torsdag 19 november 2009

Vad har sossarna mot parkarbetare?

Igår var det budgetfullmäktige i Tyresö.

Socialdemokraterna i Tyresö har i ett spel för galleriet lagt motioner i Kommunfullmäktige där man vill införa ”permitteringsstopp” för att ”rädda jobben” inom kommunens skolor, förskolor och äldreomsorg.
I andra förslag påstår man att det går att spara 20 miljoner på övrig verksamhet 2010 för att satsa det mesta på skolan. ”Långsiktigt” (vad nu det är) tror man sig kunna spara 50 miljoner.

Faktaunderlagen är minst sagt bristande, vad sägs om stabila bedömningsgrunder som ”tror”, ”bör” och ”rimligt att”?

Utan något om helst faktaunderlag påstår man något sådant för att ge sken av att de minsann vill ösa pengar över den dåliga skolan till skillnad från oss moderater som bara vill skära ner på de stackars barnen.

Ponera att det vore så. Ponera att man skulle kunna spara alla dessa miljoner och samtidigt ha kvar sitt permitteringsstopp. Var skulle då dessa pengar tas? Alla med minst ekonomisk förståelse vet att den största överlägset största kostnadsposten i offentlig verksamhet är personalen.

Vilka återstår då? Jo, till exempel vår duktiga tekniska personal som arbetar på gator och i parker, vår administrativa personal som servar medborgarna med allt från bygglov till förskoleplatser, våra duktiga bibliotekarier som ser till att förskolebarnen stimuleras att läsa och att vi har bra lånemöjligheter av litteratur och elektroniska media.

Mår en permitterad bibliotekarie mindre dåligt än en permitterad lärare i matematik? Mår en permitterad parkarbetare mindre dåligt än en permitterad förskollärare?

Nej, naturligtvis inte. Den människosyn som socialdemokraterna visar är skrämmande när man synar den i sömmarna.

Inom alliansen anpassar vi kostymen efter behovet. Minskar elevunderlaget så minskar självklart det antal elever som skolorna får skolpeng för. Att vi sedan i många år ökat skolpengen PER ELEV, det vet nog alla Tyresöbor vid det här laget...

På samma sätt arbetar vi systematiskt med att effektivisera verksamheten och öka servicenivån gentemot Tyresöborna.
I de flesta fall kan man sköta eventuella permitteringar genom naturlig avgång, men i enstaka fall blir någon medarbetar övertalig vilket är djupt beklagligt men ibland nödvändigt.

Skillnaden mellan oss och sossarna är att vi inte hycklar om det!

Relaterat: AB, AB, AB, DN, DN, SvD, SvD.

Andra bloggar om , , , .

6 kommentarer:

Martin Nilsson sa...

Antar att tonläget blir högre ju mer hotad man känner sig.

Skulle nog aldrig få för mig att anklaga moderater för en skrämmande människosyn - men Dick Bengtsson väljer naturligtvis sitt eget tonläge.

Dick redovisar inget av våra besparingsförslag och det gör han naturligtvis rätt i eftersom han vet att vi inte föreslagit besparingar på parkarbetare eller bibliotekarier. Det vi föreslagit är exempelvis;
*Lägre reklamkostnader
*Minskade lokalytor till den centrala administrationen
*Samordnad upphandling på Södertörn
*Sluta använda sig av dataprogram med höga licenskostnader där det finns alternativ gratis
*Sluta subventionera vandrarhemmet och låta en privat entreprenör driva anläggningen utan kostnad för kommunen.

Vilken punkt drabbar parkanställda eller bibliotekarier?

De som vill läsa vårt budgetförslag på riktigt och inte bara höra Dicks försvar för varför han inte vill satsa mer på skolan kan läsa här;

socialdemokraternas budgetförslag

Dick Bengtson sa...

Hej Martin, kul att du, liksom allt fler av Tyresöborna, läser min blogg.

Trampade jag möjligen på en öm tå?

Jag är övertygad om att dessa Tyresöbor förstår att era besparingsförslag, om de nu skulle vara realistiska, inte kan genomföras utan personalneddragningar vilket då måste drabba t ex parkarbetare eftersom ni har "fredat" andra yrkeskategorier.

Att era s k "besparingar" innehåller mest luft tyckte jag framkom under gårdagens debatt.

Vad beträffar tonläget har du och ditt parti redan satt det genom att lögnaktigt beskylla oss för att spara på skolan när vi i själva verket under många år har ökat skolpengen i Tyresö.

Martin Nilsson sa...

Ja Dick det är klart att du trampar på en öm tå när du tycker att man har en skrämmande människosyn för att man vill frigöra resurser till skola och förskola.

Särskilt när anklagelsen i sig grundar sig på förslag vi aldrig lagt.

Men en diskussion om det är en skrämmande människosyn eller inte överlåter jag till väljarna att avgöra...

Du - förresten - apropå faktaunderlag och faktakoll. PÅ vilken sida och vilken rad föreslår vi permitteringsstopp i vårt budgetförslag?

Dick Bengtson sa...

Jo du, faktakollen är det inget fel på. Dina partikompisar la en motion (KS § 157) om just det under hösten. Så lägger man ihop den med budgetförslaget behöver man inte vara kärnfysiker för att räkna ut konsekvenserna för medarbetarna i kommunen.
Här hittar du motionen ifall du har missat den:

http://tyreso.yourvoice.se/KS/insynContent.asp?id=11&page=record&nodeid=12835

Martin Nilsson sa...

Och på vilken rad i den motion du länkar till står ordet permitteringsstopp?

Man kan i och för sig tycka att skillnaden mellan permitteringsstopp och uppsägningsstopp är liten. I verkligheten är det inte det (eftersom kommunen i normala fall inte permitterar - dock säger kommunen under borgerlig ledning upp personal inom skolan och förskolan)

Men det intressanta här är att du anklagar oss för dålig faktakontroll trots att du upprepar ett uppenbart icke-existerande förslag.

Varför ska man tro att du har koll på annan fakta när du uppenbart här inte kan/bemödar dig om att läsa innantill?

Din värdering av vårt budgetförslag blir mer förståelig i den kontexten. Det är därför du också fabricerar ihop att parkanställda skulle sägas upp med vårt förslag. För jag antar att du inte heller kan peka på ett konkret ställe där vi skrivit ett sådant förslag...
Om du kollar fakta vill säga.

Vänligen

Martin

Dick Bengtson sa...

Martin, du har helt rätt i en sak. Det skall vara "Motion om inga uppsägningar i skola, förskola, handikappomsorg och äldreomsorg under 2009 och 2010."

Sedan är det ett gammalt tricks att lägga ut dimridåer kring semantiken.

Jag har aldrig sagt att ni skrivit konkret om den ena personalkategorin eller den andra. Däremot förbehåller jag mig rätten att utifrån ditt partis samlade förslag dra mina egna slutsatser vilket jag är övertygad om att även väljarna gör.

Vänligen

//Dick