måndag 11 augusti 2014

Lisebergspolitik

Häromdagen var jag på Göteborgs fina nöjesfält Liseberg. Trots att den politiska ledningen inte är särskilt framgångsrik när det gäller kommunens skolresultat, så har de ändå lyckats med Liseberg. Ett mycket fint och välordnat område för hela familjen.

Eftersom det i allmänhet var till åkattraktionerna fanns det tid till att reflektera inför den valrörelse som på allvar startar den här veckan. Jag kom på att det finns vissa likheter mellan vissa av våra partier och en del aktiviteter på Liseberg.

En tur med FlumRide, till exempel, påminner starkt om Miljöpartiets valprogram. Den startar lugnt och förtroendeingivande, fortsätter lite fluffigt och skönt genom vattnet. Allt känns bra och rätt. Ända till man kommer till sista stupet som slutar med en kalldusch. Precis som Mp. Mycket snack om klimatsmartness och feminism, men för att få ihop finansieringen krävs en skattechock som kommer att kännas.

I Farfars Bil åker barnen i bilar från 30-talet på en räls. Trots rattar i bilarna får ingen styra själv, även om vissa av barnen tror det. Med andra ord som Vänsterpartiet. Ingen valfrihet, staten vet bäst och ska bestämma det mesta i motsats till valfrihet för individen.

Att gå in i spegellabyrinten Kristallsalongen är som att hänga med Socialdemokraterna. Det är roligt i början, men efter en stund blir det förvirrande och du vet inte vem eller vilka du kommer ut tillsammans med.

Eftersom det i mitt tycke vare sig finns mans- eller invandrarfientliga attraktioner på Liseberg, så går inte den associationen till vare sig SD eller FI att göra här.

Alliansen då, undrar du? Jo, Alliansen kan liknas med både Kanonen och Lisebergsbanan. Mandatperioden 2006-2010 startade, liksom Kanonen, i raketfart med massor av genomförda reformer enligt de vallöften som gällde då. Innevarande mandatperiod kan mera liknas vid Lisebergsbanan, en gedigen bergbana där man får vad man förväntar sig, men kanske inget extra.

Min förhoppning är att en tredje regeringsperiod ska påminna om Balder, ”världens bästa berg- och dalbana i trä”, enligt reklamen som också berättar att Balder ”bjuder på en ”gudomlig åkupplevelse”.

Relaterat: DN, DN, DN, DN, Resumé.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Nu fick regeringen en straffspark: "Miljöpartiet pekade tidigare på tisdagen ut Moderaterna som huvudmotståndare i valspurten."

Citat Dagens Industri.

Valet har nu många möjligheter att bli en riktig rysare. Floskel-Mp har allt att förlora och förhoppningsvis åker de ur riksdagen.

Tjolahopp
Tugga

Dick Bengtson sa...

#Tugga# Kul att de ser oss som huvudmotståndare.

Vi ser alla som är mot valfrihet och dumdristig ekonomisk hushållning som motståndare. Det oavsett färg på tröjorna.

Trots flosklerna tror jag inte de riskerar att åka ut. De har ett bra och aktuellt namn som attraherar dem som inte orkar läsa på, eller vill förstå konsekvenserna av deras politik.

Däremot tror jag som du att valet på riksplanet blir en rysare.