måndag 11 juli 2016

Golf i OS – så onödigt

Igår avslutades fotbolls-EM med guld för Portugal. Om några veckor är det dags för sommar-OS i Rio de Janeiro.
Denna gång kommer golf ska göra comeback som olympisk gren. Senaste gången var 1904… Den andra nya sporten i Rio blir rugby.

Golf i OS? Jag förstår att de nationella förbunden hoppas attrahera nya spelare genom den marknadsföring som en olympisk idrott får.

Sedan de hysteriska åren på 90-talet när alla i Sverige skulle spela golf, har sporten tappat medlemmar lika snabbt som Miljöpartiet tappat väljare under våren, och nuförtiden är det nästan inga klubbar som har kö. Tvärtom, de spelrätter som under guldåren var värda en mindre förmögenhet, slumpas nu bort för en spottstyver, om de överhuvudtaget går att sälja.
Till bakgrunden hör också att TV-sändningarna från stora golftävlingar, med få undantag, bara återfinns i våra betalkanaler och därmed inte exponeras lika mycket som många andra sporter.

Vad säger då spelarna själva? Ja, på herrsidan har till dags dato 4 av de 10 högst rankade i världen, Jason Day, Rory McIlroy och Adam Scott samt årets US Openvinnare Dustin Johnson tackat nej.

Uppdatering: Nu har sex av topp tio bland herrarna tackat nej. Även världstrean Jordan Spieth och tian Brenden Grace hoppar OS.

Den officiella förklaringen är oro över Zikaviruset och de komplikationer som kan uppstå om en smittad person vill skaffa barn i framtiden. Den svenske världssexan Henrik Stenson kommer att åka och säger att han redan har tre barn och inte avser skaffa flera.

Personligen tror jag att oron för Zikaviruset bara är en del av skälen i många fall. OS är inte särskilt viktigt för en toppgolfare.
Tävlingen stör deras årsplanering och uppladdningen inför kommande majors. En sak som stöder mitt resonemang är att bara en kvinna (hittills) tackat nej med Zika-viruset som skäl.

För en golfare är de fyra s k majors mycket viktigare. Den här veckan avgörs exempelvis British Open, eller bara “The Open” för 145:e gången. Jag skulle gissa att 100% av golfarna, åtminstone bland herrarna, mycket hellre skulle vinna en major än ett OS-guld.

När man heller inte tagit chansen att förnya spelformen med t ex en lagtävling där tjejer och killar spelar i lag, så tycker jag inte att golf ska vara med som en olympisk gren.
Om man åtminstone följt fotbollen exempel och satt en övre åldersgräns så att unga lovande golfare fick chansen att visa upp sig. Men icke.

Golfen har en mycket tung tradition, får bra media, har stora prispengar och behöver inte OS. Låt istället några små sporter få sin uppmärksamhet var fjärde år som de så väl behöver.

Andra bloggar om, , , , , , , , .

Inga kommentarer: