fredag 2 maj 2014

Jobbpolitik är att skapa förutsättningar

I flera av gårdagens tal, använde talaren ett språkbruk som jag måste reagera på. Nämligen den att ”vi” ska skapa jobb åt alla, särskilt ungdomar. Det händer att även Allianspolitiker säger fel ibland när det ämnet kommer på tal.

Politikens uppgift kan bara vara att skapa förutsättningar för jobb. Inte att skapa arbetstillfällen på egen hand. Att sedan processen att skapa dessa förutsättningar kan ge en del arbetstillfällen i offentlig sektor, är en helt annan sak.

Tillväxt och därmed jobbskapande måste drivas utifrån privata företag. Ju bättre förutsättningar de har, desto högre tillväxt och desto fler arbetstillfällen.

Därför är jobbpolitikens uppgift exempelvis att skapa ett rimligt skattesystem, hanterbara arbetsgivaravgifter, en bra infrastruktur, utbildad arbetskraft, bra sjukvård och barnomsorg. Inte att skapa arbeten i sig. Låt oss inte glömma den sanningen.

När vänsterföreträdare på 1 maj står i talarstolen och orerar om hur de ska ”ordna jobben”, så har de inte förstått hur sakerna hänger ihop. Men sådant får man kanske inte lära sig på Bommersvik?

Relaterat: DN, DN, DN, DN, DN, DN.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Med "vi" tror jag de menar alla som bor i Sverige inkluderat de som skapar förutsättningarna.

Och du vet att jag har inte mycket till övers för vänstern.

Tugga

Dick Bengtson sa...

#Tugga# Tyvärr tror jag faktiskt att allt för många av vänsterpolitikerna som faktiskt tycker att det är deras uppgift att skaffa folk jobb.
Då blir ju resultatet "hitta-på-jobb", typ "AMS", som döljer det faktiska utanförskapet.