torsdag 18 september 2014

Tack Tyresö! Eller..?

Så här med lite distans till valdagen kan det vara dags för ett försök att analysera resultatet. Alliansen har fortsatt majoritet i Tyresö, utan att ha SD som någon slags vågmästare.

Under 2010-2014 har mandatfördelningen mellan Alliansen och de rödgröna varit 29-20. Kommande period blir det 26-21, med SD på 4 mandat.

Största tappet gjorde vi Moderater med -3 mandat, minus 6,1 procent. Det är visserligen bättre än på riksnivå, men gör också att man får sig en tankeställare.

Om du någonsin hållit på med lagsport vet du hur jag kände de första dagarna efter valet. Det var som om Sverige spelat mot Andorra och Zlatan till slut snubblat in segerresultatet 1-0. En match som man bara ska vinna och även gjort, med minsta möjliga marginal. Sådan framkallar ingen större glädje, bara lättnad.

Visserligen fick SD i Tyresö mycket färre röster lokalt 6,3 procent än på riksnivå, men alldeles för många för att man inte ska börja fundera. Hela 9,6 procent av Tyresöborna gav SD sin röst i riksdagsvalet.

Vi har inga utanförskapsområden och en mycket låg arbetslöshet. Bostadsbrist, ja men så är det tyvärr i alla storstadsområden. Jag vägrar att tro att det finns 6 (eller 9) procent rasister i Tyresö, så en del av de sex procenten orsakas troligen av att många inte skiljer på sina röster till de olika valen.

Icke desto mindre backade vi Moderater 6 procent i Tyresö. Min snabbanalys säger att det i övrigt främst beror på:

Vi har varit för dåliga på att berätta vad vi gjort under pågående period. Folk glömmer snabbt. Jag tror vi till kommande år måste satsa lite mer på tryckt information.

Socialdemokraternas lögnaktiga propaganda om skolorna i Tyresö. Att skicka brev med felaktigheter till barnfamiljerna bidrog säkert en del trots snabba dementiaktiviteter. De själva vann inget på smutskastningen, men vi förlorade.

Dålig information om vad som bestäms lokalt. Tyvärr tror jag att de negativa reportagen i media om sjukvården spillde över en del lokalt. Många människor vet inte att detta beslutas regionalt.

Självklart förlorade vi även lokalt på SD:s framgångar på riksplanet.

Kanske är också våra Allianskompisar lite för osynliga lokalt?

En generell slutsats är att vi måste våga tala om de frågor som hittills i stort sett varit tabu. Vår integration av nyanlända kan bli bättre. Det finns självklart kriminella med invandrarbakgrund, liksom bland ”gammelsvenskar” etc. 
Jag tror att genom att adressera även de problem, och utmaningar som en generös flyktingmottagning faktiskt skapar, så kommer vi också att öka toleransen och acceptansen. Det betyder inte med nödvändighet att vi alltid måste debattera med SD, men vi måste ta upp dessa ämnen.

Till slut har jag ändå landat i ett: Tack Tyresö för ert förtroende! Jag ska göra allt för att leva upp till det. Det har varit jättekul att få så många glada tillrop, SMS och FB-likes under valrörelsen och det har i alla fall stärkt mig att vi är på rätt väg i mycket.

Relaterat: DN, DN, DN, DN, DN, DN.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Frågan som borde ställlas är Varför de nya moderaterna förordar mimmigration i sådan omfattning som vi sett de senaste 8 åren. Varför? Vi vet dessutom att svensk integration av immigranter är sämst i hela Europa.

Dick Bengtson sa...

#Anonym# Därför att nya Moderaterna har en human människosyn och självklart vill hjälpa människor på flykt.

Du har rätt i att integrationspolitiken kan bli bättre och att det är skamligt så dåligt ansvar de flesta övriga EU-länder tar. Men det är ju inget skäl för att inte själva ta ansvar.

Anonym sa...

Angående: "human människosyn och självklart vill hjälpa människor på flykt", läs http://meritwager.wordpress.com/
om hur asylhanteringen fungerar på riktigt.

Angående: "Jag tror att genom att adressera även de problem, och utmaningar som en generös flyktingmottagning faktiskt skapar, så kommer vi också att öka toleransen och acceptansen." Så du tror att SD's resultat i Skåne beror på att ni inte har berättat för dem om de problem de upplever där?

Dick Bengtson sa...

#Anonym# Jag skrev faktiskt i inlägget att mycket kan bli bättre.

Vet inte vad som berättats i Skåne, men min poäng är att vi uppenbarligen inte velat/kunnat/vågat erkänna de problem som finns.

Anonym sa...

Alla partier har en human människosyn. Många blundar för att SD har infört nolltolerans mot rasism och föredrar att blicka bakåt till den tiden när de bestod av något helt annat än idag.

Så det är inte frågan om människosyn Dick. Det är frågan om pengar.

Politik handlar enbart om fördelning och hantering av offentliga resurser = pengar.

Alliansen får se upp för SD:s väljarskara lär öka ytterligare om inget radikalt görs.

1. Sparka Kent Persson. (Gäller förstås endast Nya Moderaterna)
2. Kolla hur SD menar med sin invandrings/flykting/integrationspolitik.

Ny vecka, nya insatser
Tugga

PS Snyggt jobbat på hemmaplan, grattis. DS

Dick Bengtson sa...

#Tugga# Vi vet1 vad SD vill, och det ställer vi inte upp på.
Missen har varit att inte erkänna att det finns problem med en generös flyktingpolitik.