tisdag 13 september 2011

Klantigt, Maria Larsson

Barn- och äldreminister Maria Larsson backar nu från sitt tidigare besked att inte kompensera de som vanvårdats i fosterhem åren 1920-1980. En utredning har föreslagit 250 000 per person.

Argumentet mot ersättning är att det är svårt att göra på ett rättvist och rättssäkert sätt.

Det är säkert en korrekt iakttagelse, men gruppen är begränsad och det borde gå att göra bedömningar om vilka som är berättigade och vilka som eventuellt inte är det. Hos olika myndigheter görs bedömningar av det här slaget dagligen.

Istället för att ta en tung politisk poäng, och ge de drabbade ett seriöst erkännande och en ursäkt, ser nu Maria Larsson till att regeringen eventuellt får vända under galgen. Att ersätta vanvårdade fosterhemsbarn från i huvudsak en period av socialdemokratiskt styre hade varit en snygg gest och en bra ammunition i kommande debatter.

Det är bra för de utsatta att hon nu backar, men tyvärr väl sent politiskt sett. Nu riskerar poängen att gå till oppositionen med SD som tungan på vågen.

Gör om Maria, och gör rätt!

Relaterat: DN, DN, SvD, SvD, AB, AB.


Bloggkollegor i samma ämne: Böhlmark, Tokmoderaten, Hagbom.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Dick
Det är inte snyggt att göra det till ett slagträ i en debatt, det är människor.

Dick Bengtson sa...

#Anonym# Jag gör inte det. Jag bara konstaterar att, förutom upprättelse för de drabbade, så missar regeringen en politisk pluspoäng.
Självklart är de enskilda människornas situation viktigast, men det har tidningar och andra redan skrivit om.

LeoG sa...

Förutom det cyniska i att missa att det handlar om människor av kött och blod så känns det smått patetiskt att ge Larsson hela skulden för detta debacle. Alla som har lite insyn vet ju att de som spjärnade emot mest var Moderaterna och inte KD precis.

Det var säkert ett helvete för etik- och moralpartiet nummer ett i svensk politik att behöva stå där på presskonferensen och häva ur sig något man inte stod för, som andra beslutat åt en.

Dick Bengtson sa...

#LeoG# Det verkar som att du har större insyn i regeringens inre arbete än jag.
Är man statsråd så är man ju ansiktet utåt inom sitt politikområde, i både vått och torrt.