tisdag 17 april 2012

Inkonsekvent som f-n

Jag har i helgen varit på en liten tripp till England. Förutom lite genuin brittisk fotboll och några pubvisiter, hann jag med att väldigt påtagligt notera att det finns mycket att göra när det gäller samordningen inom EU:s syn på flygsäkerhet.

De som känner mig, vet att jag använder kontaktlinser och inte ser så särskilt mycket utan dem. Därför har jag såklart alltid med mig reservlinser, glasögon och linsvätska i en liten påse i mitt handbagage.

Vid utfärden från Sverige så fick jag i säkerhetskontrollen ta ut flaskan med linsvätska och klämma ur några droppar på handen för att bevisa att innehållet inte var explosivt. Jag erbjöd mig även att droppa lite i ögonen, men det behövdes inte.

Samma procedur har fungerat bra från andra svenska flygplatser och från Belgien, Italien och Grekland de senaste 18 månaderna.

När jag skulle hem från Stanstead/London då dög detta helt plötsligt inte. Min linsvätska orsakade pådrag i säkerhetskontrollen och min väska fick åka fram och tillbaka genom röntgenmaskinen som en jojo.

Först skulle vätskan ligga i en liten plastpåse som man fick köpa för ett pund i en automat. Sedan skulle min lilla burk med hårmousse läggas i en annan påse. På övriga flygplatser klassas den uppenbarligen inte som vätska eftersom ingen annan brytt sig.

Efter det fick min linsvätska underkänt för att flaskan var för stor. Risken fanns, enligt säkerhetspersonalen, att jag köpte något på flygplatsen, Kahlua kanske, blandade det med linsvätskan och på så sett producerade en sprängladdning.

Till slut fick jag ge upp och låta dem beslagta min lilla flaska.

Missförstå mig rätt, jag har stor förståelse för de säkerhetskrav som ställs inför flygresor, det jag vänder mig emot är den totala bristen på samordning mellan de olika EU-länderna.
Varför är något som är ok i Sverige, Italien, Belgien och Grekland inte ok i England?

Ett annat exempel på inkonsekvensen är att de damer som hade höga klackar, fick skicka sina skodon genom röntgenmaskinen, men inga herrar vad jag kunde se. Jag kunde ju lika gärna haft sprängdeg i mina klackar?

11 september har satt fokus på vikten av flygsäkerhet, det är bra. Men jag tycker nog att regelverket skulle kunna samordnas, åtminstone inom EU, så att man vet vad som gäller.

Vad tror du om det, Cecilia Malmström?    

Relaterat: DN, DN, SvD, AB, AB, Exp, Exp.

Andra bloggar om England, resor, funderingar, EU, resa, säkerhet, turism, flyg.

4 kommentarer:

KC sa...

Förstår att du är upprörd Dick. Säkerhetspersonal på flygplatser jobbar mycket med profilering och det var nog därför som du blev "extra kollad" i London/Stanstead. Din profil stämde säkert in på något som man var extra uppmärksam på under den här perioden.

Vad gäller frågan om varför man är olika i bedömningen på flygplatser i olika länder du har varit så är nog svaret enkelt.
På London/Stanstead följer man manualen för flygsäkerhet som finns framtagen till punkt och pricka vilket man inte har gjort i övriga länder du nämner i inlägget.

I en säkerhetskontroll så letar man främst efter saker som kan äventyra flygsäkerheten och där har vassa föremål en central roll. En stilettklack kan lätt vässas till och sedan användas som ett vapen och därmed äventyra flygsäkerheten. Det är för din och min säkerhet som man kollar damer med höga klackar i säkerhetskontrollen.

Dick Bengtson sa...

#KC# Tack för att du läser min blogg.
Om jag passar in på någon profil kanske man har breddat schablonbilden av en "terrorist", alltid något.

Att man inte följer manualen i Grekland eller Italien förvånar kanske inte, däremot borde Sverige och inte minst Belgien, med alla resande EU-parlamentariker till och från Brüssel, vara noga med regelverket.
Inom parentes kan jag säga att vid kontrollen från Egypten kunde man lätt fått med sig ett kilo sprängmedel...

Intressant det där med klackarna, vill man raljera kan man ju även vässa skalmarna på sina glasögon till vapen, eller pennorna i innerfickan, eller...

Det svåra är såklart att dra gränserna.

Therese Johansson sa...

Hej Dick,,,googlade om snapsvisor lettiska ,ja då hamnade jag på din blogg =) nu i sommar skall vi ha släkträff då det är 90år sedan gammelfarfar kom med sin lettiska fru till swe,,,,temat på festen är självklart lattvian,,,tänkte du ville dela med dej av din morfars snapsvisor till mej=),,tack på förhand...mvh Therese

Dick Bengtson sa...

#Therese# Kul att du hittade mig här!
Tyvärr är jag usel på att skriva på lettiska så jag vill inte försöka här.
Men om du mailar mig på dick.bengtson (at)spray.se så lovar jag att försöka. Egentligen kan jag bara två visor, varav den ena kanske mer är en snapsramsa.
Välkommen att höra av dig!