måndag 20 oktober 2014

Graffiti eller klotter?

Den nya röd-grön-rosa majoriteten har, förutom tunga frågor som Bromma flygplats och Förbifart Stockholm, även kommit överens om andra saker.

En sådan är att man avskaffar den nolltolerans mot klotter som Alliansen tillämpat. ”Det här innebär att det ska vara fritt fram att prata om graffiti,” säger Roger Mogert (S), nytt borgarråd i Stockholm stad.

Vadå prata? Det är knappast det som är problemet, eller hur? Problemet är, som jag ser det, inte heller om målningen är att betrakta som konst eller inte.

Det som är avgörande är var man målar. Målar man på någon annans egendom, inklusive kommunens, så är det klotter! Sker målningen på duk eller annat föremål som ”konstnären” äger, eller har ägarens tillåtelse att måla på, så kan det absolut vara konst. Men i det fallet, som all annan ”legal” konst, är det upp till betraktaren.

Tyvärr ligger det, för de allra flesta ”graffitikonstnärerna”, i sakens natur att det ska målas på annans egendom. Helst på lite otillgängliga ställen som man sedan inom sin grupp kan visa upp som en trofé på internet.

Jag köper inte heller snacket om att man ger ungdomar ”frihet” genom att inte ha nolltolerans. Jag och, vågar jag påstå, en majoritet av befolkningen kräver i det här fallet vår valfrihet att slippa se eländet som förfular vårt samhälle. Att ta bort nolltoleransen är som att inbjuda till lagbrott.
Hur svårt kan det vara att förstå det?

All erfarenhet visar dessutom att ”lagliga väggar” gör att klottret på vägen till och från väggen ökar.

Som tur är finns det hos oss i Tyresö inga tankar på att avskaffa vår nolltolerans. Det är bara synd att Telia, Vattenfall och andra, inte är lika snabba på att ta bort klottret på sina olika anläggningar i kommunen.

Relaterat: DN, DN, AB, AB.

Inga kommentarer: