tisdag 18 december 2012

Favorit i repris: Bästa julsillen

När jag kollar vilka sökord mina läsare använder för att hitta min blogg och de kloka (!) saker de kan läsa här, är det, förutom mitt namn i olika stavningar, några annorlunda som återkommer.

Rödebyfallet fortsätter tydligen att uppröra och bland de populäraste i övrigt hittar jag julsill eller sillrecept.

Därför bjuder jag er, kära bloggläsare, en favorit i repris: Mitt allra bästa sillrecept. En krämig dröm som passar lika bra på julbordet som till vickning på nyårsnatten. Håll tillgodo!

Dicks Dragonsill (6 portioner)

½ kg sillfiléer (2-3 burkar inläggningssill)

Lag
5 dl vatten
1 dl ätiikssprit (12 %)
1 tsk salt

Dragonsås

2 dl majonäs
2 dl gräddfil
3 dl creme fraiche
2 msk sötstark senap (typ Västerviks)
2 vitlöksklyftor
4 tsk torkad dragon
1 dl finhackad persilja

1)      Lägg sillfiléerna i lagen. Täck över skålen och låt stå i kylen ett dygn.
2)      Ta upp sillen och låt den rinna av på hushållspapper. Skär sillen i smakbitar.
3)      Blanda majonäs, gräddfil, creme fraiche, senap, pressad vitlök, finsmulad dragon och persiljan. Salta om du vill.
4)      Varva dragonsås och sill i en skål. Översta lagret ska vara sås.
5)      Låt sillen stå övertäckt i kylen ett dygn.

Servera med nykokt potatis och nymald svartpeppar. Är man lagd åt det hållet, så är inte en välkyld Östgöta Sädes fel som tillbehör.

Smaklig måltid!

Relaterat: SvD, SvD, SvD, SvD, AB, DN, DN, DN.

Andra bloggar om, , , .

2 kommentarer:

Anonym sa...

DD=Dicks dragonsill...:)

Dick Bengtson sa...

#Anonym# Ja eller Dagens Dubbel. Två bra saker alltså ;)