söndag 20 maj 2012

Orientering - den ultimata sporten

Ägnade en liten stund idag åt att titta på sändningen från orienterings-EM. Tyvärr är ju inte orientering den typen av sport som lämpar sig särskilt bra för TV. Det blir en del dödtid och knappast några repriser i slowmotion från sju olika vinklar.

Ändå hade man försökt på ett förtjänstfullt sätt. Förutom kameror på strategiska ställen, så var alla löpare försedda med GPS-sändare som plottades in på en karta. Där kunde man med teknikens hjälp se alla små misstag eller smarta vägval.
Dessutom fanns Anders Gärderud med som expertkommentator. Det är kanske inte så många som vet, men vår OS-guldmedaljör var även en mycket duktig orienterare då det begav sig. I svensk toppklass även i den sporten.

Det slog mig att orientering måste vara den ultimata sporten. Man kommer inte långt genom att bara vara en duktig löpare. Nej, man måste i högsta fart över stock och sten, samtidigt fatta massor av strategiska beslut om vägval och taktik. Man måste kunna anpassa farten, lite långsammare i svårorienterad terräng, snabbare när det är lätt.

Som junior försökte jag mig på sporten och var med på ett antal Tiomila och Femdagars. Jättekul, jättesvårt och jättetufft.

Att man dessutom är utomhus i ur och skur och lär sig ta vara på vår natur, s a s på köpet bidrar även det till min slutsats.

Tyvärr gör sig inte sporten i TV och drar i princip ingen publik, eftersom nästan alla som hittar till tävlingsplatserna springer själva. Det i sin tur gör att ingen av utövarna blir rik på pengar, men garanterat på upplevelser och mycket bra träning. Alltså: Orientera mera!

Dessutom är sporten garanterat huliganfri! Bara det en stor plusfaktor, eller hur?

Relaterat: DN, SvD, Exp, AB.

Andra bloggar om, , , .

5 kommentarer:

Arga Anna sa...

Jag (som sprang mitt första mini-knat redan vid 1½ års ålder och tycker det är en otroligt fascinerad sport) såg TV-sändningarna tillsammans med min man som bara plågats i skolorienteringen och vi var båda fullt engagerade när herrarnas uppgörelse var på gång och gps:en hade försvunnit på Sverige och Schweiz så jag tycker i allra högsta grad att man lyckats ordentligt i sin satsning att göra orientering spännande och intressant även för de oinsatta. Jag hoppas på fler sändningar i framtiden och inte bara enstaka referat under sportprogrammen.

Dick Bengtson sa...

#Arga Anna# Jo, visst har du rätt att det blivit lite mer spännande och illustrativt.
Egentligen borde sporten passa bättre i någon reklamkanal eftersom pauserna, och därmed möjligheten att sända reklam, blir ganska många. Det är ju därför sporter som baseball och amerikansk fotboll är så poppis i USA.
"Riktig" fotboll har svårt att slå för att det är 45 min mellan reklamavbrotten...

Men, så spännande som t ex gårdagens CL-final, blir orientering tyvärr aldrig.

//Glada Dick

Anonym sa...

Reklampauser??? Jag tycker att de skulle ha struntat i att klippa ihop början av stafetterna och sänt _hela_ tiden. Man kan lägga in illustrerade diskussioner om vägval och annat när man inte kan se löparna. Om tv skulle lägga ett 3-5 timmars pass med orientering utan reklampauser, så ser jag helt enkelt till att inte dricka något två timmar innan sändningens början, plus att jag bunkrar med någon banan bredvid soffan.
Har gjort ärliga försök att titta på sportsändningar med maken. Ishockey, fotboll, friidrott o s v. Efter ett ett par minuter kryper det i kroppen och jag undrar om det inte skulle vara kul att få diska istället. Vid orienteringssändningarna satt hela familjen så gott som klistrade.
Vi är helt enkelt olika.

Arga Anna sa...

Som Anonym sa, man hade kunnat fylla tiden ännu bättre, nu avstod ju flera storstjärnor tävlingen på grund av sina skador, det hade varit intressant att få intervjuer med de och höra deras input på olika vägval och så.

Och mer spänning än vid herrarnas stafettupplösning, det är mycket begärt av vilken sport som helst!

Dick Bengtson sa...

#Anonym# Jag sa inte att jag är för reklampauser. Jag försökte bara förklara varför vissa sporter är mer attraktiva för sponsorer än andra.