tisdag 7 oktober 2014

Omyndigförklarade

Efter att regeringen Löfven presenterat sina första förslag och en regeringsförklaring, är min känsla av att vi medborgare kommer bli omyndigförklarade med det nya rödgröna styret. Alla reformer som Alliansen genomfört i syfte att öka individens självbestämmande är på olika sätt på väg bort.

Ett traditionellt socialdemokratiskt styre, där ”pappa staten” vet bättre än jag, är på väg tillbaka, med några stänk från kommunister och miljökramare.

Tänk jag trodde i min enfald att även (S) insett att den tiden var förbi.

Några exempel:

  • Skatteökningar där staten ska omfördela mina pengar till något de beslutar om
  • På pappret myndiga gymnasieelever ska tvingas slutföra gymnasieskolan vare sig de vill eller ej
  • Möjligheten att välja skola, sjukvård eller äldreomsorg riskerar att försvinna 

Med andra ord ett stryptag på den valfrihet de flesta av oss lärt oss att uppskatta.

Att man dessutom startar med att vilja erkänna Palestina, utan att förankra i riksdagen eller EU, är antingen rent klantigt eller möjligen en smart rökridå för att ta fokus från någonting annat. Förmodligen det förstnämnda.

Visserligen har vi ett synnerligt rörigt parlamentariskt läge, men att först tala om ”samförstånd” och ”utsträckta händer” och sedan komma med detta, omvandlar i mina ögon handen till ett uppsträckt långfinger.

Relaterat: DN, DN, DN, DN, DN, DN.

4 kommentarer:

bloggare på icedaniel.se sa...

Absolut märkligt att tvinga vuxna människor att gå i skolan om de inte vill.

Dick Bengtson sa...

#icedaniel# Ja, frågan är om det överhuvudtaget är juridiskt möjligt? Att gå i gymnasiet är ju inte att sitta i fängelse, även om kanske vissa ungdomar upplever det så.

elina sa...

Hur gör man med de som inte ens är behöriga till gymnasiet? Sänka kraven? Ha egna klasser till dem? Sänka undervisningsnivån? Vad gör man med högskolan sedan? Sänker den totalt för nivån är redan nu låg?

Dick Bengtson sa...

#elina# Håller med dig. Redan idag är Introduktionsprogrammet, för de som är obehöriga, det största programmet
Idag är det endast ett fåtal av dem som går yrkesprogrammen som någon gång i livet läser på högskolan. För den lilla gruppen räcker det med att kunna läsa upp det som behövs på komvux eller motsvarande.