lördag 30 augusti 2008

Manligt och kvinnligt

Satt och slötittade på Finnkampen igår när det slog mig. Tjejer och killar tar av sig överdragströjan på olika sätt.
Tjejerna lägger armarna i kors framför kroppen och drar sedan tröjan rakt upp över huvudet. Killarna, däremot, tar tag i halslinningen från nacken (vid tvättlappen) och drar sedan tröjan framåt över huvudet. Skillnaden är att tjejernas tröja hamnar ut och in och måste vändas rätt medan killarnas kommer av rättvänd direkt.
Varför är det så? Jag har två teorier, antingen så är killar mer rationella som får av sig tröjan rättvänd direkt eller så beror det på att tjejerna har rakat sig i armhålan medan killarna vill dölja hårbeklädnaden.
Vardagen är full av små mysterier, eller hur?

Läs även: AB, AB, AB, SvD, DN.

fredag 29 augusti 2008

Kd ut ur riksdagen

Enligt en ny opinionsmätning som DN publicerar idag riskerar Kd att åka ur riksdagen. Vänsterpartiet balanserar på gränsen även de. Vad kan det då betyda för 2010?
Troligen ingenting ännu så länge men man behöver inte vara professor i statskunskap för att måla upp ett scenario där både Kd och v åker ur medan Sd kommer in. Sannolikt har i detta läge inget av de traditionella blocken någon majoritet utan Sd blir vågmästare. Då gäller det att ha sina tillgångar utanför börsen!
Om v skulle åka ur skulle ju inte jag fälla så många tårar men Kd och deras väljare är viktiga för alliansen. Jag har redan varit inne på det men min åsikt är att Göran Hägglund måste göra upp med de religiösa fundamentalisterna i och kring partiet, acceptera samkönade äktenskap och inse att han aldrig kan axla Alf Svenssons ”morfarsutstålning”. Han får bygga upp en egen image, kanske som ”den hyggliga grannen” man gärna vill ha.
Opinionsundersökningen påstår även att de borgerliga partierna tappat mest till soffliggarna. Kan det bero på att tack vare skattesänkningarna så har de haft råd att köpa nya, skönare soffor...?

Läs även: DN, SvD.

torsdag 28 augusti 2008

Tack Lars Ohly

Lars Ohly vill tillsätta arbetsgrupper för att forma en rödgrön regeringspolitik tillsammans med s och mp inför valet 2010. Det tackar vi för!
Om det verkligen blir av så ska det bli mycket intressant att se hur de ska kunna komma överens.

*Hur ska vi ha det med kärnkraften?
*Ska vi fortfarande sträva efter att gå ur EU?
*Ska skatterna höjas? I så fall för vilka och hur mycket?

Maria Wetterstrand kommenterade utspelet snabbt och vill inte nöja sig med arbetsgrupper utan vill ha en gemensam plattform. Vad hon egentligen säger och vad som kan tolkas in i de utspel som mp och s gjorde under Almedalsveckan är:

”Om vi får välja så blir det vi och Mona i en regering vid eventuell valvinst, dig Lars vill vi bara ha med om vi absolut måste.”

Stackars Lars, det här blir inte lätt! Du vill gärna samverka utan att bli uppäten av de andra. Hur kaxig har man råd att vara i balansen på fyraprocentsspärren?
Det här kan vara starten på en ny dokusåpa som varar ända till valet...Vem prasslar med vem och hur? Big Brother goes riksdagen, typ.

Läs även: SvD, DN, AB.

onsdag 27 augusti 2008

Regeringsbetyg i halvtid – del 2

Ok, er väntan är över, här kommer andra och sista delen av bloggfavoriten som startade igår.

Cecilia Malmström, EU-minister 2. Verkar vara på hugget men det känns inte som det händer något.
Maria Larsson, äldre- och folkhälsominister 3. Har hamnat i blåsväder några gånger men hanterat det lugnt och korrekt.
Maud Olofsson, näringsminister 2. Mycket snack men liten verkstad. Pratar om att underlätta för företagarna men ännu har inget hänt. Kan förstå att hon får brottas med Borg om pengarna men lättnader för företagen är en borgerlig profilfråga som vi inte får klanta till.
Cristina Husmark Pehrsson, socialförsäkringsminister 3. Har fått jobba hårt med bl a Försäkringskassan nya arbetssätt och i stort sett gjort det ok.
Sten Tolgfors, försvarsminister 2. Fick kliva in i ett getingbo med försvarsneddragningar och FRA. Kan tyvärr inte påstå att han inger förtroende. Transferlistan!
Ewa Björling, handelsminister 1. Ewa vem? Jag har inte noterat något från henne hittills. Ursäktas möjligen av att jobba under mediafantomen Bildt. Transferlistan!
Sven Otto Littorin, arbetsmarknadsminister 2. Har fått klä skott för reformerna på arbetsmarknaden, inte minst förändringen av A-kassan. Är dock alldeles för flat när det gäller förändringar i arbetsrätten. Verkar rädd att ta strid med facket.
Gunilla Carlsson, biståndsminister 3. Har rensat upp bland biståndstagarna och börjat ställa krav på redovisning, bra. Lite osynlig dock.
Göran Hägglund, socialminister 3. Förvånansvärt osynlig för att även vara partiledare. Har problem internt bl a i frågan kring könsneutrala äktenskap. Dags att sätta ned foten Göran om kd ska bli mer än ett femprocentsparti!
Åsa Torstensson, infrastrukturminister 1. På infrastrukturfronten intet nytt. Vad händer med kringfartslederna runt Stockholm? Transferlistan!
Nyamko Sabuni, integrations- och jämställdhetsminister 3. Startade strålande, bl a i samband med de s k Rosengårdskravallerna förra året. Verkar tyvärr ha tappat farten.
Eskil Erlandsson, jordbruksminister 4. Ett fynd! Talar så vanliga människor förstår. Har börjat ta upp frågan om EU:s orimliga jordbruksstöd.

Total sett ger jag alliansregeringen betyget 3 för första halvlek. Positiva inslag bl a att man faktiskt genomfört väldigt många vallöften vilket verkar förvåna vissa journalister och väljare. Negativt är bl a hanteringen av FRA-lagen och trögheten i förändringstakten för att gynna småföretagen.
För att ha en chans mot Team Mona i valet krävs ett ökat fokus på vad de faktiskt gjort och vill göra under nästa mandatperiod, dessutom ett ökat tryck på den grön-röda kartellen att redovisa sina alternativ. Det vill till att framförallt Fredrik Reinfeldt blir synligare i media och tar så många debatter han kan med mp, s och v, då har vi en chans att få fortsätta arbetet. Kanske bör vissa spelare i laget bytas ut. Tips finns att hämta på denna blogg. Det politiska transferfönstret är som tur är ständigt öppet...

Läs även: DN, DN, DN, SvD.

tisdag 26 augusti 2008

Regeringsbetyg i halvtid - del 1

Nu är halva mandat-perioden för alliansregeringen avklarad. En viktig fråga har ju varit kunskaps-omdömen i skolan så då är det väl inte mer än rätt att regeringen själv får ett halvtidsbetyg. Håll i hatten, här kommer det, utan skyddsnät. Skalan är den gamla klassiska där 5 står för mycket bra och 1 för usel.

Fredrik Reinfeldt, statsminister 4. Har fortsatt med den lyssnande stilen från valrörelsen och har i stort sett gjort det bra. Han har dessutom lyckas hålla ihop regeringen utan några synbara kriser.
Jag tror dock att han måste tagga upp inför valrörelsen och ta mer plats i media.
Anders Borg, finansminister 3. Håller stramt i statens plånbok, så där är han godkänd. Däremot har jag lite svårt att se honom som moderat. När han talar arbetsmarknad låter han mer som en sosse (!). Är helt fel ute med sänkt bolagsskatt, sänk arbetsgivaravgifterna istället vilket även gynnar jobblinjen!
Jan Björklund, utbildningsminister 4. Är rak och tydlig i sin kommunikation, kunde möjligen var lite mer lyhörd.
Lars Leijonborg, högskole- och forskningsminister 2. Har inte märkts så mycket. Verkar lite trött när man ser honom. Ett namn för transferlistan?
Andreas Carlgren, miljöminister 2. Borde ha ett tacksamt och hett område att verka i. Tycker dock han släppt för mycket initiativ till mp och s. Måste kunna bättre.
Lena Adelsohn Liljeroth, kulturminister 4. Lugn och trovärdig för oss som inte tillhör kultureliten. Känns som hon representerar vanliga kulturkonsumenter. Bra jobbat!
Beatrice Ask, justitieminister 3. Kompetent och trovärdig, gör sitt jobb.
Carl Bildt, utrikesminister 5. Har verkligen hamnat rätt. Flyger och far, bloggar och debatterar, sätter Sverige på den utrikespolitiska kartan igen.
Mats Odell, kommun- och finansmarknadsminister 2. Har utåt sett lagt mest krut på utförsäljningen av statliga bolag, mindre på kommundelen. Det orättvisa skatteutjämningssystemet och regionindelningen har han än så länge gått bet på.
Tobias Billström, migrationsminister 4. Har ett otacksamt jobb. Hur han än gör så blir han påhoppad från vänster eller höger. Jag tycker han klarat balansen bra och sakta men säkert börjat ta debatten om hur vi bäst tar emot nya asylsökande. Inte med bidrag och kravlöshet utan med rätta förutsättningar och styrning mot jobb och egen försörjning.

Spännande fortsättning och sammanfattning imorgon!

Läs även: DN, DN, SvD, SvD, AB. (Fotot ovan av Pawel Flato)

söndag 24 augusti 2008

OS – summa summarum

Tid för avslutning, tid för summering. Här kommer den nakna sanningen:

OS-kung: Usain Bolt. Phelps får ursäkta, tre guld och tre världsrekord i mycket större konkurrens än simning väger mycket tyngre. Av samma skäl rankar jag faktisk även Bekele före Phelps.
OS-drottning: Tirunesh Dibaba. Att vinna både 5- och 10 000 meter är riktigt stort.
Bästa svenskar: Gustav Larsson och Emma Johansson.
Sämsta svenskar: Resten utom möjligen Lassi Karonen, Nathalie Larsson, Emma Samuelsson, Jörgen Persson, Häst-Bengtsson, Aspelin/Johansson och Lööf/Ekström.
OS-pajas: Glenn Östh som inte på ett diskret sätt kunde be de trötta simmarna (de hade ju jobbat längre tid per distans än de flesta andra...) att hälla sin på arenan inköpta öl i läskglas så att alla barn framför TVn inte skulle ta illa upp. Dessutom den Kuban som sparkade den svenske domaren i Taekwondo, tror han att Fidel tycker att det var bra reklam för det Kubanska systemet?
FairPlay: Jörgen Person som först i en match ändrar domslut mot sig själv och i matchen mot Samsonov accepterar att spela om bollen trots att han borde haft poängen direkt.
Sämsta ursäkt I: Therese Alshammar om sin spruckna baddräkt. Borde man inte ha en reservdräkt tillhands eller en rutin som testar i god tid före?
Sämsta ursäkt II: Boxaren Naim Terbunja som efter en solklar förlust skyller på förbundets satsning på damboxning...
Extra kul: Lettland blev bästa baltiska nation, 11 placeringar före Sverige i medaljligan.
Största skräll: Att Blanka Vlašic inte vann sitt guld i höjdhopp.
Tuffaste avslutning: Kenenisa Bekeles slutvarv på 10 000, han skulle troligen komma tvåa på SM 400 meter med den farten.
Mest saknade: Vem tror ni? Veronica Wagner förstås!
Tightaste tröja: Stavsegraren Hooker. Härligt att han fick guld, med det namnet måste han ha haft en jobbig barndom...
Mest imponerande: Arrangemangen (förstås) och Kinas medaljskörd, 51 guld imponerar!

Sista ordet om detta OS: Med tanke på det lilla befolkningsunderlag och det relativa välstånd vi trots allt har, är nog detta resultat något vi får vänja oss vid. Om vi dessutom inte accepterar att våra barn börjar drillas hårt redan på lågstadiet med allt vad det innebär av spruckna drömmar och utslagning finns det stor risk att kurvan tyvärr kommer att fortsätta peka nedåt.
Skulle vi däremot lämna ”lagom och Jante” bakom oss och bygga upp en tuff elitsatsning från unga år på dem som vill och har rätta fysiska förutsättningarna så är det absolut ingen omöjlighet att förändra trenden. Vi har pengarna och övriga resurser, det är bara attityden i samhället som måste förändras. Dessutom går det alldeles utmärkt att kombinera både bredd och elit med öppna dörrar för senare satsningar. Titta bara på Lassi!

Läs även: AB, AB, SvD, DN.

fredag 22 augusti 2008

Fel attityd Klüft

Att Carolina Klüft var less på sjukamp kan jag förstå. Att hon strävar efter att ha kul när hon idrottar kan jag förstå. Att hon misslyckas i tresteg kan jag förstå. Att hon presterar långt under sin kapacitet i längdhopp kan jag förstå.
Det jag inte kan förstå, dock, är hur hon kan stå i intervjuer efter längdhoppet, skratta och utan minsta tecken på besvikelse säga ungefär att ”det var ju skojsigt att vara med, hälsa till min gamla mattant i Växjö”.
Är det bara jag som tycker att hon är lite för putshurtig? Hon är en gudabenådad idrottskvinna men släpp för f-n fram besvikelsen, bli lite förbannad, skyll på vindmätare, trasig tävlingsdräkt eller publik som klappar i otakt!
Visserligen är det media och vi själva som skapat förväntningarna, men utan oss tittare och våra förväntningar vore Carolina Klüft bara en speedad blondin från Småland! Ge oss lite känslor, det har vi förtjänat!

Läs även DN, DN, AB, AB, SvD, SvD.

“My tits wait you here”

”El salute, my tits wait you here”. “Britney nude for you”. “Full photo Christina Aguilera”.

Trots filter slinker ett och annat S-mail igenom till min webbmailbox. Några exempel ser ni här ovan. Jag tar alltid bort dem utan att öppna först. Det sägs att vissa Internetmarodörer som skickar miljarder av dessa välformulerade (!) meddelanden tjänar stora pengar.
Då infinner sig naturligtvis några frågor. För det första, vem är så korkad att han eller hon klickar på ett så uselt formulerat mail från någon man aldrig hört talas om? För det andra, om man ändå öppnar ett så behöver man ju inte vara Einstein för att förstå syftet bakom dessa mail och kunna avbryta innan man blivit lurad på sina pengar.
Jag kan se två svar på dessa frågor, antingen är man en väldigt ensam människa, och då är det tragiskt, eller så är man bara korkad och då får man skylla sig själv. Troligen är det samma typ av människor som blev blåsta av Nigeriabreven när det begav sig eller betalade hittelön för en vinstlott på något obskyrt lotteri i Uzbekistan.
Att det sedan finns mer sofistikerade sätt att lura människor på nätet i form av falska hemsidor från banker, trojaner och maskar är en helt annan sak. Ingen borde kunna tjäna pengar på att några ”tits wait me there”.

Läs även PC för alla.

onsdag 20 augusti 2008

Från hyresrätt till bostadsrätt

Rapport gjorde igår stor sak av att bara 11 kommuner haft ombildningar av allmännyttans hyresrätter till bostadsrätter trots att 142 kommuner är positiva. De fick det att låta som ett misslyckande. Snacka om att skjuta på fel måltavla. Eller, för att tala mer OS-språk, hoppa över fel häck...
Att uppmuntra är inte detsamma som att beordra! Skillnaden mot tidigare är att det är hyresgästerna själva i dessa kommuner som beslutar. Inte någon politiker av grumliga ideologiska skäl. Om sedan hyresgästerna väljer att inte ombilda så är ju det ett beslut som de aktivt fått chansen att fatta. Det är skillnaden mellan betongpolitik (!) och valfrihet!

Hade man vinklat åt andra hållet skulle nyheten kunnat vara: Tack vare att den nya regeringen tog bort stopplagen har hyresgäster i 11 kommuner kunnat köpa sina lägenheter och ökat sitt boendeinflytande radikalt. Men det är väl ingen nyhet i Rapports Sverige...

Läs även: DN, DI.

tisdag 19 augusti 2008

OS makeover – del 3

Idag känns som helt rätt dag att lansera nästa förslag i denna populära serie. Höjdhopp har genom åren utvecklats via stående, saxhopp, dykstil till den nu härskande floppstilen. Stefan Holm har troligen gjort sitt sista stora mästerskap och Linus verkar inte vara något att hålla i när åskan går. Nu är det tid att ta nästa steg.
Ta bort alla regler som säger något om en upphoppsfot eller tyngdpunkten vid ribbpassage. Låt atleterna hoppa precis som de vill! Då får vi den nya grenen Fri Höjd!
Tror inte att det är bara jag som imponeras av gymnasternas fantastiska uppvisningar i det fristående momentet. Undrar hur högt en elitgymnast kan hoppa över en ribba? Inte omöjligt att vi kan få hopp över tre meter! Visst låter det spännande!
Kanske en ny gren för bloggfavoriten Veronica Wagner inför London 2012?

Läs även AB, AB, DN, SvD.

måndag 18 augusti 2008

Hedersrelaterad straffskala?

En tredjedel av alla flickor som togs om hand enligt Lagen av vård av unga, LVU, i Stockholms län och Västra Götaland år 2006 kom från hem med hedersproblematik, skriver SvD.
Det får en ju att fundera. Har inte alla kampanjer och initiativ efter Fadime och Pela fått något som helst genomslag eller vad beror detta på?
Fadime Sahindal mördades 2002 av sin egen far för att hon ville bestämma om sitt eget liv. Uppenbarligen är det fortfarande många tonårstjejer med invandrarbakgrund som upplever samma sak idag. Om tjejerna inte lever det liv som hemlandets tradition säger så terroriseras de av sina manliga släktingar.
Det finns naturligtvis ingen patentmedicin för att lösa dessa problem men vid sidan om fortsatt upplysningsarbete skulle jag kunna tänka mig:
-Utökad rätt för socialtjänsten att under utredningsfasen omhänderta flickor man misstänker utsätts för fysiskt eller psykiskt hedersvåld.
-Utbildning för alla nyanlända invandrare och flyktingar kring dessa frågor. Obligatorisk närvaro om man vill stanna i Sverige.
-De flesta brott har ju en s.k. straffskala. Ju grövre desto hårdare straff. Inför en hedersrelaterad straffskala för dessa brott. Jämförelsen med hatbrott passar ganska bra i det här fallet.

Det känns som om det är hög tid att våga ta tag i dessa frågor utan att för den skull riskera att hamna i någon rasistdebatt. Att kunna bibehålla sin kultur när man kommer till ett nytt land är självklart. Detta är inte kultur, detta är brottsliga handlingar och ska så också behandlas!

Läs mer i SvD.

söndag 17 augusti 2008

Sämst när det gäller

Nu i halvtid för OS är det dags för en delsummering. Generellt tycker jag att svenskarna har underpresterat. Några få, medaljörerna och kanske Natalie Larsson i skytte, har överpresterat. Några av de unga simmarna, Emma Samuelsson samt roddarna och laget i fälttävlan kan få godkänt men många andra har varit sämre eller mycket sämre än väntat.
Brottarna, pingisspelarna och fotbollstjejerna har inte alls levererat. Sedan är det en del s.k. medaljhopp som totalt krackelerat. Alshammar, Nystrand, Dahlby, Ida-Therese Nerell, Söderling, Björkman, i vissa fall blir det nästan pinsamt.

Vad beror det då på? Jag kan se åtminstone två möjliga förklaringar:
1) De är inte så bra som vi (och kanske de själva) trodde. Svenska idrottare kanske inte är tillräckligt hungriga och äregiriga. Kanske är det vår lagomnorm i kombination med Jante som slår igenom. Hårda krav i unga år är ju fult och de flesta i truppen har ju gått i skolan under de ”kravlösa åren”.
2) De som varit förhandsnominerade har inte behövt prestera max på länge för att ta sig till Beijing. Hungriga hundar jagar bäst... T o m Phelps var ju tvungen att kvala i USA:s uttagningar.
3) Allt är en stor global konspiration mot Sverige. Domare, FN, IOK, leverantörerna (av simdräkter), SMHI och arrangörerna har gaddat ihop sig mot oss.

Jag inser att mina medaljtips håller på att kollapsa men står ändå fast. Får hoppas att friidrottarna, övriga seglare och kanske någon mer räddar mig.

Och Veronica Wagner fick inte vara med...

Läs även: AB, AB, SvD, DN.

lördag 16 augusti 2008

Sydossetien och Abchazien vs Kosovo

När Kosovo ville bryta sig loss ur Serbien var det många västmakter, däribland Sverige, som snabbt erkände den nya republiken trots serbernas protester.
Nu när Sydossetien och Abchazien vill bryta sig loss från Georgien, bland annat med hänvisning till just Kosovo, är det inte lika många som applåderar.
Kan det vara så att man i väst betraktar serberna som ”badguys” medan georgierna är ”the goodguys” som dessutom är orienterade mot väst och en buffert mot Ryssland? Kan det vara så att Georgien är ett viktigt transitland för olja och naturgas medan inget av detta finns i Serbien?
Minoriteter som är, eller upplever sig, förföljda finns på många ställen. Kurder och Tamiler är bara två aktuella exempel. Att avgörandet om självständighet ska vara beroende av vem som har naturtillgångar eller starka allierade är naturligtvis inte tillfredsställande.
Om FN vore starkare och hade större auktoritet så vore det ju där eventuella avgörande beslut borde fattas enligt demokratiskt beslutade regelverk. Än så länge kan vi bara konstatera att även i den storpolitiska världen gäller sandlådedokrinen ”min pappa är mycket starkare än din och därför är det här min spade”.

Läs även SvD, SvD, DN

fredag 15 augusti 2008

OS makeover – del 2

Här kommer andra delen i den populära serien om förnyelse av vissa OS-grenar. Denna gång handlar det om kraftsporter. Brottning är ju uppenbarligen en bedömningssport där djungelns lag råder medan tyngdlyftning brottas (!) med dopingproblem. Slår man ihop dessa får man Tyngdbrottning.
Kombattanterna möts alltså först i brottning med sedvanliga poängregler. När matchen är slut vidtar nästa moment där man kan tjäna poäng, och kanske vända matchen genom att t ex bänkpressa mesta möjliga i förhållande till sin egen vikt. Statistikoraklet Lennart Juhlin kan säkert räkna ut ett lämpligt poängsystem.
På detta sätt slår man ihop två kraftsporter till en där man både måste vara smidig och råstark. Taktiken blir också viktigare. Ska man kanske spara lite under från matchen för att kunna prestera bättre i lyftmomentet? Dessutom ökas spänningsmomentet för, handen på hjärtat, hur kul är det att titta på brottning idag?
Dessutom gör denna hopslagning att vi på detta sätt lämnar plats för nya sporter i OS-programmet vilka kommer att presenteras senare på denna blogg.

Läs även: AB, SvD

torsdag 14 augusti 2008

OS makeover – del 1

Efter att ha sett en lätt överviktig svensk förlora i bågskytte mot en vitryss känns det som att det är hög tid att förnya vissa grenar.
Mitt första förslag är bågskyttelöpning. Grenen startar med ett löpvarv med båge och pilar på ryggen. Vid varvning gäller det att skjuta sina pilar så snabbt och bra som möjligt. Missar ger tidstillägg eller straffvarv. Efter det ytterligare ett varv löpning åtföljt av bågskytte osv.
Ni märker vart jag är på väg, eller hur? Jomenvisst, en sommarvariant på skidskytte. Den kan varieras hur mycket som helst, lång, kort, sprint, stafett, mix, olika skjutavstånd...
Skidskytte har ju utvecklats till en oerhört spännande publiksport och givit oss folkkära idrottare som Magdalena Forsberg och Björn Ferry. Bågskyttelöpning har alla utsikter att gå samma väg.
Ett annat förslag på samma tema skulle kunna vara lerduvecykel. Mountainbike och skeetskytte i skön symbios.

onsdag 13 augusti 2008

Långlivade joggare

Läser i SvD att det äntligen är bevisat, det vi alla som håller igång med lite löpning länge känt på oss. Nämligen att joggare både lever längre och löper (!) mindre risk att drabbas av sjukdomar som Alzheimers.
Om man då adderar en del genetiska förutsättningar så ser det bra ut för mig. Farfar rökte från 13 års ålder och motionerade aldrig i hela sitt liv. Ändå blev han 99 innan han gick bort. Visserligen fick han bra med vardagsmotion som lantbrukare men ändå.
Då borde jag alltså landa på ungefär 117. Undrar om det är bra eller dåligt...?

Den tysta majoriteten

Var på kommunfullmäktige i Tyresö igår. Det var ett extrainsatt möte som handlade om att anta detaljplaner för ett område som heter Strandängarna. Planerna har varit hett omdiskuterade i vissa grupper det senaste året. Det har t o m bildats en förening för att ”rädda” dessa strandängar. Föreningen har under våren samlat in namn för att tvinga Tyresö kommunfullmäktige att ta upp frågan om lokal folkomröstning.
Jag ska inte gå in på sakfrågan här men kan konstatera att gårdagens möte handlade väldigt mycket om själva beslutsprocessen. Hur ska man lyssna på medborgarna? När ska man lyssna? Hur länge ska man lyssna innan man går till beslut? Socialdemokraterna som varit för detaljplanerna hela vägen passade naturligtvis på att ta billiga poänger genom att anklaga Alliansen för oförmåga att ”lyssna in opinionen” och andra populistiska inlägg. Jag tror att de flesta intresserade lätt genomskådar den taktiken.

En fråga i sammanhanget som nästan inte berördes alls var vad den tysta majoriteten tycker. Vad tycker de Tyresöbor som inte skrivit på listor eller protesterat via mail och debattartiklar? Vad de 1500 som skrivit på listorna tycker vet vi på ett ungefär, men vad tycker övriga 29 000 Tyresöbor över 18 år?

Människan är i grunden lat. Vi har en förmåga att engagera oss i frågor som på ett negativt berör oss själva, vårt närområde eller våra liv. När frågor som berör oss positivt hanteras är det väldigt få av oss som lyfter luren eller letar fram en mailadress för att berätta det för de politiker som är ansvariga. I bästa fall ger vi ett erkännande vid valurnan var fjärde år.

Vad tycker då den tysta majoriteten i denna fråga? Ärligt talat så vet jag inte. Däremot vet jag att det redan finns en lång kö till de bostäder som ska byggas i området. Jag vet också att området kommer bli mer tillgängligt för friluftsliv än det är idag. Att tillgodose dessa behov är också ett ansvar som någon måste ta. Jag hoppas att detta ansvar får ett gensvar hos den tysta majoriteten, om inte förr så i valet 2010.

tisdag 12 augusti 2008

Uffe med utkik över Österlen

Min svenska favoritartist alla kategorier är Ulf Lundell. Jag har de flesta av hans skivor och böcker och har sett ett otal konserter. Jag tillhör den grupp svenska, medelålders män som när vi säger ”Uffe” tar för givet att alla vet vem vi talar om. Att får höra honom spela favoritlåten ”Isabella” live, vilket inte händer så ofta, får huden på armarna att knottra sig och lyckan är fullkomlig.
Nu är Uffe förbannad. Kivik Art Center, som ligger granne med hans gård, vill uppföra en skulptur i form av ett 16 meter högt utkikstorn i sin skulpturpark. Uffe betraktar det som ett hemfridsbrott och tycker att det borde krävas byggnadslov för tornet. Ser man tornet som ett konstverk så behövs dock inte det.
Man kan tycka vad man vill om tornet och jag har full sympati med hans önskemål om avskildhet men här är han faktiskt ute på djupt vatten, särskilt med tanke på hans egen profession. Jag gillar som sagt det mesta han gjort men har också full respekt för att alla inte delar mina sympatier och samma sak borde gälla för honom.
Sedan är det en helt annan sak att ”konstverket” i sig liknar ett hopptorn på anabola och är grymt fult...

måndag 11 augusti 2008

Ohly – Monas mardröm

Lars Ohly har hållit sitt sommartal. Kontentan var att kommer vi (S/Mp/V) till makten så höjer vi skatten. Vi höjer skatten för att finansiera välfärden, vi höjer skatten för att utjämna orättvisor, vi höjer skatten för.....att vi höjer skatten.
Lars Ohly och hans parti lever kvar på 1800-talet där ogina brukspatroner som ärvt mark och förmögenhet utnyttjar vanliga ”hederliga” människor till döds. De flesta människor som i Ohlys lilla värld är ”rika” är vanliga människor som genom hårt arbete och prioriteringar skapat sin egen ekonomiska sits. Dessutom har Sverige, trots Alliansens skattesänkningar, ett av de högsta skattetrycken i världen.
Enligt DN så sa han även:” Den viktigaste frågan när valet 2010 närmar sig kommer att bli ökad välfärd mot skattesänkningar. Min förhoppning är att folket ska se resultatet av den borgerliga politiken och välja vår satsning på välfärden”.
Man skulle kunna tro att Alliansen inte vill öka välfärden för medborgarna. Men så dumma är inte svenskarna, Lars Ohly. Här syns skillnaden tydligt.
I Lars Ohlys Sverige får svenskarna den välfärd som Lars Ohly och hans gäng bestämmer att de ska ha, i Alliansens Sverige får svenskarna själva bestämma hur deras välfärd ser ut. Vi tror på människors egen förmåga att styra sina liv.

Och hemma i Nacka sitter Mona Sahlin och våndas när hon funderar hur hon ska få ihop ett trovärdigt regeringsalternativ tillsammans med Ohlys bolsjeviker.

Läs även: SvD, DN.

söndag 10 augusti 2008

Varför jag gillar vissa OS-grenar bättre

OS består av en massa olika grenar, från väldigt naturliga som löpning, via historiska som spjutkastning till nya materialsporter som BMX.
Många grenar får bara mediatid vart fjärde år för att de är så komplicerade och har så få utövare som Modern Femkamp och Fäktning.
Alla medaljörer är naturligtvis väl förberedda och har år av tuff och genomtänkt träning bakom sig. Ändå kan jag inte låta bli att känna extra för vissa idrotter, nämligen de jag kallar ”späksporter”. Och vad är då det, undrar du? Jo, sporter där man verkligen får ta i, späka sig, under lång tid med mjölksyran bokstavligen rinnande från öronen både på träning och tävling. Bland dessa sporter platsar maraton, långdistanslöpning (3000 m och uppåt), landsvägscykel, mountainbike, triathlon, rodd, kanot och långa simdistanser.
Har man testat sådana sporter så vet man hur det känns när kroppen efter kanske flera timmar bara skriker efter syre och vädjar till dig att stanna. Man vet också hur bra det känns när man trots detta har bitit ihop och kämpat vidare.
Därför är det förstås extra kul att Sveriges första OS-medalj kom i en ”späksport” genom Emma Johansson. Därför håller jag också extra tummar för bland andra Paula Radcliffe i maraton, Mustafa Muhammed på 3000 m hinder, Lisa Nordén i triathlon och Lassi Karonen i rodd.

fredag 8 augusti 2008

Janne Josefsson direkt från Beijing

Nu ska allas vår sanningsjägare Janne Josefsson sända debatt från Peking. Enligt SvD ska programmet bygga på att ”inbjudna kineser i studion talar fritt och öppet om situationen i landet, och svarar på frågor från svenska tittare”.
Jomenvisst, det blir säkert ett program där många kineser lättar sitt hjärta. Kineserna är väl inte dummare än att de gör lite research på hr Josefsson för att ta reda på hans meritlista och skickar dit lämpliga medborgare. Jag har väldigt svårt att tro att människor som är kritiska mot regimen, har synpunkter på mänskliga rättigheter eller censur skulle våga framföra dessa åsikter i svensk TV.
Här är ju istället läge för hr Josefssons paradnummer. Åk till Kina med dold kamera, bestäm i förväg vilka svar som önskas, filma folk i smyg tills ”rätt” svar hittas. Klipp sedan ihop det till ett lämpligt och kritiskt reportage. Servera sedan i dramatisk form blandat med direktsänd, darrande handkamera som dessert.
Undrar förresten hur han ska göra? I vanliga fall är ju hans program tydligt ”vänster”. Nu kommer han till ett samhälle som är ”vänster om vänster”. Då måste ju detta bli ett ”högerprogram” om han ska vara motvalls. Ett sådant har han väl aldrig gjort...?

Läs även AB.

torsdag 7 augusti 2008

Bankrånen ökar – vad göra?

Värdetransportrånen minskar vilket gör att de tungt kriminella istället går över till bankrån eftersom det är kontanter man är ute efter. Diverse experter talar om slutna system, bankkontor utan kontanter och andra åtgärder. Jag har ett förslag till lösning som ingen, särskilt inte bankerna själva, verkar vara så intresserad av.
Att kortbetalningar är ett mycket säkrare, och oftast smidigare sätt att betala på verkar de flesta vara eniga om, utom företagare med små butiker. Varför då undrar du? Jo, det beror på att det är fruktansvärt dyrt med kortinlösen för butikerna, särskilt för småbelopp.
Varje kortbetalning kostar butiken 3-5 kr om du betalar med betalkort. Använder du kreditkort tar banken ca 3% på beloppet.
Man behöver inte vara Einstein för att räkna ut att en dagstidning för 10 kr med kortbetalning oftast är en förlustaffär för småbutikerna som ofta säljer produkter de själva inte prissätter, t ex tidningar, spel och cigaretter. Hur det än är så har butikerna kostnader även för kontanthantering. Frågar man banken så skyller de på Visa, Amex och Mastercard och sedan kommer man inte längre.
Lösningen? Lägg avgift på alla bankomatuttag och ta bort alla kortavgifter! Banken tappar en del intäkter men kan på sikt dra ned kostnaderna för säkerhet och psykologbehandling av personal som utsatts för rån.

Se inslag från Rapport.

onsdag 6 augusti 2008

Sveriges OS-medaljer i Beijing

För er som inte orkar vänta in OS eller inte tänker titta (finns det några?) kommer här en kvalificerad gissning rörande Sveriges medaljskörd. Truppen består av 97 individuellt aktiva samt damlag i fotboll och handboll. Vissa individuella idrottare ställer upp i lag också såsom exempelvis dressyr och bordtennis. Tror jag fick ihop det bra. Kolla annars SOK:s sida.

Några sporter är jag lite dåligt uppdaterad på men försöker mig ändå på några antaganden.

I följande sporter tror jag medalj är helt uteslutet: Badminton, bordtennis, boxning, bågskytte, fäktning och tennis.
Cyklisterna får det svårt men största chansen är nog i mountainbike där vi har några vassa namn. Det vore förstås jättekul om Susanne Ljungskog fick till det på ett mästerskap men hon verkar vara mer etapploppsåkare. Trots det, ett BRONS för cyklisterna.
I friidrott tror jag Stefan Holm tar GULD. Dessutom får vi ett BRONS från Kallur, Klüft, Mohamed eller Thörnblad.
Brottningen kommer att ge en medalj, SILVER till Ida-Therese Nerell.
Kanot, ridsport, simhopp eller rodd kommer inte att ge något även om det vore härligt om t ex Sofia Paldanius överträffade sig själv i Gert Fredrikssons anda.
Segling tror jag ger två medaljer, SILVER till Fredrik Lööf/Anders Ekström i starbåt samt ett BRONS till tjejerna Torgersson/Zachrisson i 470.
Bland simmarna dyker det upp (!) tre medaljer, SILVER till Nystrand och Alshammar samt ett BRONS i någon av lagkapperna.
Håkan Dahlby verkar vara stabil så jag tror han tar SILVER, shejken rår han inte på. Taekwondo har jag tyvärr ingen koll på men ett BRONS tar Lisa Nordén i triathlon.

Outsiders är damlaget i fotboll och kanske ytterligare någon seglare. Självklart vore det härligt om Jonas Björkman fick kröna sin karriär med en OS-medalj, men jag tvivlar.

Summerar man detta blir den svenska medaljskörden alltså följande:

** 1 GULD
** 5 SILVER
** 5 BRONS

Pessimistiskt kanske, men ingen blir gladare än jag om det överträffas!

Läs även i: DN, SvD, AB

måndag 4 augusti 2008

Chippen till Saudiarabien

Äntligen bort från fransmännens klor. Kanske bra för honom (och hans bankkonto) men knappast för utvecklingen som fotbollsspelare. Undrar hur det kommer att fungera? Är inte hans flickvän en gammal utvikningsbrud förresten? I Saudiarabien får ju tjejer inte ens köra bil, med eller utan kläder...

Göran Skytte – ledarskribent i SvD

Noterade häromdagen att Göran Skytte uppträder som kolumnist på ledarsidan i Svenska Dagbladet. Jag måste ha missat något eller har den gamle proggaren äntligen mognat till? Göran Skytte, skåningen som på 70-talet figurerade i Hoola Bandoola ihop med Wiehe och Afzelius, skriver på ledarsidan i SvD, en konservativ tidning från Stockholm! Än är inte undrens tid förbi.
Hoola Bandoola tillhör ju de band och grupper som man nuförtiden knappt vill erkänna att man gillade och att man dessutom fortfarande kan texterna till vissa låtar. ”Jag är en av dom som slavar på kung Keops pyramid...” Det var innan man insåg att livet inte var så lätt som vänsterretoriken i låtarna ville få det till.
Nynningen, Nationalteatern, Motvind, nu blir jag lite nostalgisk. Måste bekänna att jag har ”Nationalteatern Greatest Hits” i bilen och det händer ibland när jag kör ensam att jag stoppar in skivan, höjer volymen och skrålar med till ”Livet är en fest”.
Tyvärr tror jag inte det gick så bra för vare sig ”Greven” eller ”Plast”...

söndag 3 augusti 2008

Hbt-lobbyn - ett föredöme

Idag avslutas Pridefestivalen. Återigen har arrangörerna förutom själva festivalaktiviteterna lyckats få till massor med mediatid och uppmärksamhet. Jag tror inte någon minoritetsgrupp eller grupp som känner sig diskriminerad i vårt samhälle har lyckats att flytta fram sina positioner så mycket som hbt-gruppen de senaste tio åren. Sponsorer och politiska partier (förutom kanske KD och SD) står i kö för att få vara med och synas. Det är jättebra och även om det naturligtvis finns mycket kvar att göra är det bara att gratulera till framgångarna. Säkert är det enklare med massa artister och kulturpersonligheter i spetsen men ändå.
Jag kan inte låta bli att fundera hur det skulle se ut om andra grupper i Sverige som är eller upplever sig diskriminerade skulle haft samma framgångar.

Skulle Lappland vara självständigt och styrt av samerna?
Skulle fattigpensionärerna ha gratis tandvård och fria Bingo-Lottokuponger?
Skulle lantbrukarna ha lön direkt från EU och gratis arbetskraft från Litauen på åkrar och i ladugårdar?

Nästa intäktskälla för hbt-lobbyn kanske vore att sälja konsulttjänster till dessa grupper?

Göran Skytte (av alla människor) i SvD är delvis inne på samma ämne. Läs mer här.