torsdag 5 april 2012

Satsa på RIT-avdrag istället

Det påstås att det finns en spricka i Alliansen eftersom Centern och Folkpartiet gått ut med förslaget att införa särskilda ungdomslöner i offentlig sektor. Lönerna skulle vara 25 % lägre än avtalsnivån och vara ett sätt att ge arbetslösa ungdomar praktik och arbetslivserfarenhet.

Om varje fråga där allianspartierna inte har samma åsikt i grunden vore en ”spricka”, skulle förmodligen samarbetet kollapsat för länge sedan. Dagens regering bygger på att partierna klarar av att kompromissa i stort och smått, vilket man som synes lyckats bra med så här långt.

Självklart måste alla partierna kunna föra fram egna förslag till diskussion och debatt. Det betyder inte att regeringen håller på att spricka, utan att Centern och Folkpartiet i detta fall, positionerar sig inför kommande överläggningar inom Alliansen. Ett ytterst normalt beteende.

När det gäller själva sakfrågan, ungdomsarbetslösheten, så tycker jag, och Centern faktiskt, fortfarande att RIT-avdrag är värt att diskutera.

Ett avdrag för IT-tjänster i hemmet, med samma upplägg som RUT och ROT, skulle s a s göra "två flugor på smällen".

Dels skulle arbetslösa ungdomar kunna få jobb, en generation som är uppväxta med datorer, dels skulle det hjälpa till att minska det utanförskap som många äldre känner när ny teknik allt oftare krävs för att vara delaktig i samhället.

Kanske skulle man t o m som senior kunna få RIT-avdrag på kursavgifterna när man lär sig surfa och maila? Även på dessa kurser skulle man kunna ha ungdomar som lärare. Att dessa kurser dessutom skulle kunna skapa spännande möten mellan generationer får man med som bonus.

Relaterat: DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD, AB, AB, AB.

Inga kommentarer: