tisdag 29 januari 2013

Håll småbuset hemma på helgerna

Mitt parti, Moderaterna vill att det ska bli möjligt att med hjälp av en fotboja, tvinga kriminella ungdomar 15-17 år att hålla sig hemma på helgerna.

Ett mycket bra förslag tycker jag, som faktiskt förde fram ett sådant förslag i samband med förra valrörelsen.
Jag tycker t o m att man borde kunna begränsa dessa individers rörelsefrihet även på vardagskvällar. Om man får vara borta från hemmet till låt säga 21.00, så hinner man i allmänhet delta i eventuella föreningsaktiviteter. Resten av kvällarna borde ungdomarna ägna åt läxläsning.

Kritiker till det här förslaget menar att detta bara stigmatiserar ungdomarna och pekar ut dem. Ja kanske det, men det har de i så fall åstadkommit helt på egen hand. Vi talar ju knappast om ungdomar som ”bara” snattar eller klottrar, utan om några som kommit en bra bit längre mot ett destruktivt liv i kriminalitet och utanförskap.

Självklart måste denna åtgärd kombineras med sociala insatser och förmodligen extra stöd i skolarbetet, men det inser säkert regeringen.

En annan stor fördel med förslaget är att ungdomarna kan fortsätta i sin vanliga skola och slipper låsas in bland andra av samma skrot och korn.

Som grädde på moset kan effekten bli att det blir något lugnare i dessa ungdomars närområde på helgerna, vilket gynnar det stora flertalet som faktiskt sköter sig bra.

Relaterat: SR, DN, DN, SvD, SvD, SvD, AB, AB.

Inga kommentarer: