söndag 10 februari 2013

Om idrottshallar och pengar

Svenska Dagbladet skriver idag att Stockholm skulle behöva bygga en ny idrottshall per år för att matcha inflyttningen till staden. Åtminstone enligt Stockholms Idrottsförbund.

Enligt samma artikel går det 46 000 invånare per hall i Stockholm, 18 000 i Malmö och 13 000 i Göteborg.

Så kan det kanske vara, men som ytterst ansvarig politiker i en kranskommun till Stockholm, undrar jag vad Stockholms Idrottsförbund gör för att bromsa de orimliga anläggningskrav som de flesta nationella idrottsförbunden ställer för spel i de högsta serierna? Krav som de ställer utan att för ett ögonblick vilja dela med sig av sponsor – eller TV-intäkter till dem som hamnar med kraven i knät, landets kommuner.

Är det inte läktare på båda sidor, pressläktare för 50 personer, belysning för HD-TV så handlar det om antal duschar och toaletter eller TV-plattformar.
Dessa krav är inte lätt att stå emot för en kommunpolitiker i en kommun med framgångsrika elitlag.

Jag tycker det är fantastiskt roligt när det går bra för våra elitlag, och det ger dessutom bra PR för kommunen, men man får inte glömma bort att elitidrott inte handlar om folkhälsa utan om underhållning på toppnivå. Dessutom, i många fall, utövad av mycket välbetalda proffs.

För mig är det absolut viktigaste att värna om barns och ungdomars möjlighet att utöva idrott på sina villkor. Då spelar antalet läktarplatser eller HD-belysning ingen som helst roll.

Jag tror att utvecklingen måste gå åt två håll. Å ena sidan en mer kommersialiserad elitidrott där klubbarna själva bekostar sina anläggningar i mycket högre grad än i dagsläget. Å andra sidan fullt funktionella, men mycket enklare anläggningar för i första hand barn och ungdom.

Det är en gigantisk skillnad mellan en match på Camp Nou och ett träningspass för flickor -99, om ni förstår poängen…

Hur många hallar vi har i Tyresö? En hall per 6 500 invånare, d v s dubbelt så bra som Göteborg! Kom inte och säg att vi inte satsar på idrotten!


Relaterat: SvD, SvD, SvD, DN, DN, AB.

Inga kommentarer: