måndag 12 maj 2014

Piraterna kan inte kryssa i motvind

I en färsk opinionsmätning inför EU-valet om knappt två veckor ligger förra valets skräll, Piratpartiet, minst sagt illa till. Endast 1,3 % uppger att de skulle rösta på PP om det vore val idag. I förra valet fick de 5,8 % av rösterna.

Jag har skrivit det förut, och upprepar gärna igen. Man kan inte vara framgångsrik i flera val på bara en fråga. Väljarna är klokare än så. Som jag konstaterade i min lilla genomgång av PP:s ståndpunkter, så är det bara i frågor som rör Internet, fildelning och andra digitala ämnen, som man har en åsikt. Det räcker inte.
För att väljarna ska kunna ta ställning krävs att man även har åsikter om klimatfrågan, fri rörlighet, gemensamma försvarsinsatser och ekonomisk stabilitet inom unionen. Det har inte PP, eller så döljer de det väl.

En riktig pirat kan inte bara segla i medvind, läns eller slör. En riktig pirat borde även kunna segla mot vinden, d v s kryssa. Den konsten tror jag inte PP behärskar.

För mitt parti, Moderaterna, ser samma siffror bättre ut. Nu gäller det att jobba på de veckor som återstår till valdagen 25 maj, inte minst för att få våra sympatisörer att faktiskt gå och rösta. Soffan är tyvärr en svår konkurrent i EU-valet.

En annan parameter som också är viktigare än i våra nationella val, är toppkandidaternas kompetens. Vi måste komma ihåg att Sverige bara har 20 platser i EU-parlamentet och då blir de enskilda ledamöternas förmåga att sy ihop lösningar i de stora partigrupperna avgörande. Den förmågan har Moderaternas kandidater.

Relaterat: DN, DN, DN, DN.

8 kommentarer:

Anonym sa...

Piraterna får själva försvara sitt partiprogram. Jag tror in de delar din åsikt om hur smala de egentligen är.

Men hellre ett parti som har rätt i ett fåtal frågor och ingen åsikt i andra. Än ett parti med bred som har eller gör fel i det mesta (subjektivt naturligtvis).

Känner inte att ni har dragit landet åt rätt håll, varken nationellt eller inom EU, och min tilltro till S är begränsad. Så det får nog bli en piratröst i år igen. De punkter de driver, driver de bra och de flesta är dessutom väldigt viktiga.

Dick Bengtson sa...

#Anonym# Jag kan förstå din synpunkt, men EU:s beslutsgång är ju inte konstruerad så.
I EU-parlamentet, liksom i Riksdagen, förväntas åtminstone partierna ha en linje i de flesta frågorna. Det finns ju många andra ämnen, förutom digitala, som också är mycket viktiga för Europa.

Med enfrågepartier riskera man ju att överlämna makten i dessa frågor till sådana man inte sympatiserar med.

Anna Troberg sa...

Japp, vi döljer svaren på de där frågorna under fliken "Vår politik" på vår hemsida som finns på den svårgissade adressen piratpartiet.se.

Hördu, liiite research får du allt göra innan du bloggar loss. ;-)

Mvh,
Anna Troberg
Partiledare Piratpartiet

Anonym sa...

Nu ser jag inte deras politik som i första hand digital. Det är snarare ganska grundläggande frågor om frihet och öppenhet. Går man ner på sakfrågor så följer de ett samhälle där datakommunikation har blivit en stor del.

PP har varit mycket tydliga med att inte kompromissa om grundläggande demokratiska rättigheter. Risken att de skulle stödja sig på Gyllene Gryning eller våra lokala järnrörsligister är därför extremt liten. Men visst finns de en risk att de kommer sammarbeta med mer normala partier som inte delar mina åsikter.

Det är dock ett problem som är svårt att komma undan. Dels finns det inte något parti som jag till fullo delar åsikt med. Men låt oss för enkelhets skull titta på svensk riksdags politik.

Om jag röstar på S eller MP, så riskerar jag att ge inflytande till V. Väljer jag istället M, FP eller C, så lovar ni att sammarbeta med KD (om de klarar spärren) Både V och KD är för mig helt otänkbara. Det ena partiet har sin grund i kommunismen och det andra anser att sagor är relevanta för modern politik.

Dick Bengtson sa...

#Anna Troberg# Jag har faktiskt läst ert "valmanifest".

Tyvärr kan jag ändå inte hitta vad ni tycker om t ex det gemensamma klimatarbetet, fri rörlighet eller gemensamma försvarsinsatser.

Som sagt, antingen har PP inga åsikter i dessa tunga ämnen, eller så har ni gömt dem väldigt väl...

Kul förresten att du fortfarande läser min blogg :-)

Johannes Westlund sa...

Christian Engström har redan förekommit den här kritiken och i en intervju förklarat att Piratpartiet har valt att fokusera på ett fåtal frågor i EU.

"Det finns nästan inga frågor här som avgörs med en enda röst. Självklart går det att ha åsikter om både det ena och det andra men att bara rösta gör ingen skillnad. Vill man verkligen åstadkomma något måste man därför vara avgränsad och bara driva ett fåtal frågor. Alla parlamentariker borde tydliggöra vad de ämnar att driva för frågor, för vad de har för åsikter i allt annat spelar faktiskt ingen roll. Att, som många av partierna gör, låtsas att de kan driva allt är oärligt."

I själva verket är mitt intryck att Piratpartiet är ensamma om att vilja driva en politik i EU. De andra partierna verkar mest vilja vara med för att vara med. Valkampanjerna känns trötta och intetsägande. T ex FP's "Säg ja till Europa" är talande. Som att man kunde säga nej till ett geografiskt faktum. Deras inställning till EU framgår dock tydligt. Det viktigaste är att bli invald så att man är med vid maktens grytor. Inte vad man vill göra med makten. Samma sak går igen i varje etablerat partis reklam.

För att väljarna ska kunna ta ställning krävs att partierna har en EU-politisk agenda ö h t. Samtliga partier PP undantaget vill helst inte prata om vad de vill med EU. Istället debatteras till övervägande del rikspolitik. Jag hoppas väljarna ser igenom det sveket.

Dick Bengtson sa...

#Johannes Westlund# Ja, så kan man ju också försöka komma undan frågor om sin politik.

Jag håller inte med om att övriga partier inte vill prata om vad de vill med EU.
Vad mitt parti driver för frågor kan du läsa på: http://eu.moderat.se/

Där märker du att det mycket mer än bara digitala frågor att tycka om, som borde vara viktiga för väljarna.

Anonym sa...

"Mer frihandelsavtal där.
Fler nya jobb här."

Jättebra, så länge det handlar om just frihandelsavatal och det inte något annat.
Samt att det inte är avtal med diktaturer (Kina) eller krigsförbrytarstater (USA).

"Uppstyrd ekonomi där.
Fler människor i arbete här."

€?

"Mer polissamarbete där.
Tryggare gator här."

Polissamarbete eller massövervakning och spionage?

"Ökat samarbete där.
Bättre klimat här. "

Låter bra.

"Tuffare kontroller där.
Bättre mat på tallriken här."

Är nyfiken på om det finns något konkret ni har gjort, eller kommer att göra på denna punkt? "Att övriga EU-länder ska följa Sveriges höga krav på djurhållning och djurtransporter." Är lovvärt, men troligen avlägset. Vad gör vi så länge? Ser vårt lantbruk gå under? Är inte detta ett område där vissa handelshinder, tex straffskatter på import från länder som inte uppfyller kraven vore något bra?

"Mindre krångel där.
Bättre fart på tillväxten här. "

Jättebra, låt EU handla om sammarbete mellan stater och inget mer.
Sätt ner foten om Strasbourg. Nuvarande situation är direkt löjeväckande.