måndag 30 april 2012

Neutral mediabevakning?

Över hälften av journalisterna vid Sveriges Radio och Sveriges Television sympatiserar med Miljöpartiet visar en undersökning som gjorts vid Göteborgs Universitet.

Fler an varannan journalist i Sverige sympatiserar med antingen MP eller Vänsterpartiet visar samma undersökning.

Jag är säker på att de flesta journalister i grunden har en ambition att vara åsiktsneutrala i sin bevakning. Men den stora frågan som infinner sig är ifall journalisterna lägger samma energi på ”grävande” journalistik kring allianspolitiker som kring MP och V?

Vi närmar oss nu så sakteliga valet 2014 och det ska bli synnerligen intressant att följa om man försöker provocera fram ”skandaler” i Miljöpartiets valstugor med dolda kameror, såsom man tidigare försökt, och ibland tyvärr även lyckats, hos exempelvis Moderaterna?

Jag tror det när jag ser det!

Relaterat: AB, DN, DN, SvD.

2 kommentarer:

Kalle sa...

Det är mer intressant att veta vad redaktionerna och, i förlängningen, tidningsägarna har för sympatier än vad enskilda journalister sympatiserar med. Om man jobbar på SvD så spelar det ingen roll hur mycket man gillar vänsterpartiet, det lär aldrig synas i ens artiklar.

Dick Bengtson sa...

#Kalle# Kanhända är det så på ledarsidorna.

Men det är inte tidningsägarna som utför någon grävande journalistik. Tidningsägarna vill sälja lösnummer, prenumerationer och annonsplatser, det är det primära.

Sedan har du kvar de supertunga SVT och SR. De detaljstyrs ju knappast av "ägarna", d v s regering och riksdag. Eller hur?