tisdag 10 november 2009

Tjugo år efter murens fall

Igår firades runt om i Europa tjugoårsdagen av Berlinmurens fall. En barriär mellan ett totalitärt samhällssystem och ett demokratiskt.

Mitt starkaste minne från den dagen var TV-bilderna som visade de stackars förvirrade Östtyska gränsvakterna som inte visste vad de skulle göra men som till sist gav efter och började dansa med sina landsmän från Västberlin.

Efter detta gigantiska experiment med samhällsbygge som så uppenbart misslyckades kan man i sitt stilla sinne undra några saker.

Hur kan någon som till exempel den mer och mer maktgalne Hugo Chavez i Venezuela tro att människor i långa loppet skulle acceptera ett system som bevisligen inte fungerar och trycker ner individer?

Hur kan vi i Sveriges Riksdag ha ett parti vars ledare titulerar sig kommunist?

Jag har själv rest och jobbat en hel del i Lettland och med egna ögon sett vad som händer med ett samhälle där alla egna initiativ trycks ner, där den enskilda människan tappar all tro på sin egen förmåga, om man inte tillhör partitoppen såklart, och där ingen tar något som helst eget ansvar för att vårda miljö och byggnader.

Hoppas vi aldrig mer får se den synen i Europa!

Relaterat: AB, AB, Exp, Exp, Exp, DN, DN, SvD, SvD.

Andra bloggar om ,, , , .

4 kommentarer:

Danne sa...

Ohly titulerar sig inte kommunist.

Dick Bengtson sa...

#Danne# Kanske inte titulerar, men han vidhåller att han är det. Vad är skillnaden? Har tomten röd jacka?

Danne sa...

Gör han det? Jag vet inte själv, det är därför jag frågar. Är det viktigt att han kallar/kallade sig kommunist och märks det tydligt i hans politik?

Dick Bengtson sa...

#Danne# För mig betyder det han inte riktigt gjort upp med sin egen historia och t ex tagit avstånd från det samhället som fanns på andra sidan järnridån.
Är det en sådan minister vi vill ha vid en (ytterst) eventuell röd-grön valseger 2010?