söndag 3 juni 2012

Tänk om, SOK

Mustafa Mohamed har sprungit tre VM-finaler och två OS-finaler med fina resultat på 3000 meter hinder. Visserligen inga medaljer, men vet man något om friidrott vet man också att hinderlöpning är en av Kenyas nationalsporter och att bara komma till final är en tung prestation.

Sedan några år satsar Mustafa på maraton. Trots skadebekymmer har han sprungit ett lopp på 2.12. Som jämförelse vann man Stockholm Maraton igår på 2.19.

Hans långsiktiga mål är OS i Rio 2016, men han trodde att han skulle få prova vingarna redan i år i London med tanke på det fina resultatet.

Nu säger SOK att han inte får åka därför att hans eget förbund satt 2.11 som kvalgräns, vilket är långt under de internationella kvalgränserna.  Dessutom vill man inte skicka deltagare som inte bedöms ha möjlighet att komma topp åtta i sin gren.

Men, hallå! Hur många skickar vi inte i smala grenar som, handen på hjärtat, ingen bryr sig om mellan OS-åren? Hur många yngre förmågor skickar vi inte för att ”se och lära”?
Maraton är nytt för Mustafa, det tar år att lära, även om man är rutinerad löpare.

Maraton är dessutom en av de ursprungliga, genuina grenarna som i princip alla nationer kan delta i. Den kräver ingen dyr utrustning eller dyra anläggningar utan ”bara” en djävulsk träning. Dessutom gör regelverket att vare sig Etiopien eller Kenya får ställa upp med fler än tre löpare vardera.

Nu har vi en kille, oerhört talangfull och dedikerad som faktiskt kan komma i topp. Strunta i den sketna minuten och skicka iväg grabben. I värsta fall får väl någon ”slips” stanna hemma.

Får han inte åka, luktar det en ”Veronica Wagner” igen.

Gör om SOK! Och gör rätt den här gången! Skicka ett mail till info@sok.se och protestera! Länka gärna till detta blogginlägg!

Relaterat: DN, DN, DN, SvD, SvD, AB, Exp, Exp, Exp.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Håller med!
/ Jensa

Dick Bengtson sa...

#Jensa# Bra där! Skicka mail till SOK också, så stöder du en tuff och ödmjuk idrottskille!