torsdag 8 mars 2012

Vapenhyckleri

Sverige är en, i relation till sin storlek, förhållandevis stor aktör när det gäller vapentillverkning. Export av dessa produkter och tillhörande tjänster skapar goda intäkter för landet och många arbetstillfällen.

Nu har ett gammalt avtal med Saudiarabien, slutet av en Socialdemokratisk regering och förvaltat av Alliansregeringen, hamnat på löpsedlarna.

Oavsett vad som är sant eller inte i sakfrågan så måste jag tillåta mig några filosofiska tankar i ämnet.

Sverige har en tradition av utveckling och produktion av vapen och vapensystem. Grundsyftet har såklart historiskt varit att kunna försvara landet utan att vara beroende av andra länder som leverantörer.
Med tiden har utveckling och produktion blivit allt dyrare, ta bara exemplet JAS, så för att få hjälp med finansieringen har vi tvingats exportera våra produkter och även samarbeta med andra länder inom teknikutvecklingen.

På typiskt svenskt manér vill vi dock inte sälja till vem som helst, utan bara till ”snälla” och demokratiska länder. Egentligen vill vi nog inte att våra ”kunder” ska använda produkterna över huvudtaget.

Resonemanget påminner om vår alkoholpolitik. Vi producerar och säljer men vill egentligen inte att folk ska använda produkterna!

Jag tycker det är bra att Sverige engagerar sig i världens demokratiska utveckling och tar strid mot förtryckare och diktaturer, men frågan är om vi då överhuvudtaget ska tillverka, och än mindre, exportera vapen?

Vad händer om ett ”snällt” land som får bli vår kund, blir attackerat, och tvingas försvara sig? Då förvandlas ju detta land till krigförande och får således inte längre köpa reservdelar till sina vapen?

Skulle du vilja köpa en bil, om du inte vet att det går att få tag på reservdelar? Skulle du bygga ett hus i ett material som du inte vet om det går att komplettera vid behov?

Sluta hyckla! Vi behöver handelsavtal med många olika länder inom många olika områden. Vår vapenteknologi är en bra och attraktiv beståndsdel i de komplexa förhandlingar som sker mellan olika länder. 
Vapen är av naturen onda, men gör tyvärr ibland nytta i den s k terrorbalansen.
Ska vi tillverka vapen och behöver hjälp med finansieringen borde vi väl i ärlighetens namn åtminstone kunna sälja till samma kunder som övriga EU-länder?  

Relaterat: AB, AB, AB, DN, DN, DN, DN, SvD, SvD.

4 kommentarer:

Johan Rydén sa...

Men nu gäller det ju Saudiarabien, som aldrig var ett snällt land. Ett försvarande land kan ju få en tidsfrist på ett år eller två, men i utdragna konflikter bör vi inte sälja till någon av parterna.

Arlav sa...

Vapenmaterial är väl snart det enda vi kan kränga utomlands och få exportinkomster. Inom den branschen jobbar ju iaf utbildat folk`. När nästa generation, de nyanlända nalafabeterna kommer till jobbet (?) kanske det inte blir så mkt gjort, eller upfunnet/nykonstruerat.
Vi har ju redan tillräckligt av politiker som tycker att vi skall vara bäst i klassen på att - till vilket pris det vara månde. Total undergång för Sverige som nation inkluderad.
För ett antal år sedan tillät ju inte export av lastbilar med påmonterad kran till nåt land. De kunde ju användas till "att lyfta vapenmateriel!"
Ett vanlig om än billig argument är ju "säljer inte vi, säljer nån annan". Kina, Ryssland, Frankrike UK, USA m fl, alla står de i kö för att sälja. Brist på krigsmateriel globalt? Knappast.

Dick Bengtson sa...

#Johan# Frågan är hur man avgör om ett land är "snällt" eller ej? Är alla muslimska länder det t ex?

#Arlav¤ "nalafabet" sa Bull...

Arlav sa...

Höhö, hellre fort men fel - än inte alls...