måndag 25 juni 2012

Kulturtips – Artipelag

I helgen var jag och besökte ett fantastiskt ställe i Stockholms skärgård. Artipelag, som ligger vid Hålludden i Värmdö, vid stranden av Baggensfjärden, är ett slags kulturcentra med konsthall, eventlokaler och konferensmöjligheter skapat av en entreprenör ut i fingerspetsarna, Björn Jacobson, mer känd som ”Baby-Björn”.

Hans mål har varit att skapa ”ett utflyktsmål på hög internationell nivå - med gränsöverskridande konstutställningar, inspirerande aktiviteter och god mat”.

Det är en häftig skapelse, där byggnaden smälter in i skärgårdsmiljön på ett suveränt sätt. Även utomhusmiljön är designad med långa träspänger där även funktionshindrade lätt kan ta sig fram, och där man helt plötsligt snubblar på en skulptur som nonchalant lutar sig mot ett träd.
Björn Jacobson

När jag och mitt sällskap tar en fikapaus utomhus, går en äldre herre runt och torkar av borden från förmiddagens regnvatten, han bär en namnskylt med texten ”Björn”. Det visar sig vara Björn Jacobson själv, i egen hög person. När vi frågar honom säger han att ”med 120 nyanställda blir det lite rörigt i början, så man måste hoppa in och hjälpa till”. Så talar en riktig entreprenör.

Han har alltså med egna pengar byggt detta och dessutom skapat massor med arbetstillfällen. Bara det gör att det är värt att besöka.

Jag hoppas verkligen att både stockholmare och turister hittar hit. Med en båttur från City blir det en suverän heldagsutflykt för både stora och små.

Läs mer här.

Relaterat: DN, DN, SvD, AB.

Andra bloggar om, , .

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag har också varit där. Vilket ställe. Kommer utan tvekan ta med vänner o bekanta dit. Nästa gång blir det heldag med båt.
Lunch buffen var fantastisk.

Dick Bengtson sa...

#Anonym# Ja, och dessutom skapat helt ur en privat satsning. Fantastiskt!