tisdag 29 april 2014

Hökmark vs Ulvskog – ett enkelt val

Igår, på väg till golfbanan, åkte jag igenom grannkommunen Haninge. Där hade valaffischerna inför EU-valet kommit upp. På var och varannan lyktstolpe log Socialdemokraternas förstanamn, Marta Ulvskog mot mig.

För några veckor sedan hade jag möjlighet att lyssna på Moderaternas förstanamn, Gunnar Hökmark, när han besökte Tyresö.

 Båda dessa toppnamn från våra största partier har det gemensamt att de innehaft posten som partisekreterare. Där upphör likheterna.

Gunnar Hökmark bejakar EU:s möjligheter med fri rörlighet och arbetar för en demokratisering och välfärdsutvecklingen i många av de forna östländerna. Jag uppfattar att han vill använda det goda med EU:s storlek och bredd till att driva fram positiva beslut som gynnar alla, även Sverige.
Dessutom är han för närvarande en stark kraft för att stödja Ukrainas folk i sin kamp för demokrati, mot Rysslands aggressioner.

Jag ska ärligt säga att jag inte hört Marita Ulvskog live, men jag har sett tillräckligt många intervjuer för att kunna ha en åsikt om henne som EU-politiker. De intryck jag fått ger en bild av en politiker som kanske helst, personligen, vill att vi ska lämna samarbetet.  De uttalanden hon gör handlar i stort sett bara om att skydda svenska arbetare från internationell konkurrens och därmed begränsa rörligheten. Helt enligt LO:s åsikter.

För mig är valet enkelt. Vill vi fortsätta utveckla EU:s positiva sidor och använda unionens styrka i demokratiskt fredsarbete är Gunnar Hökmark ett bra namn.
Vill man lämna EU finns det förmodligen bättre namn än Ulvskog att lägga sin röst på.


Relaterat: DN, DN, DN, DN, DN, DN, DN, Resumé, SvD, AB.

3 kommentarer:

Anonym sa...

Båda är arroganta.

Anonym sa...

Jag vill att Sverige lämnar EU ... och att skiten försvinner.

Jag är europavän, inte EU-ist.

Ett levande Europa skall inte kvävas av en icke demokratisk överstatlig organisation. Därför, och mycket mer, skall vi arbeta för att lägga ner projektet.

Jag vet att vi har olika åsikter om EU Dick, men jag hävdar med en dåres envishet att det är mänsklighetens största fiasko.

Tjolahopp
Tugga

Dick Bengtson sa...

#Tugga# Du får inte glömma att EU ursprungligen är ett fredsprojekt. Syftet från 50-talet var att Tyskland och Frankrike inte skulle starta ännu ett krig.

Sedan kan man såklart alltid diskutera vad EU faktiskt ska lägga sig i och vad respektive stat själva ska bestämma.

Viktigast för mig är att EU inte får någon form av beskattningsrätt.