torsdag 18 juni 2015

Rapport från Kommunfullmäktige

Eller, reflektioner efter Kommunfullmäktige om kommunplan och budget för Tyresö 2016-2018.

Varje år vid denna tid samlas Kommunfullmäktige i Tyresö för att besluta om budgeten och och huvuddragen i den kommunala verksamheten för det kommande året.

Årets möte, som var i förrgår, följde sedvanligt mönster. Först kommer företrädare för majoriteten upp i talarstolen och berättar om allt bra man gör och vill göra. Sedan är det oppositionens tur.
Deras bild av kommunen är att det mesta har brister och den enda räddningen från att brinna i helvetet eller total katastrof är deras förslag.
Så håller det på, område efter område och en åhörare har förmodligen svårt att förstå att det är samma kommun som alla talar om.
Foto: Mikael Onegård
Nu är ju jag lång ifrån neutral, men här kommer i alla fall några reflektioner efter veckans debatter.

Vill man ha en klotterfri kommun ska man inte rösta på Vänsterpartiet. De vill nämligen införa s k lagligt graffitiplank. Tyvärr säger erfarenheten att ”konstnärerna” inte nöjer sig med planket, utan sprider sina alster även på alla andra plana ytor i närområdet.

Resultat, betyg och meritvärden fortsätter att stiga i Tyresös skolor. På samma sätt fortsätter framförallt Socialdemokraterna att med alla medel försöka hitta fel och brister i skolan. Det finns naturligtvis alltid saker att förbättra, men jag tycker resultaten talar för sig själv.
En sak är säker. Smutskastning kommer inte att bidra till ännu högre resultat.

Att hyra kommunens samlingslokaler är väldigt billigt. Att hyra dessa lokaler på dagtid är ännu billigare. Så billigt att även våra seniora medborgare faktiskt har råd att betala. Om man fyller lokalen till 80 procent så kostar det som mest sex (6) kronor per timme och person. I de flesta fall billigare än så.
Billigast av allt är därför Socialdemokraternas och Vänsterns populistiska förslag att införa nolltaxa även för våra pensionärer.

Sverigedemokraterna lyckas inte att producera något komplett förslag med beräkningar. De nöjer sig med en ”vision”. Det mesta i den verkar vara centralproducerat och beskriver någon slags ”Bullerbyidyll”. Vad de vill specifikt i Tyresö, är i de flesta fall höljt i dunkel.

Trots stundtals hård debatt i tio timmar, så är vi faktiskt eniga om så mycket som 85-90 %. Men det vore såklart sällsynt tråkigt och inte bra för demokratin om alla tyckte lika i allt.

Blir du sugen att engagera dig politisk efter denna beskrivning? Då ska du veta att du är välkommen och fast det ibland är segt och tråkigt, så är det oftast kul och stimulerande.

1 kommentar:

Anonym sa...

Hej Dick.

V:s förslag om legala klotterzoner kan vara okej. Det finns i min hemkommun och efter några decennier tyckte nästa ungdomsgeneration att det finns annat att ägna sig åt än att klottra.

Som du skriver så innebär det förstås illegalt klotter lite här och var men räkna med att det inte pågår för alltid. När jag läste i veckan att Tyresö steg några placeringar i fråga om idrottskommun tror jag att ni ändå är på rätt väg att undvika mångårigt klotter.

Ha en underbar sommar 2016. Årets sommar verkar redan ha tagit slut.

Tugga