tisdag 13 september 2011

Vanvårdat varumärke

Hammarby är på kvalplats i Superettan. I Damallsvenskan lär Hammarby åka ur. Ishockeylaget har gått i konkurs och Hammarby Handboll hänger på ruinens brant. Bäst går det för Hammarby Speedway som domineras av polska legoknektar.

Jag är uppväxt i Norrköping. En stad med fotbollskultur, från Sleipners guld 1936 och framåt. När jag  flyttade till Stockholm fanns det bara ett lag som hade fotbollskultur i mina ögon att hålla på, Hammarby.

Hammarby har en oerhört trogen och tålig publik som lider med sin klubb och stöttar dem i alla lägen. Det säjs t o m att ”det ska göra ont att vara Bajare”. Och ont får man när man ser fotbollslaget, ont i hjärtat.
I princip inget eget spel, ängsligt agerande och total avsaknad av självförtroende är de intryck jag fick av gårdagens match mot Sundsvall.

Hur har det kunnat bli så här?

Hammarby har förmodligen idrottssveriges starkaste varumärke, men det verkar stört omöjligt att utnyttja det för att generera kapital. 
Som utomstående betraktare kan man tycka att det borde gå att sälja in ett fullsatt Söderstadion till tunga sponsorer minst lika bra som Malmö FF eller HV 71 kan med sin produkt.

Skillnaden är möjligen att dessa äger sina egna arenor. Ett annat skäl är förmodligen att man i Stockholm låter fansen få för mycket inflytande i frågor där de tänker med hjärtat och inte med hjärnan.

En lösning på sikt skulle kunna vara om RF lät specialidrottsförbunden själva besluta om femtioenprocentsregeln som säger att en ideell förening måste äga aktiemajoriteten i ett bolag i föreningens namn. 
Den idiotiska regeln skrämmer såklart bort de riktigt stora elefanterna från att investera, t ex i Hammarby Fotboll. RF verkar inte förstå att fotboll (och ishockey) på elitnivå inte är en ideell verksamhet utan i högsta grad en del i nöjesindustrin.

Man kan också undra hur Hammarby scoutar nya spelare? Gamla trötta fd Bajenspelare verkar inte vara modellen i alla fall.

Hur kommer det att gå i Superettan? Jag hoppas och tror att Bajen klarar sig kvar, men fruktar motsatsen. Kanske skulle det i så fall bli någon slags vändpunkt som i så fall bara kan gå åt ett håll, uppåt. Men då krävs professionell ledning i klubben. Fotboll på toppnivå kräver det.

Tills vändningen kommer fortsätter i alla fall jag att våndas.

Relaterat: AB, AB, Exp, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD.

3 kommentarer:

Cobran sa...

Du menar att 51% gränsen skulle göra susen? Som i Wimbledon då? Där funkade det ju skitbra, man tog klubben och flyttade den 15 mil.

Ärligt talat byter man lag bara för att man flyttar? Vilken riktig suporter gör det?

Håller med dig angående ägandet av areonorna, men det vet väl du som är politiskt aktiv att det inte funkar så. Ifall man bygger en arena så ger man ju inte driften till en klubb utan till (i Hammarbys fall) en multimiljardär från LA. Jag köper det. Det går helt i fas med den regering som vi röstat fram.

Fast om vi tänker efter på riktigt och lägger de ekonomiska aspekterna åt sidan så kan man ju fundera på vilka som egentligen skänker något till kulturlivet i vår stad.

Det är ju trots allt så att Hammarby IF har varit verksamma i området sedan slutet på 1800-talet och har skänkt både glädje och sorg (mest sorg ska medges, men Sleipner...)vore det inte vettigt att ge den klubben ansvar för driften. Vettigare än en miljardär från staterna anser jag. De pengar Bajen tjänar på detta stannar inom landets gränser, och kan få en klubb att blomstra. Förstår faktiskt inte varför AEG ska driva Hammarbys hemmaplan. De köpte 49 % av klubben för 22 miljoner, inget bra pris för ett av de starkaste vaurmärkena i Sverige.

När du säger att 51% regeln skrämmer bort investerare så säger jag fan vad bra. Den typen av investerare vill inte en förening ha. Nog för att H-by har en kass ekonomi men vi har ju en bättre ekonomi än Real Madrid och Man U som ligger i princip 6 miljarder minus. Ifall deras ägare drar sig ur så faller hela klubben.

Det skulle var kul om du kunde utveckla ditt resonemang varför ett fan bara tänker med hjärtat och inte med hjärnan. Det skulle vara ett bra inlägg. Förstår faktiskt inte riktigt ditt resonemang där. Vad skulle en så kallad professionell ledning bestå av? Ekonomer? Börsplacerare? Varumärkesförsäljare? Politiker?

Ifall du hängt med lite i fotbollen de senaste åren så går man mer emot klubbar ägda av supportrarna, om de inte handlar om mega stora klubbar, de "riktiga" klubbarna ägs många gånger av fans. I England är det fansen som skapar fonder för klubbarna att överleva inte näringslivet. Det skulle var kul om du förklarade lite mer ingående vad du menar med professionellt styrda klubbar.

Då det gäller 51% regeln så tycks den fungera bra i Tyskland som har en ekonomi som är ungefär fem gånger så stor som Sveriges och de har en väldigt bra föreningsflora.

Samtidigt så kan jag känna lite ledsamhet när jag ser Lagrell i Uppdrag Granskning. På nåt sätt förstår vi fotbollsfans inte vårt eget bästa.

I England finns det c:a 15 klubbar som drivs av fansen och det kommer bli fler. Riktiga fans vet var gränserna finns, vilka nivåer som är möjliga. Problemen för klubbar som drivs av ekonomer och politiker är att de inte har någon förankring i verksamheten eller vet vad klubben egentligen vill.

Oavsett detta så ligger Hammarbys öde väldigt mycket hos politikerna i Stockholms stad, och de är ju borgare och du vet ju vilket inriktning de har.Vore kul om du tog upp det med dina polare, varför de tror att det är bättre att Hammarbys hemmaarena drivs bättre av en multimiljardär från USA. Ta med den frågan till nästa möte.


Usäkta om jag låter förbannad men jag anser inte att 51% regeln löser nåt, vad som löser saker är ifall en kommun vill ha en fotbollsklubb i sitt närområde.

Det är naivt att tro att alla fans är dumma i pallet och inte kan styra en fotbollsklubb. Det är än mer naivt att tro att en rik knös eller en cool politiker skulle sköta klubben bättre.

Cobran sa...

Förstår faktiskt inte varför du har åsikter om Bajen ifall du, som du så prudentligt skriver kommer från en stad med fotbollskultur. Då borde du ju veta att man inte byter lag. Vad är det för fel på Sleipner? Slutade du att gilla dom när du flyttade till stan? Tar väl max en timme att åka till Peking för att se en match. Känns tokfel att en moderat kommunalpolitskt engagerad person låtsas hålla på ett lag som han inte har någon riktig förankriging i.

Dick Bengtson sa...

#Cobran# Det är inget fel på Sleipner. Bortsett från att det är svårt att följa dem, även om det bara tar 3 timmar t o r.

Har man dessutom bott mer än halva livet i Stockholm tycker jag visst man kan hålla på ett lag härifrån.

Du menar väl inte att alla de som inte är födda på Södermalm inte kan/får hålla på Bajen?

När det gäller 51 % säger jag inte att alla måste sälja majoriteten, men låt klubbarna bestämma själva!

Elitidrott är underhållning, vare sig vi vill eller inte, och, tycker jag, ska bära sina egna kostnader.
Sedan kan en kommun välja att sponsra av marknadsskäl, men huvuddelen av skattepengarna ska läggas på barn och ungdomar i första hand, inte på välbetalda elitspelare.