onsdag 4 december 2013

Konstig prioritering från EU

EU tycker att vissa regioner i Sverige har så hög ungdomsarbetslöshet, att man vill skjuta till 750 miljoner som ”krisstöd”. Detta förutsätter att staten och regionerna också bidrar med en tredjedel av detta belopp. De regioner man talar om är mellersta Norrland, norra Mellansverige och Sydsverige.

Visst har vi, och hela EU, en alldeles för hög arbetslöshet bland unga. Det kan jag hålla med om. Däremot undrar jag om man inte har bättre saker att lägga pengarna på, än att komma med pekpinnar mot ett av de länderna inom unionen som har bra koll på sin ekonomi.

Jag kan också ha synpunkter på hur man räknar vilka som är arbetslösa. I Sverige räknas de som är anmälda som arbetssökande oavsett sin faktiska sysselsättning. Det betyder t ex att heltidsstudenter på högskolan som vill ha ett extra- eller feriejobb också räknas in i statistiken. Hur många är de?

Självklart är det här en fråga att ta på allvar, men när man ser hur det ser ut i södra Europa, undrar jag om inte pengarna gör mer nytta där?

En av nycklarna till att få ner arbetslösheten bland unga, tror jag, är att utveckla lärlingssystemet efter tyskt mönster. Men då måste svenska facket acceptera en lönenivå för dessa lärlingar som ligger en bra bit lägre än idag. Frågan är om man vill och vågar
De senaste signalerna från LO talar snarare om att man till varje pris vill skydda de svenska lönerna och de svenska kollektivavtalen. Kosta vad det kosta vill. Då är solidariteten från 1 maj som bortblåst.

Relaterat: DN, DN, SvD, SvD, SvD.

4 kommentarer:

Högerspöket sa...

Vi måste hitta rätt gällande vem som kan beskrivas som arbetslös.
Hörde en intervju med en 24 årig kvinna i norra Sverige som ville bli tigerskötare ?
Hon ville rädda tigrarna i världen.
Ska hon räknas in i statistiken?
Vad som borde gälla är, har ingen sysselsättning - söker heltidsjobb.

Dick Bengtson sa...

#Högerspöket# Om hon inte skriver in sig hos AF eller går på A-kassa, så kan hon ju såklart sikta på vilken karriär hon vill.
Kruxet är att de jobben inte är så många, direkt. Under tiden måste hon ju vara beredd att ta andra.

Jag tror på lärlingsutbildningar, men inser att arbetsgivaren inte kan eller vill betala löner enligt avtal för någon man lär upp. Att få facket att förstå att det är en av nycklarna.

Anonym sa...

Tjoho Dick.

Det ena kan leda till det andra. Företag är överjävliga på att sned- och misstolka till sin egen fördel.

"Här har vi en lärlingsplats. Du lär din snickeriet under tre år och din ersättning blir 207:- per dag. Sedan kan du söka våra ordinarie tjänster."

Tror du att lärlingarna efter treårig byggteknisk linje vill detta? När man är ung behöver man pengar för då skall bil och möbler inköpas liksom hyran skall betalas.

Tanken med ett lärlingssystem är bra men det måste tyvärr överregleras så att företagen fattar.

EU är mänsklighetens hittills största skämt.

Ha en bra helg
Tugga

Dick Bengtson sa...

#Tugga# Nu läser du mitt inlägg som f-n läser bibeln. Jag har inte talat om 207:- per dag, men inte heller enligt avtal.
Glöm inte att man oftast är 16 när man börjar gymnasiet, bor hemma och dessutom borde de ju få ut studiebidraget. Det är inga dåliga villkor för att samtidigt få lära sig ett yrke och göra sig anställningsbar.