullständigt. Vad säger sossarna om ROT- och RUT-avdrag?


Själv skulle jag nog undra mest om ungdomsarbetslösheten, skolan, tjänstemannaansvaret, politikernas saftiga avtal, slöseriet med skattemedel och sjukvården, dock inte i nämnd ordning.

Tjolahopp
Tugga

Dick Bengtson sa...

#Tugga# Mycket blev det... Men några saker:

1) S vill inskränka rätten till RUT-avdrag. D v s branscher som domineras av kvinnor, inte sällan med invandrarbakgrund. Att snickra med ROT-avdrag vågar de sig inte på för då bli Byggnads arga.

2) Du gillar inte min jämförelse mellan vägar och hemtjänst. Varför är det då ok för NCC och Skanska att tjäna pengar på vägbygge för skattepengar, men inte för den kvinna som startar ett hemtjänstföretag i sin kommun?
Jag tror det handlar om kvalitet i upphandlingen.

3) Trots jobbskatteavdragen har Sverige ett av de högsta skattetrycken i Europa. Jag tycker inte det är bra. Medborgarna ska själva bestämma hur de vill disponera sina slantar. Det är min grundsyn. Sedan ska vi såklart ha ett socialt skyddsnät i botten.

Anonym sa...

1. Tack Dick för upplysningen. Det är konstigt att detta har gått min näsa förbi. Jag försöker hålla mig à jour med vad som sägs och skrivs. RUT-avdraget bör inte tas bort även om sossarna kanske uppfattar det som något slags modernt slaveri med kvinnor som städar hos välbärgade familjer.

Vi är nog överens att jobben inte växer på träd så alla jobb som skapas är bra.

2. Du måste hålla med om att det är skillnad på en väg och en människa. För att leverera hemtjänst duger det inte att ha 20 olika personer under en månads tid som utför olika uppgifter. För en väg spelar det ingen roll om det är 20 olika arbetslag som tillverkar den.

Detta kan vi dissekera och komma fram till många lika och olika uppfattningar beroende på våra bakgrunder, vår allmänna uppfattning och kompetens.

Vad tror du om att hemtjänstföretag inte får ha fler än tre utförare? Det är en enorm begränsning i företagandet men ger en viss säkerhet hos beställaren. Innan kontraktet undertecknas skall parterna träffas i sin helhet.

Detta var bara ett förslag.

3. Vi är överens. Men dessutom vill jag att vi inte monterar ned välfärdssverige. Det känns inte bra att citera vänsterpaketet men de har sina poänger ibland.

Om två veckor blir det ljusare.
Om nio veckor är det val.

Ha det underbart
Tugga