fredag 19 november 2010

Folkpartiets särintressen

På gårdagens budgetfullmäktige i Tyresö hände något som inte inträffat tidigare under min tid i politiken. Under pågående möte bryter Folkpartiet en överenskommelse som vi gjort inom Alliansen.

Visst händer det att alla fyra allianspartier inte alltid har samma åsikt i en fråga men hittills har vi lyckats komma överens i våra interna förhandlingar. Ibland får man ge sig, ibland får man kompromissa och ibland får man sin vilja igenom.

Detta trodde jag gällde även nu. Vare sig i möten med Alliansen eller i Kommunstyrelsen hade FP aviserat en avvikande mening till majoritetens förslag. Men nu kom det.

I en ohelig allians med Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna (!), röstade man igenom en extra miljon till studieförbunden i Tyresö.

Detta bidrag var man själv med att ta bort i förra årets budget men det hade FP tydligen "glömt". Nu ska vi tydligen återigen, helt plötsligt, subventionera vuxna människors fritidsintressen...

Till saken hör att FP och vissa av FPs ledamöter har starka kopplingar till ett av studieförbunden och man kan misstänka att de har utsatts för tumskruvar internt. 

Jag ifrågasätter starkt när man låter så uppenbara särintressen styra partipolitiken. All heder åt övriga allianspartier som, trots hårda påtryckningar, stod fast vid vårt gemensamma förslag.

Dessutom, att (S) har lojaliteter mot ”rörelsen” i olika former är ingen nyhet, men att Miljöpartiet som tidigare under kvällen stått och predikat om ”ett hållbart överskott”, bara för att få vinna en votering gör gemensam sak med FP, vilket utan tvekan försämrar resultatet för 2011, känns inte särskilt ansvarsfullt.

SD har förmodligen inte en susning om vad de sa ja till. Lite kul mitt i röran är att de sa ja till bidrag som bland andra gynnar vuxna invandrare...

Det kan bli en intressant mandatperiod. Vi kanske också ska ta för vana att göra upp vissa frågor med oppositionen i fortsättningen?

Relaterat: DN, DN, DN, SvD, AB, Exp, Exp.

3 kommentarer:

Anonym sa...

ZZZZ...

Martin Nilsson sa...

Nu känns det i och för sig som att du glömmer att ni körde över Fp under förra mandatperioden (har framgått med all tydlig önskvärdhet) och att de stod fast vid en ståndpunkt som ni vetat om hela tiden.

På samma sätt är det för vår (och mp:s) del. Vi tycker helt enkelt att det är viktigt med studieförbundens verksamhet. Se mer om detta i ett inlägg på min blogg.

Det är trist att du så kämpar för blockpolitik. Jag tror mer på samarbete och ska man klara samarbete måste man som stort parti vara ödmjukt.

Slutligen när det gäller Sverigedemokraterna så håller jag med om att deras röstande är lite udda.
Men det är väl inte så, Dick, att ni tänker riva upp stöd till invandrarorganisationer och arbete mot främlingsfientlighet med hjälp av Sverigedemokrater nästa år?

Dick Bengtson sa...

#Martin# I detta fall handlar det inte om blockpolitik utan om särintressen ska få styra ett parti och om man ska hålla överenskommelser eller ej.

Allianser är som äktenskap: "I nöd och lust..."