fredag 28 november 2008

BP och Solvalla

Planerna på en multianläggning för bl a trav och fotboll i samarbete mellan Brommapojkarna och Solvalla fortsätter.
SvD berättar att: ”Förutom travbanan ska det byggas en inomhusarena för fotboll, lokaler för en idrottsakademi, en hotell- och konferensavdelning samt 75 000 kvadratmeter kommersiella ytor och 3 500 lägenheter.” Häftigt tycker jag som gillar både trav och fotboll.

Betyder det att man kommer att kunna spela på BP i Dagens Dubbel? Eller kommer BP att starta en sektion för hästpolo?

Men, handen på hjärtat, borde inte den bästa samarbetspartnern för Solvalla vara min favoritklubb IK Sleipner...?

Relaterat: AB, AB, AB, DN.

torsdag 27 november 2008

Schyman om Sahlin

Socialdemokraterna raset i opinionsmätningarna och förtroendet för Mona Sahlin sjunker. Gamla partiledaren för Vänsterpartiet, Gudrun Schyman, tror att raset blir större för att Mona Sahlin är kvinna.
Schyman hävdar att vi män har bedömer kvinnor i maktpositioner annorlunda än män.

När det gäller riktigt gamla gubbar kan hon ha en poäng men absolut inte generellt. Jag tror Mona Sahlin och Socialdemokraterna tappar för att folk börjar få upp ögonen och inse att den röd-gröna sidan inte har något riktigt alternativ till Alliansen.
Alliansen, och inte minst vi moderater, fick säkerligen en del extraröster i valet från vänsterväljare som ville ha bort Göran Persson. Nu har de fått det och sakta men säkert börjat inse att deras ”icke-val” 2006 kanske inte blev så dumt i alla fall.

Jag tror nämligen det är person man har förtroende för oavsett kön. Måste erkänna att som person hade jag ett visst förtroende för Gudrun Schyman när hon var partiledare för v även om jag inte delade vare sig hennes eller hennes partis åsikter.

Relaterat: AB, AB, SvD.

Andra bloggar om , , .

onsdag 26 november 2008

Höna av en fjäder

Coachen i basketlaget 08 Stockholm Human Rights, Jonte Karlsson, anklagas för misshandel sedan han avvisat några högljudda 16-åringar från läktaren i samband med ett träningspass.
Det har gått så långt att den ena pojkens pappa polisanmält Jonte för misshandel.

Aftonbladet gör en stor sak av det hela i svarta rubriker och ifrågasätter om Jonte kan ha sitt jobb kvar eller om han är lämplig i landslaget.

Det är inte mycket till eftertanke hos Aftonbladet. Kanske är det så att Jonte borde ha medalj för att han tog ett vuxenansvar och sa till på skarpen? Kanske är det så att pappan som polisanmält Jonte gör det för att han dåligt samvete över att misslyckats i sin uppfostran av sonen?
Jag vet inte vad som hänt och försvarar absolut inte våld. Däremot har jag varit i liknande situationer själv och hyser stor respekt för vuxna som vågar säga ifrån.

Får man hoppas att Aftonbladet följer upp krigsrubrikerna med en serie om föräldraansvar i vårt samhälle?

Relaterat: AB, AB, AB, AB.

Andra bloggar om , .

Nu är det grabbarnas tur

Kvinnorna har sedan länge regelbundna undersökningar, mammografi, för att i tid försöka upptäcka bröstcancer. Det är bra. Socialstyrelsen kom häromdagen med en föreskrift som säjer att alla flickor i årskurserna 5 och 6 ska erbjudas vaccin mot livmoderhalscancer från 2010. Det är också bra.

Nästa steg i det preventiva arbetet mot cancer måste bli grabbarnas. Inte i jämställdhetens namn utan för att det faktiskt behövs. En automatisk kallelse till alla män från 50 år och uppåt för en undersökning om prostatacancer skulle spara många liv och mycket lidande, både fysiskt och psykiskt. Kanske kan man passa på att kolla eventuell testikelcancer när byxorna så att säga ändå är nere?
Enligt Cancerfonden upptäcks cirka 10 000 nya fall av prostatacancer varje år. Drygt en tredjedel av all cancer hos män är prostatacancer, som därmed är mannens vanligaste cancerform.
Prostatacancer drabbar framför allt äldre män. Mer än hälften är över 70 år när de får diagnosen. Sjukdomen är ovanlig före 50-årsåldern och förekommer nästan aldrig före 40 års ålder.

Man kan ju kanske tycka att vi grabbar av självbevarelsedrift borde be om en undersökning när vi är hos husläkaren för att behandla våra andra, mer machoaktiga, åkommor såsom benbrott vid skoterkörning, tennisarmbåge eller spik i foten men vi vågar inte. Vi vågar förstås inte heller erkänna det men vi är inte alls så tuffa som tjejerna. Det är inte för inte som det är de som föder fram våra barn!

Därför behövs ett generellt erbjudande om undersökning av alla män! För vi vågar såklart inte tacka nej till en läkarkallelse heller.

Läs mer om prostatacancer här.

Relaterat: DN, AB, AB, SvD.

måndag 24 november 2008

Kontrakt, avtal eller information

Det moderata diskussionsförslaget om ett ”kontrakt” för invandrare där de informeras om de svenska lagarna och om svensk värdegrund har orsakat en lavin i bloggosfären.
Nu kommer nästa förslag som tangerar samma ämne, nämligen en omstart för integrationspolitiken. Att socialdemokraterna misslyckats inom detta område blir uppenbart när man får veta att det finns 105 stadsdelar i landet där sysselsättningen är under 50 % att jämföra med genomsnittets 77 %. Många av invånarna i dessa stadsdelar har utländsk bakgrund. Att sedan kriminaliteten i dessa områden är högre än i andra är inte så konstigt, utanförskap skapar frustration och vanmakt.

Att vänsterbloggare och –politiker skriker högt om diskriminering och flirt med högerextrema krafter är inte ett dugg förvånande. Det lustiga, eller tragiska, är att den i stort sett totala avsaknaden av självrannsakan. Varför har det blivit så här?
Tror vänsterdebattörerna att de människor som bor och lever i dessa områden trivs med sina liv? Tror vänsterdebattörerna att föräldrar i dessa områden vill se sina barn växa upp i utanförskap och arbetslöshet?

Jag känner många med invandrarbakgrund som på egen hand tagit sig ut från utanförskapet, som själva fixat sin egen integration. De har länge efterlyst den här typen av åtgärder och förslag. Alla är inte så starka att de klarar denna resa utan hjälp från samhället och ska vi fortsätta att ta emot utsatta människor med öppna armar, vilket är bra ur alla aspekter, kan inte den här utvecklingen få fortsätta.

Om man sedan väljer att knyta dessa åtgärder till ett kontrakt, avtal eller obligatorisk undervisning är mer en lek med ord. Att tydligare informera nyanlända invandrare om vad som gäller i Sverige handlar bara om att försöka ta igen den undervisning som de som föds här får i grund- och gymnasieskolan. Demokrati och jämställdhet är självklart för oss men hur självklart är det för någon som är uppväxt under Saddam Husseins diktatur eller i ett flyktingläger på Västbanken?

Sedan måste vi också skilja på asylsökande och människor som vill bli svenska medborgare. Om jag är på flykt från krig, diktatur och förföljelse borde min högsta prioritet vara trygghet och säkerhet, inte var i landet jag får bo.

Väljer jag sedan att söka medborgarskap i mitt nya hemland så är det väl inte ett dugg konstigt att landet ställer vissa krav på mig. Detta görs redan i många demokratier som till exempel Australien, Frankrike, Kanada och USA. Vilka dessa krav ska vara kan man alltid diskutera men jag är glad att mitt parti äntligen vågar ta tag i dessa frågor. Vi måste kunna debattera och diskutera dessa frågor utan att riskera att hamna i ”rasistfällan” varje gång.

Relaterat: DN, DN, AB, AB, AB, SvD.

Andra bloggar om , , .

lördag 22 november 2008

Lönedansen

De sista dagarnas debatt om Postens VD och hans månadslön om 900 000 tog en överraskande vändning när han, Lars G Nordström, helt plötsligt tillkännagav att han avstår från sin lön under resterande del av sitt korta VD-uppdrag. Han ska dessutom betala tillbaka den lön han redan kvitterat ut.
Fackbasen på Posten tycker dock att han överdriver och tycker nog han ska ha en lön, fast inte mer än statsministern.
På diverse bloggar diskuteras det ljudligt. Vissa gör jämförelser med idrottsstjärnor som tjänar många gånger mer än så medan andra jämför med just statsministern som tydligen har 130 000 i månaden. Det ryktas att Manchester City vill erbjuda Gianluigi Buffon en årslön på 770 miljoner, d v s 64 miljoner per månad! Mamma Mia!



Vad är då en rättvis lön? Ja, inte vet jag! Men jag vet i alla fall några saker:

1) Statsministern har alldeles för låg lön! Jag vet att inga politiker gör vad de gör för pengarna men det finns risk för att den här typen av debatter hindrar duktiga människor från att ta politiska heltidsuppdrag när de kan tjäna så mycket mer och få så mycket mindre skäll på ett vanligt arbete. Dessutom är han i tjänst 24/7/365.
2) Om idrottsstjärnorna kan tjäna sådana ofantliga summor betyder det att någon är beredd att betala dem. Grattis säger jag!

En grupp som definitivt inte är i tjänst 24/7/365 är Sveriges lotsar. Av en slump fick jag reda på att de har en grundlön på 25 000 och uppåt bara för att finnas till hand och dessutom ett tillägg om 8-15 000 per månad för att de faktiskt utför lotsuppdrag. Dessutom arbetar de bara 184 dagar om året!!!
Vilket kanonjobb! Hur svårt kan det vara? Det måste finnas lotsar från Polen eller Lettland som skulle gå över lik för ett sådant smörjobb!
En jämförelse skulle vara om en taxichaffis hade 25 000 för att sitta och hänga i bilen vid sin stolpe och om han tog en körning fick extrabetalt för den. Eller en lärare som fick 25 000 för att vara i skolan men skulle ha extrabetalt för varje lektion han/hon hade. Eller, för att anknyta till där jag började, en brevbärare som hade 25 000 för att bara vara på Posten och dessutom fick extra för varje trappsteg som togs när breven faktiskt delades ut!

Dessutom får lotsarna frisk luft och väderbiten hud som många tjejer gillar, gratis!

Relaterat: AB, AB, DN, DN, SvD, SvD.

Andra bloggar om , .

fredag 21 november 2008

Henke spelar innebandy

Efter ett fåtal träningar ska nu uppenbarligen Henke Larsson göra debut i innebandyns högsta liga.
Undrar vem det säger mest om? Klassen på superligan i innebandy eller klassen på Henke Larsson? Troligen det förstnämnda.
Visserligen har han spelat upp till han var 20, visserligen har han en sällsynt spelförståelse, visserligen är han mycket vältränad men det ska bara inte gå.

Det är som att tänka sig Niklas Jihde i Allsvenskan efter tre träningar, hemska tanke...

En sak är i alla fall säker, FC Helsingborg kommer att öka sina publiksiffror rejält!

Relaterat: AB, DN, DN, SvD.

Andra bloggar om , .

torsdag 20 november 2008

Rödebyfallet avgjort

Så kom då äntligen hovrättens dom. Den s.k. ”Rödebypappan” döms för dråp och grov misshandel men slipper fängelsestraff. Däremot ska han betala skadestånd, varav 57 000 till den skadade 17-åringen som varit mest aktiv i mobbningen av familjen.
Uppenbarligen har man här, till skillnad från i tingsrätten, bedömt gärningen som nödvärn vilket i alla fall jag tycker verkar rimligt.
Jag är ingen jurist, men om ett gäng hotfulla tonåringar mitt i natten tar sig in på min tomt, beväpnade med påkar och dessa tonåringar dessutom tidigare grovt trakasserat min familj så tror jag nog inte att de kommit över för att ta en fika.
Sedan kan man alltid i efterhand säga att pappan använt mer våld än nöden kräver men det vet alla som har barn att blir de hotade kan den fredligaste människa förvandlas till ”hulk” och då kanske man inte har sinnesnärvaro att fundera över vad ”nöden kräver”.
Hoppas för Rödebys skull att det sakta men säkert lägger sig så människorna i samhället kan fortsätta sina liv.
Några som borde nog rannsaka sig själva efter allt som hänt är polis och sociala myndigheter som inte tagit tag i familjens polisanmälningar.
Den andra gruppen är förstås föräldrarna till moppegänget och då särskilt föräldrarna till den döda 15-åringen. Vad gör en så ung grabb ute klockan 2 på natten med ett gäng äldre? Han borde ha legat hemma i sängen med sin nallebjörn långt tidigare. De kommer att få leva med sin sorg hela livet liksom pappan får leva med sin.
Undrar förresten om den mobbade familjen kan få skadestånd för sitt lidande i samband med trakasserierna?

Relaterat: AB, AB, DN, DN, DN, SvD, SvD, SvD.

Andra bloggar om , .

onsdag 19 november 2008

Modet att regera

I tider av högkonjunktur och tillväxt är det alltid lätt att regera. Ladorna fylls bokstavligt på av skatteintäkter och om man generaliserar lite så behöver man inte göra särskilt mycket för att stimulera. Det går på rutin, som i ett snabbmatskök till exempel.
I lågkonjunktur, däremot, krävs helt andra kockar med känsligare smaklökar. Det är naturligtvis frestande att vika ner sig och pytsa ut krispaket, bankakuter och arbetsmarknadspolitiska åtgärder som i ett gatukök en fredagsnatt. Då kan ju i alla fall ingen säga: ”Varför gör ni inget?”.
Oppositionen passar självklart på att utlova allt guld och alla gröna skogar som de skulle gett till folket om de satt i regeringsställning.

Hur många gånger efter tidigare lågkonjunkturer eller kriser har man de facto utvärderat effekterna av alla ”paket” och ”program”? Inte så många antagligen vilket är helt förståeligt, när uppgången har inletts vill man ju bara titta framåt och inte bakåt.

Att avvakta, att ha is i magen, att se vilka effekter de redan beslutade åtgärderna får, kräver mod och viss riskvilja. Samtidigt visar man faktiskt regeringsduglighet genom att tänka först och agera sedan.
Det finns en myt, sann eller osann, om Marcus Wallenberg d.ä. Den säger att innan han anställde en ny nyckelperson så bjöd han vederbörande på middag på Operakällaren. Om då den tilltänkte kryddade maten innan han smakade så fick han inte jobbet.
Sensmoralen är alltså tänk först, handla sedan.

Relaterat AB, DN, DN, SvD.

Andra bloggar om , .

tisdag 18 november 2008

Zlatan vs Pelé

Efter tredje Guldbollen till Zlatan börjar en del att jämföra honom med Pelé och andra storheter genom historien.
Det är möjligt att han en dag kan finnas med på samma listor som de allra bästa men ännu har han långt kvar. I vår blå-gula iver glömmer vi att det var ganska länge sedan Zlatan levererade internationellt. Pratar vi Champions League så har han väl aldrig levererat vare sig i Juventus eller Inter och i landslaget inte sedan EM 2004. Ska man komma med på min lista över historiens största spelare så kräver jag mer, att man på egen hand ska kunna hålla upp ett lag i både med- och motgång till exempel. Att man är en ledargestalt på planen som får andra att utvecklas och klara motgångar.
På min svenska lista är Zlatan fortfarande tvåa, jag tycker Henke Larsson än så länge har bevisat mer av sin storhet både på och utanför planen.
Att Zlatan fick Guldbollen i år handlade mer om brist på konkurrens än om prestation även om han dominerat i Inter.

En spelare som ofta glöms på listorna är Italiens Roberto Baggio som i stort sett på egen hand tog sitt lag till VM-final 1994, det var stort. Kaiser Franz är ett annat exempel som ju även efter karriären har visat vem som bestämmer i Bayern och tysk fotboll.

Till sist, jag håller med vissa tyckare att om man bjuder in en legend som Pelé, och antagligen fått betala en hel del, är det synnerligen oartigt och respektlöst att avbryta honom även om han svamlar en del.

Relaterat: SvD, SvD, SvD, DN, DN, DN, AB, AB.

Andra bloggar om , ,.

söndag 16 november 2008

Opinionens vindar

Ett flertal opinionsmätningar på rad visar nu på något som jag vill kalla för ett trendbrott. Socialdemokraterna tappar rejält medan vi Moderater går framåt. Även det röd-gröna blockets försprång krymper.
Jag har skrivit om det tidigare och tror fortfarande att folket i kristider tyr sig till politiker som känns trygga. Politiker som inger förtroende och inte springer iväg och gödslar med populistiska förslag om extra barnbidrag hit eller ogenomtänkta arbetsmarknadspolitiska bidrag dit. Min övertygelse är att de flesta människor utanför Norra Bantorget genomskådar dessa försök till snabba lösningar. Man ska alltid ta opinionsmätningar med två stora nypor salt, men det är inte utan att jag börjar längta lite till valrörelsen...

Vad som är oroande i siffrorna är att SD ser ut att gå framåt. Jag tror inte på taktiken att försöka negligera dem, deras sympatisörer, och de finns överallt, kommer snarare att få luft under vingarna och känna sig som martyrer. Nej, ta debatten där det behövs och visa att SD, förutom sina snedvridna åsikter om invandring, inte har så mycket mer att komma med. Det finns så många fler områden i samhället att ta ansvar för och utveckla. Apropå småpartier förresten (jag kan inte låta bli), Piratpartiets stora exponering i bloggosfären och även ”gammelmedia” verkar inte ha gett genomslag i siffrorna. Undrar vad det beror på?

Relaterat: AB, AB, DN, SvD, SvD.

Andra bloggar om , , , .

Mors lilla Olle

Flera rapporter på senaste tiden berättar om björnar som attackerat jägare. Jag kan inte på några villkor kalla mig för björnexpert men lite påläst är man väl.
Blåbär, eller åtminstone blåbärssylt! Har de här gossarna aldrig hört låten Mors lilla Olle?

Borde garanterat fungera som skydd. Såvida inte Björnen heter Ranelid, då är det en tub brun-utan-sol och en spegel som gäller...

Relaterat: SvD, SvD, DN, AB, AB.

Andra bloggar om , .

fredag 14 november 2008

Budgetdebatt i kommunfullmäktige

Igår deltog jag i min första budgetdebatt i Tyresö kommunfullmäktige. Ett maratonmöte som drog igång redan klockan 15 och med avbrott för lite mat höll på till 22.30.
Kanske inte världens sexigaste tillställning men väldigt intressant ändå. Inte för det slutgiltiga beslutet som var bestämt innan, utan för själva skådespelet.

För er som aldrig varit på något liknande så går det kortfattat till så här: Mötet är uppdelat på de olika nämndernas ansvarsområden. Varje område börjar med en representant för det styrande blocket, i det här fallet Alliansen, går upp i talarstolen och går igenom majoritetens förslag över satsningar inom området och vad det får kosta. Efter det kommer oppositionen, i det här fallet socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet, som berättar om hur mycket bättre deras alternativ är och hur mycket mer de vill satsa än Alliansen som bara är ”fat and happy”.
Detta följs av en debatt där majoriteten kommer tillbaka och berättar att de minsann inte alls är vare sig feta eller nöjda utan ansvarsfulla med skattebetalarnas pengar åtföljt av några repliker från oppositionen om att det är de visst.
När detta ansvarsområde är klart går man vidare till nästa där samma skådespel tar fart med i vissa fall lite nya skådespelare från de olika blocken.

När alla områden har gåtts igenom är det dags för beslut. Ordföranden ställer de olika förslagen mot varandra så att svaret allt blir ett JA, sedan tolkar ordföranden vilket förslag som flest ledamöter ropat JA till och klubbar det. I vissa frågor begär oppositionen votering och då får alla ledamöter ta upp en liten fjärrkontroll med tre knappar på, grön, gul och röd. På ordförandens nya fråga ska alla ledamöter trycka på rätt knapp där majoriteten alltid trycker på grön (varför finns ingen blå?). När alla tryckt läses resultatet av och beslutet klubbas.
Kanske finns det en badtunna någonstans ute på Brevik man kan få låna?

Här kan man ta del av debatten vi Web-TV och här hittar man protokoll mm.

Relaterat: DN, DN, SvD, SvD.

Andra bloggar om , .

torsdag 13 november 2008

Jag och Micke Persbrandt

Tänkte jag skulle låta bli att kommentera det s k artistupproret om illegal fildelning men hur jag än försöker kan jag inte låta bli.
Dagens gåta lyder alltså: Vad är det för likhet mellan mig och Micke Persbrandt, förutom att vi båda har svagheter för vissa Lundellproduktioner?

Svaret är förstås att vi har en annan utgångspunkt i diskussionen om IPRED än de flesta ”filkramare”, nämligen att skyddande av upphovsrätten är viktig. Att jag sedan inte tycker att liggande lagförslag är något mästerverk och behöver arbetas om är en detalj i sammanhanget.

Mina tidigare inlägg hittar du här och här.

Relaterat: AB, DN, SvD, SvD.

Andra bloggar om , , .

onsdag 12 november 2008

Tvåpartisystem

I gårdagens program med K-G Bergström på SVT framträdde Göran Persson och blev efter intervjun recenserad av Gudrun Schyman och Bengt Westerberg. Alla tre var rörande eniga kring att de politiska partierna borde gå till val på sina egna program och låta valresultatet avgöra eventuella regeringsalternativ. Bengt Westerberg oroade sig för att vi håller på att få ett tvåpartisystem och Göran Persson ville hålla alla dörrar öppna om t ex SD skulle komma in i riksdagen efter valet 2010.

Det finns naturligtvis fördelar med det resonemanget, inte minst bidrar det till att avgöra styrkeförhållandet inom kommande allianser. Vad som inte är bra är att jag som väljare inte får veta vilka alternativ som finns. Jag kanske aldrig skulle rösta på Miljöpartiet om de var villiga att ingå i en regering med Vänsterpartiet, eller tvärtom.

Att göra som den borgerliga alliansen inför valet 2006 och skapa en gemensam plattform i många frågor, inte minst där åsikterna skiljs åt, gav väljarna ett tydligt alternativ och var uppenbarligen framgångsrikt.
Vilken socialdemokratiskt väljare vill inte veta om (v) kommer att vara med i regeringen vid en eventuell röd-grön valseger? Vilken miljöpartist vill inte veta den gemensamma strategin inom EU? Kärnkraften? Budgettaket? Frågorna är många och vi kanske inte får några svar före valet men jag skulle i alla fall vilja det om jag vore röd-grön väljare.
Tänk att hoppa i säng med Mona Sahlin och vakna med Lars Ohly...

Relaterat: DN, SvD.

Andra bloggar om , , .

tisdag 11 november 2008

Veckans brott

När jag växte upp fanns det en tidning som hette Veckans Brott. Den var fylld av skildringar av diverse brott, både svenska och internationella. Där blandades internationella klassiker som Jack the Ripper med svenska Lasse-Maja. Ganska harmlöst faktiskt med dagens mått mätt.

Efter förra veckans debatt här på bloggen med ett antal ”filkramare” utifrån temat plankning på tunnelbanan vs illegal fildelning har jag funderat på det här med hur människor graderar olika typer av brott. Uppenbarligen finns det handlingar som i rättslig mening är brottsliga men som av stora delar av allmänheten inte betraktas som sådana.

Ett försök att lista några stycken skulle kunna se ut så här (utan inbördes rangordning):

**Hembränning
**Vissa trafikbrott som att gå mot röd gubbe eller cykla i mörker utan lyse
**Spritsmuggling för eget bruk
**Illegal fildelning
**Forkörning på motorväg
**Svartjobb för hushållsbruk
**Tjuvfiske

Betyder det då att jag tycker att man borde ändra lagstiftningen för att nivåanpassa den till människors allmänna rättsmedvetande? Nej, inte alls, i alla fall inte för att många mer eller mindre medvetet bryter mot vissa lagar.
Däremot ska självklart lagstiftningen utvecklas i takt med samhället men enligt vår demokratiska process som vi kommit överens om.
Att agitera och debattera för förändring är ett sunt inslag i samhället, att medvetet bryta mot våra gemensamma regler och även uppmana andra till samma sak leder i förlängningen till anarki och ett sådant samhälle vill i alla fall inte jag ha.

Relaterat AB, AB, AB, AB, DN, SvD, SvD.

Andra bloggar om , .

söndag 9 november 2008

Allsvenskan 2008 – en summering

Årets lag: Kalmar, tabellen ljuger aldrig.
Årets flopplag: Alla tre stockholmslagen. Borde kunna bättre med det material de ändå har. För mycket fokus på huliganer och saker runt omkring?
Årets överaskningslag: Örebro i konkurrens med Gais. Begränsade resurser men gör det ändå bra.
Årets spelare: Kan bara bli en och bara det är en svaghet för allsvenskan. Se bara på alla passningar med ett tillslag, se bara på mottagningarna, se bara på målen. Henke Larsson förstås!
Årets tränare: Borde kanske vara Nanne Bergstrand men jag säger firma Rehn och Olsson i Blåvitt. Försöker spela rolig fotboll och vågar verkligen släppa fram unga talanger.
Årets spelarförluster: Petter Andersson och Paulinho. Gjorde att Hammarby förvandlades från en medaljaspirant till ett vanligt mittengäng.

Årets rookie: Viktor Elm. Kanske inte helt ny men har verkligen blommat ut den här säsongen, bra target, bra på huvudet, ruggiga frisparkar.
Årets besvikelse: Måste bli Malmö FF. Det kändes som om Roland Nilsson var rätt tränare men jag kanske hade fel. Har inte lyckats med sina ungdomar som t ex IFK Göteborg.
Årets målgörare: Kim Olsen i Örebro. Jag räknar det som en större prestation att gör 9 mål på 15 matcher i ett skitlag än Ingelstens 19 mål i ett guldlag.
Årets krigare: Pontus Wernblom i IFK Göteborg. Krigar som Håkan Mild med glimten i ögat och har inte alltid blydojorna på (friskparken mot Elfsborg).
ALL STAR TEAM: Christensen (IFK G) – Arthur Sorin (Kalmar)/Lucic(Elfsborg)/Rasmus Bengtsson (Trelleborg)/Hjalmar Jonsson (IFK G) – Ishizaki (Elfsborg)/Petter Andersson (Hammarby)/Henke Larsson (Helsingborg)/Viktor Elm (Kalmar) – Ingelsten (Kalmar)/Olsen (Örebro).
Årets bonus: När Norrköping åker ut och Sleipner samtidigt går upp i div 1 så skiljer bara en serie mellan de gamla antagonisterna.

Sammanfattningsvis måste jag konstatera att serien tyvärr tappat en del spänning och drag. En förklaring är förstås de vikande publiksiffrorna och huliganrubrikerna som går hand i hand. En annan tror jag är att storstadslagen aldrig riktigt varit med och slagits om guldet, MFF och Gais var inte ens med från början och sedan har övriga storstadslag fallit ifrån ett efter ett.
Jag vill inte ta ifrån Kalmar och Elfsborg det sportsligt rättvisa men jag tror att för att få tillbaka intresset måste vi ha med några storstadslag i toppen. IFK Göteborg är på god väg men hur blir det med 08-lagen och MFF till 2009?

Relaterat AB, AB, AB, AB, AB, DN, DN, DN, SvD, SvD.

Andra bloggar om , .

fredag 7 november 2008

Nytt utegym i Alby

Stapplade runt ett varv på Albys 4-kmspår i kampen för att hitta förlorad matchform och –vikt. Till min stora glädje upptäckte jag att de gamla styrketräningsprylarna i form av trästockar med handtag ersatts med nya moderna, mekaniska maskiner.

Det blir som ett litet gym fast utomhus.
Ett alldeles utmärkt sätt att skapa utrymme för julmaten som inte är så långt borta.

Finessen med maskinerna är att du istället för ställbara vikter använder din egen kropp som motvikt. Hårt men rättvist mot dem av oss som pendlar runt tresiffrigt. Det är bara att tacka Fritidsförvaltningen och hoppas att utrustningen får vara hel till glädje för Tyresös motionärer.

Andra bloggar om .

torsdag 6 november 2008

Varför bokstäver?

Regeringen är nu klar med förslaget till nytt betygssystem. Det ska vara i skalan A-F där F står för icke godkänd och A ska vara svårare att uppnå än dagens MVG.
Det är på tiden att vi får en större spridning i skalan inte minst för att kunna gradera de som söker till högskolan. Jag har själv arbetat en del som lärare och vet hur svårt det är att betygsätta elever och prestationer som ligger mellan de olika stegen. När det gäller intagningen till högskolan känner jag ungdomar som trots MVG i samtliga kurser på gymnasiet inte kommit in på önskad utbildning. Snacka om slöseri med resurser!

Övrigt innehåll i propositionen väntar jag med att recensera till jag fått chansen att läsa den, men en sak reagerar jag på. Varför bokstäver?

För att kunna gradera sökanden till högre nivåer måste man ju, liksom idag, omvandla bokstavsbetygen till siffror för att kunna skapa ett medelvärde. Kan det möjligen vara så att tanken finns att låta A vara värt t ex 7, B vara värt 5 osv ? Det är det enda skälet jag kan se i dagsläget.


Relaterat AB, AB, SvD.

Andra bloggar om , , .

Plankare på tunnelbanan

SL ska bygga om spärrarna i Stockholms tunnelbana så att det ska bli svårare att ta sig igenom utan att betala för sig. I dagsläget räknar man med att förlora ca 200 miljoner om året på alla smitare.

Tragiskt att det ska behövas men samtidigt nödvändigt. Uppenbarligen finns det många som sätter i system att inte betala för tjänsten som SL tillhandahåller.

Undrar om det rör sig om samma individer som hävdar att illegal fildelning inte är stöld eftersom ”produkten fortfarande finns kvar”?

Relaterat: SvD, DN.

Andra bloggar om , .

tisdag 4 november 2008

Självmål av republikanerna

I natt är det presidentval i USA. Oavsett vad vi tycker om landet som sådant kommer resultatet att påverka oss på sikt. Som det ser ut nu kommer Barack Obama att vinna en förhållandevis enkel seger.
Jag har frågat mig tidigare och frågar igen: Hur har republikanerna tänkt egentligen i sitt nomineringsarbete?
Med all respekt för erfarenhet så måste man i alla fall komma ihåg att John McCain är över 70 år gammal. Jag känner inte till något land som har en pensionsålder över 70! Att vara president i världens f n enda supermakt är kanske inte heller som att jobba deltid för att hålla sig igång och inte tappa kontakten med arbetsmarknaden. Här snackar vi om 24/7/365!

När republikanerna dessutom utsåg Sarah Palin till vicepresidentkandidat så framstod det ju i första läget som ett smart drag att föra fram en kvinna. När man har hört en del av hennes åsikter om abort och annat så förstår man ju att hon är en person som man antingen sympatiserar med eller fullkomligt avskyr. Att hon då som en kontroversiell politiker bara är ”en stroke från Vita Huset” gör säkert att även många republikaner tvekar.

Jag tycker att republikanerna med sina nomineringar har gjort dubbla politiska självmål och inte riktigt bjudit upp till kamp och hur det gått till kommer säkert de politiska analytikerna skriva spaltkilometer om efter valet.

Relaterat: DN, DN, SvD, SvD, AB, AB.

Andra bloggar om , , .