söndag 28 november 2010

Wikileaks - Se & Hör på hög nivå

Wikileaks roar sig med att offentliggöra innehållet i påstådd amerikansk hemlig diplomatpost. Enligt Wikileaks kallas Putin för alfahanne, Sorkozy för kejsare utan kläder och den skogstokiga iranska presidenten för ”Hitler”.

Jag vet inte syftet med att publicera denna information. Jag har heller inte möjlighet att bedöma sanningshalten.
En sak vet jag dock: Om Wikileaks tidigare ”läckage” möjligen bidragit till en nyttig debatt om USA och amerikanskt agerande i Irak och Afghanistan så gör dessa ”avslöjanden” att den trovärdighet som man eventuellt byggt som seriös organisation nu falnar i mina ögon.

Att man blandar allvarlig och seriös information med rent skvaller, betyder att den viktiga debatten om USAs politik riskerar drunkna i bruset om skitsnacket mellan amerikanska diplomater. 
Dessutom är det skvaller jag läst hittills inget som jag inte redan kunnat räkna ut på egen hand. Om man som premiärminister till exempel, låter sig fotograferas ridande i bar överkropp, ja då vill man nog själv framstå som en alfahanne. Det har väl knappast undgått någon, eller hur?

Relaterat: AB, AB, DN, SvD, SvD, SvD, SvD.

5 kommentarer:

Mattias sa...

Det enda riktigt intressanta hittills är att ledare för ett antal arabiska länder, bla. Saudi Arabien, har bett om bombningar av Iran, vilket kan anses stort.

Han som vet sa...

Du förstår väl att wikileaks endast publicerar dokument de fått tag på, de kommer inte med egna åsikter om vad som råkar stå i dem.

Vad tidningarna sen väljer att publicera ur de 250 000 dokumenten har knappast wikileaks med att göra.

Anonym sa...

Och vem är bakom wikileaks ? Hur kommer det sig att de obehindrat får utrymme i media ?

Dick Bengtson sa...

Intressanta kommentarer. Jag undrar också vem/vilka som ligger bakom och finansierar, och vad deras syfte är.

Anonym sa...

Är det inte så att vilket skit som än grävs upp och publiceras, måste givetvis vara något snaskigt, smaskigt och ge rubriker kan man tjäna pengar på det (ex. kungaboken). När det gäller det senaste Wikileaks publicerat så har det tydligen rört upp känslor i toppen i USA och man jagar läckor. Om detta är sant är svårt att veta eftersom det står i tidningen. På TV har utrikesminister och allt uttalat sig och om detta är sant för det vet man ju inte för det var på TV.
Det finns mycket skit i världen och den som är smartast/hänsynslösast kan tjäna pengar på det!

/ Jensa