torsdag 29 november 2012

SD = Ny Demokrati x 2

Sverigedemokraterna tappar allt fler av sina riksdagsledamöter. Det senaste avhoppet orsakades av en packad ledamot i rullstol som tappade sin ryggsäck, och felaktigt beskyllde några ”med invandrarbakgrund” för stöld. Som grädde på moset förolämpade han en vakt i riksdagshuset på ett rasistiskt sätt.
Jag kan inte låta bli att dra en parallell med Ny Demokrati. Kommer ni ihåg dem? De satt i Riksdagen 1991-94 och leddes av kändisarna Bert Karlsson och Ian Wachtmeister.
Jag vet egentligen inte hur det gick till, men kan gissa att Ian och Bert satt och pokulerade om hur svårt det skulle vara att bilda ett parti och ta sig in i Riksdagen. 
De pläderade bl a för sänkta skatter och en kraftigt minskad invandring. Efter en kampanj där de showade med röda plastbackar för att illustrera sin politik tog de sig in i Riksdagen.
När Ian och Bert tröttnat efterträddes de av en viss John Bouvin som inte tyckte om bistånd till Afrika för att det minskade (!) barndödligheten.

Likheterna, som jag kan se, är framförallt att en rörelse som växer väldigt snabbt, drar till sig människor som ledningen inte hinner att s a s känna på pulsen. Detta gäller inte minst lokalt, där nationella röster som spiller över och indirekt kan få in vilka stollar som helst i kommunfullmäktige.

Förmodligen är detta ungefär det som händer i SD. Det som möjligen är värre är att rötäggen i det här fallet tillhör själva partitoppen. När Jimmie Åkesson införde nolltolerans mot rasistiska utspel, trodde han nog att det var diverse lokala dårar han skulle få utesluta, inte några av sina närmaste kumpaner.

Ny Demokrati självdog efter valförlusten 1994 och gick så småningom i konkurs. Trots att SD använder järnrör istället för plastbackar så tror jag tyvärr inte på samma öde för dem, åtminstone inte i närtid.

Det betyder, som jag sagt tidigare, att vi måste våga ta debatten i deras frågor, även om det kan kännas obekvämt för en del.

Relaterat: AB, AB, AB, AB, DN, DN, SvD, SvD, SvD.

måndag 26 november 2012

(S) löser ungdomars arbetslöshet på sitt sätt

Socialdemokraterna drar varje år in nästan 100 miljoner till partiet och SSU genom att sälja diverse lotter.
Nu kommer det fram att man använder sig av säljbolag som utnyttjar ungdomar och dessutom inte har kollektivavtal.
Partiets bolag gömmer sig bakom det intetsägande namnet Kombispel, som även säljer lotter åt en annan gren av rörelsen, nämligen PRO.
Det finns, förutom från Svenska Spel, massor med andra lotter som säljs till förmån för Hjärnfonden, Cancerfonden eller liknande, med den skillnaden att de är tydliga med avsändaren.

Jag undrar hur många det är som köpt Kombilotter eller Femmanlotter utan att veta var nettot går? När jag ägde och drev spelbutik, försökte de få min butik att sälja, men när jag påpekade att jag inte hade minsta lust att stödja (S) backade de direkt. Däremot berättade aldrig säljarna vem som var deras uppdragsgivare.

Att använda säljbolag utan kollektivavtal, är det melodin för ”Nya framtidspartiet”? Att dessa bolag utnyttjar arbetslösa ungdomar, är det Stefan Löfvens sätt att minska ungdomsarbetslösheten?

Relaterat: DN, AB, AB, SvD, SvD, Exp.

måndag 19 november 2012

Låt folket bestämma själva den här gången

Nomineringarna till årets Jerringpris presenterades idag. Inga direkta överraskningar kanske, förutom att det kom med tre medaljörer från Paralympics.

De senaste åren har priset kanske inte gått till den som folket ansett gjort årets prestation, utan till någon vars specialidrottsförbund kampanjat bäst. Inget ont om segrarna, Therese Alshammar och Rolf-Göran Bengtsson, de var värdiga vinnare båda två, men jag tror inte de var vinnare hos "folket på gatan".

Jag var inne på ämnet redan förra året och orsakade en del debatt om det rättvisa i röstningsprocessen
Jag har alltså inget problem med att mindre specialidrottsförbund mobiliserar sina medlemsföreningar via Facebook, utskick och kampanjer. Det jag ifrågasätter är om priset i så fall verkligen speglar folkets vilja.

Det mest rättvisa sättet är naturligtvis att låta något opinionsinstitut undersöka frågan via en statistisk säkerställd metod. Tråkigare? Ja, kanske, men mycket mer rättvist.

Vem jag tror vinner i år? Zlatan, alla dagar i veckan.

Vem jag hoppas vinner? Lisa Nordén, alla dagar i veckan.

Jag tror också slutstriden kommer stå mellan dessa två, med handbollslandslaget som outsiders. I mitt tycke borde dessa tre, seglarna Lööf & Salminen samt Anna-Carin Ahlqvist återfinnas i topp 5.

Den som lever får se på Idrottsgalan efter nyår. Vad tycker du?

Relaterat: AB, AB, AB, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD.

fredag 16 november 2012

SD vs Ryanair

Tappar Ryanair kunder p g a ständiga skriverier om extraavgifter och oförskämd service mot sina resenärer? Knappast, även om man tycker att det borde vara så. Nej, vi finner oss i att forslas som boskap efter att ha svettats framför bolagets obegripliga bokningssystem, där det enda som är säkert är alla ”extraavgifterna” som ramlar på i takt med att vi kommer närmare slutet av bokningen.

Att ta betalt för ”internetincheckning”, där jag gör jobbet själv. Bara det. Vi åker med dem i alla fall, därför att de hittat nyckelordet: Billigast!

Någon som tror att IKEA tappar kunder även om det framkommit att fångar i gamla DDR tillverkat otaliga Billy och Olga? Nej, inte det heller. De har också hittat samma nyckel som Ryanair: Priset!

Någon som tror att SD kommer tappa i opinionen p g a  de huvud inom SDs ledarskikt som nu rullar som bowlingkloten på kvällens discobowling i Avesta? Förmodligen inte. Åtminstone på medellång sikt. De har nämligen också hittat en nyckel för de som letar enkla lösningar på samhällsproblem: Invandringen och invandrarna!

Som jag skrev i förra veckan innan ”järnrörsgate” drog igång, tror jag att medicinen mot SDs uppgång är att vi andra som är engagerade politiskt vågar diskutera sakfrågorna och inte ducka i rädsla för rasistspöket.

Därför gäller det inte att vaggas in i villfarelsen att den turbulens som nu råder i partiet ska s a s ”sköta jobbet”. Nej, nu gäller det att dra igång en debatt i sakfrågorna.

Jag kommer att återkomma om dem, var så säker.

Relaterat: DN, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, SvD, AB, AB, AB.

onsdag 14 november 2012

Zlatans passning till SD

Det är sällan som två nyheter dominerar en dag så totalt som just idag. Det är ännu mer sällan som man kan se en rak koppling mellan de båda. Idag sitter kopplingen klockrent.

Om man är lite poetiskt lagd, som jag, skulle man kunna se Zlatans totala dominans och hans fyra snygga mål som en rak höger mot herrarna i SD, som varit på löpsedlarna under dagen.

Några av dem lär tidigare ha uttalat att Zlatan ”osvensk” och nu föll de på att bland annat kallat en kvinna för ”blattelover”.

Om nu Zlatan skulle vara en ”blatte” så är vi i så fall väldigt många ”blattelovers” en sådan här kväll. Tack för uppvisningen!

Relaterat: AB, AB, AB, AB, AB, SvD, SvD, DN, DN.

måndag 12 november 2012

Fotbollsgalan som jag såg den

Först några av pristagarna med kommentarer.

Bästa allsvenska spelare:
Waris Majeed, Häcken
Anja Mittag, Malmö

Inga problem med Majeed, men på damsidan skulle det t ex kunna varit både Marta och Verónica Boquete. Eller Christen Press från Torbjörn Nilssons Göteborg som inte ens var nominerad i den här kategorin.

Årets tränare:
Jörgen Lennartsson, Elfsborg
Thomas Mårtensson och Ulf Palmqvist, Vittsjö

Vittsjötränarna har gjort ett kanonjobb, men borde inte Peter Gerhardsson fått priset på herrsidan?

Årets mittfältare:
Kim Källström, Lyon/Spartak Moskva
Verónica Boquete, Tyresö

Rättvist i båda fallen även om Källström nog utmanades av Elm, som än så länge är lite ojämn i landslaget. Boquete har varit fantastiskt duktig i de matcher jag sett i år.

Årets målvakt:
Andreas Isaksson, Kasimpasa
Thora Helgadottir, Malmö

Nja, jag tycker Isakssons bäst-före-datum har passerats för ungefär fem år sedan. Jag kan inte förstå att man inte satsar på Wiland eller Pär Hansson.

Årets mål:
Zlatan Ibrahimovic, 1-0 mot Frankrike i EM 2012

Ja, det var helt klart det svåraste målet, men Kennedys smekning var snyggast!

Guldbollen: Zlatan Ibrahimovic, Milan/PSG
Diamantbollen: Lotta Schelin, Lyon

Helt rättvist i båda fallen. Zlatan har har ingen konkurrent just nu, och knappast Schelin heller.

I övrigt så var häftigaste prisutdelaren att se utan tvekan den kraftfulle dansken Peter Schmeichel. Vilken utstrålning den målisen hade. Raka motsatsen till Isaksson alltså.

Sämsta klädseln hade Kennedy. Har inte Bajen någon stylist som kan hjälpa honom? Någon slags stickad skogshuggarskjorta till kavaj…

Av årets programledare så är Anna Brolin bra och någon som kan fotboll. Pär Lernström däremot, stelare, torrare och tråkigare får man leta efter. Har han något heltidskontrakt med TV 4 som gör att de vill utnyttja honom, eftersom han ändå står på lönelistan?

Årets produktion innehöll en snygg scen, några snygga underhållningsnummer. Men, och observera att jag absolut är för reklam i TV. Fyra reklamavbrott per timme är åtminstone två för mycket för att man ska orka.

Annat blir det på Tyresös Kultur- & Idrottsgala 8 mars, garanterat inga reklamavbrott! Däremot gärna sponsrade priser!


Relaterat: AB, AB, AB, AB, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD.

fredag 9 november 2012

Om SDs framgångar i opinionen

Året är 1943. En fiskebåt med en fiskare, han hustru, deras två döttrar, 13 och 14 år, samt ett antal grannar och släktingar, anländer mitt under brinnande krig till Gotland.

De är på flykt undan kriget, undan de ryska trupperna som dödar och våldtar den lettiska befolkningen som hämnd för deras ”samarbete” med de nazistiska ockupanterna.

Flyktingarna tas om hand, avlusas, och fiskarfamiljen placeras så småningom i ett läger utanför Norrköping.
Ganska snart får fiskaren arbete som timmerman på varvet och hans hustru på en av de många textilfabrikerna. Fiskarfamiljen etablerar sig ganska snabbt i det svenska samhället, bygger sig ett hus och blir skattebetalare och medborgare i Sverige. Döttrarna lärde sig språket, utbildade de sig och bildade familj.
Integrationen var det nog lite sämre med. Fiskaren, hans hustru och äldsta dotter umgicks nästan bara med andra letter och arbetade på olika sätt för ett fritt Lettland. Men vad spelade det för roll? De störde ingen och var väl sedda i det svenska samhället. Den yngsta dottern bestämde sig tidigt för att hon ville stanna i det nya landet och inrättade sitt liv efter det.

Fiskaren var min morfar och den yngre av hans döttrar skulle senare bli min mor.

Vad har då det här att göra med Sverigedemokraternas framgångar i opinionsmätningarna att göra?

Jo, hade ett parti som SD funnits , och haft inflytande i politiken, hade man förmodligen skickat tillbaka fiskaren, kanske med en liten biståndspeng, med motivet att ”vi hjälper dem bäst på plats i deras hemmiljö”. Vad sedan den sovjetiska ockupationsmakten hade gjort med dem då, vill jag helst inte tänka på.

En stor skillnad mellan 40-talet och dagens Sverige är att då fanns det jobb att få i en snabbt växande ekonomi. På 60-talet ”importerade” vi t o m arbetskraft från Grekland, Finland och dåvarande Jugoslavien till vår framgångsrika industri. Utan dessa människors insatser skulle bygget av det svenska ”folkhemmet” antagligen inte varit så framgångsrikt.

Ska då vår flyktingpolitik vara olika beroende på var i konjunkturcykeln vi befinner oss? Nej självklart inte! Det här handlar om humanism och empati för människor som har det svårt. Den inställningen ska vi absolut inte rucka på.

Det jag däremot kan tycka att vi måste bli mycket bättre på är integrationspolitiken och samordningen med övriga EU när det gäller hur många flyktingar vi tar emot.

Att SD ökar i opinionsmätningarna tror jag beror på två saker. För det första människors rädsla för det okända. 
Nu består inte flyktingarna av balter som i många stycken påminner om oss, både till utseende, religion och traditioner. Nej, nu kommer det människor från Syrien, Irak och Somalia, som på massor av sätt skiljer ut sig från det vi är vana vid, det trygga och invanda. Det skrämmer många, inte minst äldre, svenskar.
Det andra skälet till SDs uppgångar beror på att vi faktiskt inte tagit debatten med dem. Jag håller alltså inte med statsministern i det avseendet. Vi har i de flesta fall nonchalerat dem och hoppats att de inte skulle nå framgång. På det sättet har vi också nonchalerat de svenskar som av olika skäl är rädda för det okända. 
Vi har heller inte brytt oss om att debattera med SD i några andra frågor, i den mån de har några åsikter där. Att SD vill sänka abortgränsen från vecka 18 till vecka 12 är ju till exempel ett intrång i kvinnans rätt att själv bestämma över sin egen kropp.

Nej, om SD inte ska få över 10 procent i valet 2014, måste vi börja ta debatten nu och då inte heller försöka skyla över de uppenbara brister vi har i integrationspolitiken sedan länge. Vi måste också våga diskutera om vi ska ställa upp språkkrav för medborgarskap, respekten för vårt sekulariserade samhälle och andra ”jobbiga” frågor. Detta är inget ovanligt i västvärlden, se exempelvis på USA och Australien.

Dessa frågor måste vi våga diskutera och debattera, både med SD och inom våra egna partier, utan att få rasistspöket kastat emot oss.

Relaterat: DN, DN, DN, SvD, SvD, Exp, Exp, Exp, AB.


Bloggkollegor i samma ämne: Andersson, Antonsson.