måndag 10 november 2014

Boktips – Egenmäktigt förfarande

I dagarna kommer uppföljaren, ”Utan personligt ansvar”, i Lena Anderssons berättelse om Ester Nilsson och hennes kärleksliv.

Innan du läser den tycker jag du ska läsa den första boken, ”Egenmäktigt förfarande”. Den kom 2013 och har belönats med Augustpriset och Svenska Dagbladets litteraturpris.

Boken handlar om poeten Ester Nilsson. En dag träffar hon den bombastiske konstnären Hugo Rask och en speciell och ojämlik kärlekshistoria startar. Man kan lugnt påstå att Ester blir mer förälskad i Hugo än tvärtom.
Hon blir i det närmaste besatt av honom, medan han behandlar henne som en av sina groupies. Ester slits mellan hopp och förtvivlan och vi får följa hennes tankegångar när hon försöker förstå sig själv och sina reaktioner.

Boken är fantastiskt skriven och har ett flyt som gör att det är svårt att lägga den ifrån sig. Man vill säga till Ester att: ”Dumpa honom! Han är inte intresserad på riktigt och det kommer aldrig att bli någon varaktig relation”. Men hon vill liksom inte lyssna utan fortsätter försöka komma nära Hugo.

En liten extra twist är att det i kulturkretsar har spekulerats i vem som stått modell för Hugo Rask. Roy Andersson, regissören, har själv gått ut och hävdat att det är han, medan Lena Andersson hävdar att Hugo är en fiktiv person.

Det får vara som det vill med den saken, men boken, den ska du absolut läsa. Helst innan uppföljaren.

Vad andra har tyckt, kan du läsa här och här.

Inga kommentarer: